Anak Verhoeven gaat voluit voor goud op de World Games

Foto: Michaël Timmermans

Donderdag gaat de tiende editie van de World Games van start in het Poolse Wroclaw, de belangrijkste internationale competitie voor niet-Olympische sporten. Op zondag 23 juli komt de 21-jarige topklimster Anak Verhoeven in actie, de enige Belgische klimster die deelneemt in het sportklimmen. Na een beloftevolle start van het internationale wedstrijdseizoen zijn de verwachtingen voor Verhoeven hoog gespannen.

Met drie podiumplaatsen in drie wedstrijden is het internationale wedstrijdseizoen voor Anak Verhoeven goed gestart. Eerst greep ze de Europese titel in de leadcompetitie, gevolgd door twee bronzen medailles in de wereldbekerwedstrijden in Villars en Chamonix. Hoewel er minder klimsters deelnemen aan de World Games zullen haar belangrijkste concurrentes, zoals de Sloveense Janja Garnbret en de Koreaanse Jain Kim, ook aanwezig zijn in Polen.

Goud op de World Games, maar geen Olympische spelen

Hoewel Anak Verhoeven tot de wereldtop behoort, zal ze zich niet voorbereiden op de Olympische Spelen. In 2020 maakt sportklimmen voor het eerst eenmalig deel uit van het olympisch programma, maar Verhoeven kiest ervoor om zich te blijven concentreren op haar specialiteit, de leadcompetitie.

In Tokyo kiest de organisatie voor een combinatie van de 3 verschillende disciplines in het sportklimmen: lead, boulder en spead. De combinatie van deze 3 disciplines zou te veel energie vergen, aldus Verhoeven. Tijdens de World Games worden de 3 disciplines niet gecombineerd en neemt Verhoeven deel aan de leadcompetitie. Ze gaat dan ook voluit voor goud!

Je kunt de World Games live volgen via het Olympic Channel

  • Kwalificaties op zondag 23 juli van 8:45 tot 9:25 uur
  • Finale op zondag 23 juli van 17:00 tot 17:45 uur