Schrijf je in voor één van de klim- en bergsportsessies op de Dag van de Trainer

Dag van de Trainer 2018

Op zaterdag 15 december organiseert de Vlaamse Trainersschool de achtste editie van de Dag van de Trainer in Topsporthal Vlaanderen in Gent. Tijdens dit event kun je deelnemen aan één van de vele workshops, netwerken met collega-trainers en informatie verzamelen bij de standhouders op de infomarkt.

Ook de Klim- en Bergsportfederatie is erbij met maar liefst 5 workshops rond uiteenlopende thema’s in de klim- en bergsport op het programma. Inschrijven kan via deze link.


Sessie 1 (9u30 – 11u00): Infomoment club-API’s en beleidstoelichting 

In 2017 startte Sport Vlaanderen aan haar beleid rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Ook de Klim- en Bergsportfederatie gaf vorm aan haar eigen beleid rond (S)GOG. Eén van de punten in dit beleid is het aanduiden van een Aanspreekpunt Integriteit (API) binnen de federatie en ook in de clubs. Tijdens dit bijscholingsmoment leren de door de club aangeduide API’s hoe de KBF vorm gaf aan haar (S)GOG-beleid en op welke manier de KBF de API’s kan bijstaan, begeleiden en ondersteunen.

Lesgever: Joris Aerts 
Lees meer


Sessie 2 (11u15 – 12u45): Toelichting van het noodplan a.d.h.v. praktische voorbeelden 

De KBF hanteert een uitgewerkt veiligheidsbeleid. Een belangrijk onderdeel daarvan is het noodplan: het geheel van procedures en structuren die in werking treden bij een noodsituatie. Het noodplan heeft als doel om de hulpverlening zo snel mogelijk op te starten en zodoende de schade voor de betrokkenen, clubs en federatie te beperken.

In deze workshop komt de ruime context van een noodgeval aan bod: preventie, voorbereiding en follow-up. Ook de rol van incidenten komt uitvoerig aan bod en daaraan gekoppeld de identificatie en bijsturing van risico’s. Het grootste deel van de workshop gaat over de verschillende stappen die concreet doorlopen worden door de begeleider/club in geval van een ernstig ongeval. Daarnaast wordt er telkens gewerkt met voorbeelden en situaties uit de praktijk. 

Lesgevers: Brenda De Fré, Koen Hauchecorne, Dimitri De Fré 
Lees meer


Sessie 3 (13u00 – 14u30): Dynamisch zekeren 

Als kliminstructeur heb je het leven van de voorklimmer – letterlijk – in handen. Met een sterke veiligheidsgerichte en vaak klassieke (rots-)opleiding hebben vele begeleiders een zekeringsgedrag aangenomen dat neerkomt op ‘zo snel en zo stevig mogelijk een val houden.’ Maar de elasticiteit van moderne klimtouwen vraagt een meer dynamische manier van zekeren, die zorgt voor méér comfort voor de vallende voorklimmer. In een aantal gevallen is dynamisch zekeren bovendien ook veiliger. 

Dynamisch zekeren is niet moeilijk. Het vergt een aantal relatief eenvoudige aanpassingen in het zekeringsgedrag, die wel in een gecontroleerde setting moeten ingeoefend worden. Dat is de bedoeling van deze workshop. 

Lesgever: Filip Lemière 
Lees meer


Sessie 4 (14u45 – 16u15): Corestability in functie van sportklimmen 

Een kritische en inspirerende kijk op coretraining tijdens deze workshop. Wat zijn de evoluties? Hoe kunnen we deze vormen implementeren? Hoe optimaliseer ik mijn trainingen en ga ik optimaal bewegen? Corestability is essentieel voor het ontwikkelen van neuromusculaire controle en stabilisatiekracht. De kern van het lichaam verdeelt de krachten over het lichaam en linkt alle bewegingen naar de extremiteiten. Effectieve coretraining ondersteunt functionele bewegingspatronen en beperkt de kans op blessures. De primaire rol van de core is het stabiliseren van de wervelkolom en het controleren van flexie-, extensie- en rotatiepatronen. De oefeningen die worden aangeleerd kunnen rechtstreeks toegepast worden binnen de sportklimtrainingen om het lichaam sterker en stabieler te maken. 

Lesgever: Johan De Coninck 
Lees meer


Sessie 5 (16u30 – 18u00): Omgaan met fysieke spanning: het mentale aspect 

Rondom prestatiemomenten hebben sporters regelmatig een toename aan spanningen, wat zich zowel fysiek als cognitief kan uiten. In deze workshop richten we ons op de fysieke spanningen die de sporters ervaren tijdens deze prestatiemomenten. Wat zijn fysieke spanningen? Hoe herken je fysieke spanningen van jezelf en van je sporters? Welk spanningsniveau is nodig voor een optimale prestatie? Wat kan je in de begeleiding doen om beter om te leren gaan met fysieke spanningen? Aan het einde van de workshop vertrek je met een heleboel concrete oefeningen die je in de praktijk kan toepassen. Tevens zal je kennis maken met enkele ademhalings- en/of ontspanningstechnieken die je sporters kunnen inzetten tijdens trainingen en wedstrijden.

Lesgever: Marieke Bender 
Lees meer