Get Ready for IAC - voortraject opleiding instructor alpine climbing

get ready for iac - bergbeklimmen

Een facultatief voortraject om je optimaal voor te bereiden op de palmaresbeoordeling en de toelatingsproeven van de Instructor Alpine Climbing-opleiding. Of om af te wegen of deze opleiding wel iets voor jou is! Omvat ontmoetingskansen, adviesgesprek en leercoaching, techniekenweekend en aansluitend een verfijningsstage 'op maat van de kandidaat' . 

Het beschreven voortraject is facultatief en maakt dus geen deel uit van de eigenlijke opleiding.

Sportkader bergbeklimmen worden

Overweeg je om zelf stageleider bergbeklimmen te worden? Dat kan! Tenminste als je behalve een sterke motivatie ook reeds een pak zelfstandige hoogalpiene ervaring hebt opgebouwd in beklimmingen van niveau PD en AD in alle terreinsoorten. Om toegelaten te worden tot de opleiding Instructor Alpine Climbing moet je in september door de selectieproeven geraken, de eigenlijke lessen starten dan vanaf oktober en zijn gespreid over een 10-tal weekenddagen en enkele avonden. In juli sluit het cursusgedeelte af met 10 dagen sporttechnische en methodisch-didactische opleidingsstage in de Alpen. Nadien heb je nog zelf stage-ervaringen te verwerven op een clubstage onder het toeziend oog van een ervaren en gediplomeerde sportkader. 

Get Ready for IAC - het voortraject

Op woensdag 10 februari kan je op de webinar in de reeks 'Avontuur in uw kot' meer te weten komen over zowel de IAC-opleiding als dit voortraject. We gaan met plezier in op jullie vragen. 

Het gedeelte in België omvat volgende onderdelen:

 • Intakegesprek - op afspraak (periode 10 februari tot 8 maart): Op basis van je kandidaatsdossier gaan we het gesprek aan, waarbij gepeild wordt naar je drijfveren, motivatie en verwachtingen. Ook het palmares komt kort aan bod. Bijkomend kan je nog vragen stellen. Pas nadien volgt beslissing over deelname. 
 • Kennismakingsmoment met de andere kandidaten en ontmoetingsmoment met enkele van de huidige Instructors Alpine Climbing, waarbij we elk iets kort zullen voorbereiden over onze bergervaringen. 
 • Individuele palmaresbespreking (op afspraak in periode 1 tot 30 april)
 • Techniekenweekend in Ardennen op 1 & 2 mei 2021
 • Leercoaching (2 gesprekken op afspraak)

Get Ready for IAC - de verfijningsstage

Deze stage - waarvoor je afzonderlijk dient in te schrijven- gaat door in regio GrossGlockner en is gericht op het verfijnen van je technieken in het klimmen ven meer geëngageerde routes van niveaus AD en D onder deskundige begeleiding. Meer info hier

Observatiekansen op clubstages (vrijblijvend)

Zowel in je afweging of stageleider worden iets voor jou is, als om reeds voorafgaand aan de opleiding vanuit observatie veel bij te leren. Contacteer je club of een stageleider, als je reeds in de zomer van 2021 eens mee wil. Hierbij ben je géén stageleider, wel functioneer je mee als volwaardig deel van de groep. De nadruk voor jou zit op leren door observeren. In overleg met de stageleiding kan je eventueel wel assisteren bij het inoefenen van bepaalde technieken, mits dat onder rechtstreeks toezicht is van de stageleiding. J

Algemene gegevens
Uniek nummer:
2021TRBBK01
Type:
Cursus
Niveau:
Gevorderd Verfijning
Leeftijdscategorie:
Volwassenen
Prijs
Prijs:
110 euro
Annulatieprijs:
20 euro
Prijs omvat:

Begeleidingspakket

1 overnachting in Chaveehut op basis van half pension

Prijs voor sportkaders:
80 euro
Wie kan deelnemen
Voor iedereen toegankelijk
Deelnemers
Min. aantal deelnemers:
4
Max. aantal deelnemers:
10
Vereiste om deel te nemen:

De stage richt zich uitsluitend op gevorderde bergbeklimmers die de ambitie hebben om sportkader te worden. Indien er te veel kandidaten zich aanmelden, zal er een selectie gebeuren op basis van ingezonden dossiers. 

Specifieke deelnamevoorwaarden: (onder voorbehoud, worden mogelijk nog aangepast tegen eind januari 2021)

 • Actief KBF-lid
 • Minstens 18 jaar bij aanvang van het techniekenweekend 
 • KVB3-attest behaald of gelijkwaardig door aantoonbare ervaring of andere diploma's
 • Rotsklimniveau minstens IV+ (4c) op bergschoenen en met gebruik van mobiele zekeringsmiddelen
 • Goede fysieke en mentale conditie 
 • Goede tredzekerheid en beheersen van courante alpiene technieken (cfr. handboek bergbeklimmen beginners)
 • Palmares voorleggen van minstens 10 zelfstandig uitgevoerde beklimmingen van niveau PD of hoger (in diverse terreinsoorten sneeuw, ijs, rots en/of mixte), waarvan minstens de helft in de laatste 5 jaren. 
 • Reeds geëngageerd zijn in vrijwilligerswerking bij een KBF-club (bv. klimschoolwerking) of sportkader in een andere discipline zijn is een troef bij eventuele selectie (en levert je een korting op de deelnameprijs op)

Er wordt een kandidaatsformulier voorzien tegen einde januari. 

Voor meer vragen, mail naar bergbeklimmen@kbfvzw.be