Duurzame mobiliteit
Onze bergsportdisciplines op zich zijn weinig milieubelastend. We verplaatsen ons op eigen kracht en logeren vaak in berghutten zonder veel luxe of sommige zelfs in een tent. Leave-no-trace is een waarde die we doorheen onze activiteiten uitdragen.
Maar in Vlaanderen zijn de bergen ver weg. In de Ardennen zijn er nog enkele rotsmassieven maar voor het serieuze werk moeten we het (veel) verder weg zoeken. Bij onze winterbergsporters zien we nu al een trend dat er steeds vaker richting Scandinavië gereisd wordt omdat de sneeuwcondities daar vaak beter zijn dan in de Alpen door de klimaatverandering. En het vliegtuig is daarbij het populairste vervoermiddel…
Bij onze activiteiten willen we graag:
- Locaties en startplaatsen van activiteiten beter laten aansluiten aan de bereikbaarheid van het openbaar vervoer
- Vrijwilligers en leden stimuleren om het openbaar vervoer te nemen of te carpoolen
Openbaar vervoer
Als je met trein of bus ergens naartoe wilt reizen, is het altijd wat extra gepuzzel. Het biedt zowel zijn voor- als nadelen. De voordelen zijn alvast geen files onderweg, een ongeval of autopech vermijden of dure brandstof en tol betalen. Nadeel is wat extra voorbereiding om de beste verbindingen na te kijken, te korte of te lange overstaptijden te vermijden en een schappelijke prijs uit de brand slepen.
Daarom helpen we graag op weg met enkele tips en interessante links.
Algemene tips:
- Niet elke dorp of startplaats is even gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, daarom is het beter om eerst na te gaan welke locaties makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en op basis daarvan je start- en eindpunt & route te bepalen.
- Op navigatietools als Alpenvereinaktiv zie je meteen al de haltes en treinstations staan op de kaart.
Binnenland:
- Via https://www.belgiantrain.be/ kan je je route plannen van deur tot deur vb. je straat als startpunt en je trein of bushalte of straat van je logies als eindpunt. Ook in Wallonië!
- Voor langere afstanden is het interessante om voor een Standard Multi-pas te kiezen (een pas met 10 ritten die je met je reisgezelschap kan delen en een gans jaar geldig is), voor kortere afstanden is een weekendbiljet het interessantste (of een standaardticket op weekavonden).
- Bustickets koop je best aan via de automaten of online (De Lijn en Tec).
Buitenland:
- Via https://www.rome2rio.com/ kan je heel snel nagaan op welke manier je van punt A naar B kan reizen, ook via trein & bus.
- Boek je tijdig vb. 3-4 maand op voorhand, dan heb je vaak voordelige tarieven en is het openbaar vervoer soms echt wel goedkoper dan de auto.
Carpoolen
Er zijn diverse platformen waar je kan afspreken om te carpoolen:
- Via https://www.groupcarpool.com trachten we deelnemers aan activiteiten samen te brengen en maken we privé-events aan waar deelnemers heel intuïtief kunnen aanduiden of ze chauffeur zijn, dan wel willlen meerijden.
- Andere carpoolplatformen die handig zijn als je op zoek bent naar een lift naar de Ardennen of de bergen of zelf een zitje kan bieden: https://www.nl.blablacar.be/, https://www.carpool.be/nl.
Afspreken kan aan een station of op een carpoolparking:
- Bij de meeste stations is er een gratis P&R.
- Een overzicht van carpoolparkings in Vlaanderen vind je op de website van Wegen en Verkeer.