Bergwandelen

Bergwandelen

Na een lange klim genieten van een adembenemend uitzicht, lunchen op de top, je voeten even in een bergmeertje afkoelen, steenbokken en gemzen spotten. ’s Avonds genieten van het comfort van een hotel, de intieme gezelligheid van een berghut of de rust en beleving van een nacht onder de sterren.

Spreekt het jou aan? Via deze webinar helpen je op weg met tips. Hieronder lees je wat KBF te bieden heeft om ervaring en kennis op te doen!

 

Wat biedt de KBF voor bergwandelaars?

We helpen je, samen met onze clubs, graag op weg met een mooi aanbod van opleidingen, workshops & stages.

 

Opleiding tot zelfstandig bergwandelaar 

Doel is om je alle kennis en vaardigheden mee te geven zodat je daarna zelfstandig op tocht kan in de bergen in zomerse omstandigheden. We richten ons zowel op mensen die van hut naar hut willen trekken, als naar diegenen die er met de tent op uit willen. Iedereen is welkom!

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod: tochtvoorbereiding en tochtplanning, oriëntatie, weerkunde, staptechnieken, EHBO, Uitrusting en materiaalkennis en voeding. Optioneel komt daar ook bivakkeren bij.

De opleiding bestaat vaak uit een combinatie van theorieavonden of -dag, een praktijkweekend en een stage in bergen, en start altijd in het voorjaar. Wees er dus op tijd bij om je aan te melden! 

7 KBF-clubs bieden dit traject aan:

 

Workshops

Er zijn ook losse workshops te volgen bij onze clubs of de Klim- en Bergsportfederatie zelf. Een overzicht voor de planning van dit jaar:

Bekijk hier het volledige workshopaanbod. Even laden en daarna filteren op bergwandelen. Daar kan je je ook meteen inschrijven!

 

Begeleide bergwandelstages

Wil je liever gewoon ervaring opdoen door met een begeleider op stap te gaan, dan kan je ook bij onze clubs terecht. Er worden diverse tochten georganiseerd: van rustige tot stevige trekkings, slapen in hutten of in de tent. Ieder kan op zijn niveau mee op tocht! Hier lees je meer over hoe onze tochten zijn ingedeeld. 

Bekijk het volledige stageaanbod op onze website, even laden en daarna filteren op bergwandelen. In de omschrijving staat hoe je je kan inschrijven, dat gebeurt bij de organiserende club. 

 

Initiator Bergwandelen

Heb je veel ervaring in het zelfstandig uitstippelen van bergwandeltochten, kan je vlot navigeren met kaart & kompas en beschik je over een goede fysieke conditie? Dan is de opleiding tot Initiator Bergwandelen op jouw lijf geschreven. We stomen je helemaal klaar om je ervaring en passie door te geven aan anderen zodat ook zij veilig en comfortabel op stap leren gaan in de bergen.

De sportkaderopleiding gaat tweejaarlijks door en er is momenteel een opleiding bezig. Pas in het voorjaar van 2025 kan je je opnieuw kandidaat stellen, maar je kan je inmiddels wel al voorbereiden door vb. een cursus tot zelfstandig bergwandelen te volgen (we verwachten immers dat die basiskennis hebt) en eventueel contact op te nemen met je clubbestuur om al mee te lopen op een wandelactiviteit. Lees alles over de opleiding op deze pagina.

 

Vragen? 

Heb je nog vragen rond ons aanbod? Neem dan contact op met sporttechnisch medewerkster Debbie Sanders via bergwandelen@kbfvzw.be of 03 830 75 00.