Op weg naar zelfstandigheid

De opleidingen canyoning richten zich tot zowel de absolute beginners als de ervaren canyoneers. Voor sommige activiteiten kan je vanaf elk niveau instappen, andere vereisen een bepaalde voorkennis. Aan welke opleiding jij kan deelnemen, vind je hier terug.


INSTAPPEN MOGELIJK VANAF ELK NIVEAU

Voor elk niveau bestaat er een opleiding. In Canyoning wordt onderscheid gemaakt tussen 4 opleidingsniveaus die elk gedetailleerd omschreven worden.
Naast de opleidingen worden er ook regelmatig treffens georganiseerd. Een treffen is een samenkomst van canyoneers waar de groep ter plaatste beslist wie welke canyons gaat afdalen. Iedereen die dit wenst, mag hieraan deelnemen. De treffens zijn geen opleidingen, er worden dus geen lesgevers voorzien. Uiteraard zijn er monitoren aanwezig die de streek goed kennen en advies kunnen geven. De meeste treffens zijn toegankelijk voor iedereen met een minimum kennis van canyoning (opleidingsniveau 1). Afhankelijk van de streek en het tijdstip zijn bepaalde treffens alleen voor gevorderden geschikt. Op de gevorderde treffens worden canyons afgedaald van een hoger niveau, voldoende ervaring is dus vereist.

Naast de opleidingen kan je ook deelnemen aan andere activiteiten zoals wildwaterzwemmen. Wildwaterzwemmen is er voor iedereen. Kunnen zwemmen is uiteraard wel een vereiste! Eén van de grootste risico’s bij canyoning schuilt in de kracht van het water. Velen worden verrast wanneer in een canyon blijkt dat het water zich niet gedraagt zoals in het zwembad. De wildwaterdagen zijn een uitgelezen mogelijkheid om in veilige omstandigheden de kracht van het water, waterbewegingen en vooral je eigen grenzen hierin te leren kennen.

 

INSTAPPEN ZONDER VOORKENNIS
(opleidingsniveau 1)

Deze cursus is bedoeld voor absolute beginners. De doelstelling van de opleiding is beginnende canyoneers voldoende bagage te geven om in een gemakkelijke canyon mee te draaien als teamlid. Dit wil zeggen kunnen dalen, stijgen en sleutelen op touw en de nodige kennis bezitten over het gebruik en de gevaren van basis canyoning materiaal.

Onder een gemakkelijke canyon wordt een vrij korte tocht bedoeld die noch door hoge rappels (max. 30m) noch door hoog waterdebiet gekenmerkt worden.

 

INSTAPPEN MET LICHTE VOORKENNIS
(opleidingsniveau 2)

Heb je reeds touwervaring vanuit een andere sport of ben je al even bezig met canyoning, maar ben je niet zeker of je wel de juiste technieken toepast? Dan is deze opleiding uiteraard iets voor jou.

De opleiding bestaat uit een aantal techniekdagen in België gevolgd door een meerdaagse stage in het buitenland waar je geleerde technieken worden toegepast in canyons.
Na deze opleiding heb je voldoende bagage om canyons van een “beperkt niveau” zelfstandig af te dalen, kan je het niveau van een af te dalen canyon inschatten en kan je als teamlid fungeren bij afdalingen van zwaardere canyons. Onder een “beperkt niveau” verstaan we rappels tot max. 30 meter die eindigen in rustig water, geen wildwater zwempartijen en een normaal debiet.

 

INSTAPPEN MET ERVARING IN CANYONS VAN EEN BEPERKT NIVEAU
(opleidingsniveau 3)

Op dit niveau kan je een opleiding volgen om canyons van een iets hoger niveau te leren afdalen. De beoogde canyons kunnen volgende kenmerken hebben: lange rappels, stevig debiet, lange afdaling (vele uren) of weinig uitstapmogelijkheden. Tijdens deze opleiding krijg je meer geavanceerde touwtechnieken en redding technieken aangeleerd.
De opleiding omvat verschillende techniekdagen in België gevolgd door een buitenlandse stage.

 

INSTAPPEN MET ERVARING IN CANYONS VAN HOOG NIVEAU
(opleidingsniveau 4)

Op dit niveau word je opgeleid om canyons te equiperen en om te gaan met ongekende situaties. Na het vervolledigen van deze opleiding heb je de nodige kennis en ervaring in huis om een vrijwel elke canyon af te dalen.
De opleiding omvat verschillende techniekdagen in België, gevolgd door een buitenlandse stage.

Laatst aangepast
18 oktober 16