Rotsbeheer / Belgian Rebolting Team

rotsbeheer

Rotsmassieven in België

In het zuiden van België vind je tientallen klimgebieden. Je vindt er routes van alle niveaus die bovendien goed uitgerust zijn met modern materiaal.

Vrijwel alle klimgebieden bevinden zich op privéterrein of maken deel uit van een beschermd natuurgebied. Daarom sluit KBF overeenkomsten zodat onze leden er kunnen klimmen. Een deel van de lidmaatschapsbijdrage gaat dan ook naar de huur en het onderhoud van deze rotsen.

Daarnaast sluit de KBF ook overeenkomsten met andere beheerders zoals de Club Alpin Belge (CAB) en de Union Belge de Spéléologie (UBS).

 

Onderhoud & equiperen rotsmassieven

Logo Belgian Rebolting TeamHet Belgian Rebolting Team – kortweg BRT – zorgt ervoor dat de Belgische klimgebieden steeds in topconditie zijn. In samenwerking met KBF onderhouden de BRT-vrijwilligers de klimgebieden en richten ze nieuwe massieven in. Rotswanden schoonmaken, standplaatsen installeren, paadjes aanleggen, nieuwe routes uitwerken, woekerplanten snoeien... Het BRT-team is veelzijdig in al haar aspecten.

Momenteel zijn ze actief in twaalf klimgebieden: YvoirHottonComblain la TourMozetDurnalPont à LesseAnhéeFlône, Burnot, Olloy, Spontin en Maizeret. En daar komen wellicht nog nieuwe massieven bij!

Er zijn een tiental teams actief bij het Belgian Rebolting Team: BRT ClassicBRT BPABRT WBV, BRT BVLB, BRT BAC Antwerpen, BRT Alpigo, BRT Future, BRT Hungaria, BRT via ferrata en BRT Mount Coach.

 

Meldpunt Rotsbeheer

Heb je een onveilige situatie opgemerkt op één van de rotsmassieven? Dan kan je dit melden via deze pagina.
Je melding zal nauw opgevolgd worden door het Belgian Rebolting Team of een sporttechnisch verantwoordelijke van de federatie. Zo houden we onze sportinfrastructuur veilig voor iedereen. Alvast bedankt voor je melding!

Meld hier een gevaarlijke situatie op de rotsen.

Draag jouw steentje bij!

Het beheer van de rotsmassieven steunt op de inzet van vrijwilligers, en dat zijn er nooit genoeg. Heb jij interesse om jouw steentje bij te dragen? Neem dan contact op met de KBF via rotsen@kbfvzw.be of contacteer de verantwoordelijke in jouw club.

De afspraken en op welke manier KBF de rotswerkers ondersteunt vind je hier. 

De Klim- en Bergsportfederatie organiseert jaarlijks een (vrijblijvende) kennismaking met alle aspecten van rotsbeheer. Hou onze website in de gaten voor 'collectieve werkdagen'.  

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de rotsen? Volg het Belgian Rebolting Team op Facebook of Instagram

 

Gratis Brochure "Rotsen: een levensgemeenschap" 

In de brochure "Rotsen: een levensgemeenschap" ontdek je de fauna en flora op de Belgische rotsen. Je komt te weten hoe rotsklimmer, plant en dier in harmonie kunnen samenleven. Deze brochure kwam tot stand in kader van het project LIFE Hélianthème met steun van de Europese Unie en het Waals Gewest. Download hier de folder.

 

MEER WETEN OVER BELGIAN REBOLTING TEAM? DIT WEBINAR HELPT JOU OP WEG!

Op de KBF-Youtubepagina vind je voor elk discipline verschillende interessante video's en webinars.

Laatst aangepast
17 februari 22