Sportklimmen

Sportklimmen

 

Wat is sportklimmen?

Sportklimmen (of muurklimmen) kun je beoefenen in één van de vele klimzalen in Vlaanderen. We maken een onderscheid tussen drie disciplines:

  • Lead of lengteklimmen: je klimt zo hoog mogelijk, gezekerd door een touw
  • Boulder: je klimt een korte route (4 à 5 meter) met enkele dikke matten als beveiliging
  • Speed: je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd

Benieuwd hoe je eraan begint? Alle info voor starters vind je hier.

Opleiding tot zelfstandig klimmer

Heel wat klimzalen bieden opleidingen aan tot zelfstandig klimmer en passen daarbij het systeem van de klimvaardigheidsbewijzen toe. Indoor kun je twee klimvaardigheidsbewijzen behalen:

  • KVB 1: indoor toprope
  • KVB 2: indoor voorklimmen

Daarnaast kun je in de meeste klimzalen ook klimtrainingen volgen. Deze trainingen verbeteren je klimtechniek en verhogen je niveau.

 

Opleiding tot begeleider sportklimmen

In samenwerking met de Vlaamse Trainersschool (VTS) biedt de Klim- en Bergsportfederatie opleidingen aan tot begeleider sportklimmen. Deze opleidingen ondergaan momenteel een grondige screening. Ondertussen zijn de initiator Sportklimmen en instructeur B Sportklimmen en trainer B sportklimmen volledig herwerkt en vinden de eerste cursussen plaats.

Voor aanvang van de opleidingen initiator, instructeur B en trainer B Sportklimmen dienen  toekomstige begeleiders deel te nemen aan een sporttechnische proef.
De inhoud en het examenverloop van de Sporttechnische proef initiator Sportklimmen (kortweg GTE initiator Sportklimmen) vind je hier.
 

De data van de ingangsproeven voor zowel initiator, instructeur B als trainer B Sportklimmen vind je terug op de event-pagina.

We gaan binnenkort van start met het uitwerken van de trainer A. Deze herwerking is volledig in functie van het verwerken van de nieuwste trainingsmanier alsook het vergroten van het draagvlak van de kennis die binnen KBF beschikbaar is.

 

Wedstrijdklimmen

De nationale koepel Climbing & Mountaineering Belgium (CMBEL) organiseert de nationale wedstrijden. Meer informatie & data vind je op cmbel.be.

Een overzicht van de regionale (indien gemeld aan KBF) en nationale wedstrijden kan je terugvinden op het Wedstrijd Administratie Systeem (WAS).

 

Topsport

De Klim- en Bergsportfederatie streeft naar de uitvoering van een integraal topsportbeleid. Meer informatie over dit beleid vind je hier.

 

MEER WETEN OVER SPORTKLIMMEN? DIT WEBINAR HELPT JOU OP WEG!

Op de KBF-Youtubepagina vind je voor elk discipline verschillende interessante video's en webinars.

 

Vragen?

Heb je vragen over sportklimmen? Neem dan contact op met sporttechnische medewerkers Robby Tóth of Nelis Caubergs.

Robby Tóth:

  • Coördinator topsport, internationale wedstrijden, sportkaderopleidingen
  • topsport@kbfvzw.be of 03/830 75 11

Nelis Caubergs:

  • Nationale wedstrijden, sportkaderopleidingen, jeugdwerking
  • nelis@kbfvzw.be of 03/830 15 03

 

Laatst aangepast op: 31/01/2024