Anak Verhoeven zet first ascent van ‘Sang neuf’ (9a) en ‘Sweet neuf’ (9a+) op haar naam

Foto: Sébastien Richard

Anak Verhoeven staat op scherp! Eerder deze zomer greep ze de Europese titel, zegevierde ze op de World Games én miste ze geen enkele finale van een World Cup lead. Daar voegt ze deze maand een nieuwe krachttoer aan toe: de eerste beklimming van de bikkelharde routes ‘Sang neuf’ (9a) en ‘Sweet neuf’ (9a+).

De 15 meter lange projectroute ‘Sang neuf’ (9a) in de Franse Vercors werd oorspronkelijk ingeboord door Quentin Chastagnier. Al in april 2016 had Verhoeven haar zinnen gezet op deze route, maar moest ze haar pogingen staken door het slechte weer. Op 4 september is het haar dan toch gelukt en zette ze de eerste beklimming op haar naam.

Na de geslaagde beklimming van ‘Sang neuf’ was Verhoeven toe aan een nieuwe uitdaging. Het was Sébastien Richard die voorstelde om de route ‘Sang neuf’ te verbinden met de tweede lengte van de route ‘Home sweet home’ (8c+). Anak ging de uitdaging aan, en met succes! Na overleg met Quentin Chastagnier besloten ze om deze 40 meter lange, nieuwe route ‘Sweet neuf’ te dopen, quotering: 9a+.

Foto: Sébastien Richard