Canyoning

Canyoning is voor het grote publiek relatief nieuw maar een prachtige discipline binnen de bergsport. Alles speelt zich af in kloven ontstaan door het spel van water en wind, aardbevingen of vulkanisme. Gaande van wandelen, (af)klimmen, glijden, springen en rapellen daal je de canyon af. Deze technische aspecten moeten uiteraard op een veilige en verantwoorde manier uitgevoerd worden om ten volle te kunnen genieten van alles wat canyoning zo uniek maakt.

Om te leren hoe je zelfstandig een canyon kan afdalen bieden de clubs canyoningopleidingen in stage- of cursusvorm aan. Deze opleidingen richten zich zowel tot de absolute beginners als de ervaren canyoneers. Voor sommige opleidingen kan je vanaf elk niveau instappen, andere vereisen wel degelijk een bepaalde voorkennis. Daarnaast worden ook stages wildwaterzwemmen georganiseerd aangezien 1 van de grootste risico’s bij canyoning schuilt in de kracht van het water.

Tot slot worden ook treffens georganiseerd waarbij je zelfstandig canyons afdaalt samen met enkele gelijkgezinden. Sommige treffens zijn gericht op beginners en hebben een monitor ter plaatse die de streek goed kent en advies kan geven. Andere treffens zijn gericht op gevorderden.

Ben je reeds een ervaren en gedreven canyoneer en wil je leren hoe je een groep kan begeleiden in een canyon en hoe je jouw stagedeelnemers canyoningtechnieken aanleert? Dan kan je je inschrijven voor de kaderopleiding Initiator CanyoningNa het vervolmaken van deze kaderopleiding kan je als lesgever of stageleider canyoning aan de slag.