Activiteiten in de omgeving van de Vennhütte

fietsers

De Vennhütte is de uitgelezen uitvalsbasis voor allerlei avonturen in en rond de vallei van de Our. De opties zijn eindeloos, ter inspiratie geven we je een selectie van de leukste tochten in deze charmante regio. 

Wandelen 

Alleen al vanuit de gemeente Burg-Reuland kun je meer dan 300 kilometer wandelen langs goed bewegwijzerde wandelpaden. Vanuit de Vennhütte kun je verschillende luswandelingen maken: 

 • Plezierwandeling nr. 9 Burg-Reuland, 12 km - hoogteverschil 300 m, meer informatie 
 • Plezierwandeling nr. 2 Ouren, 9 km - hoogteverschil 190 m, meer informatie
 • Wandeling "een top bereiken", 6 km - geschikt voor kinderen, meer informatie (doorklikken naar brochure 'Kids on tour')
 • Wandeling van KBF-lid Struelens M.,  19.3 km op 95% onverhard terrein - Bekijk hier de GPX
GR 56 'Cantons de l'Est et parc naturel "Hautes Fagnes - Eifel"'

De GR 56 is één van de oudste GR-paden in ons land en verbindt de Oostkantons, Hoge Venen en de Eifel. In tegenstelling tot andere GR-paden is de GR 56 een rondwandeling met een totale lengte van 168 kilometer, met 84 kilometer aan varianten en verbindingen. De route start 'officieel' in St. Vith, maar het is prima mogelijk om de route te starten in Burg-Reuland. 

Gr 5 'Mer du Nord - Méditerranée. Wallonië et grand-duché de Luxembourg'

De GR 5 is het langste GR-pad en strekt zich uit van de Hoek van Holland tot helemaal in Nice. De route loopt gedeeltelijk door België en passeert Burg Reuland. De Vennhütte vormt een ideale rustplaats voor de wandelaars op dit pad. De GR 5 loopt verder richting het Drielandenpunt in Ouren (België, Duitsland, Luxemburg) en vervolgens door het de Our. 

Fietsen

De Belgische Oostkantons zijn een uitgelezen bestemming voor sportieve fietsers. Vanuit de Vennhütte kun je vier aangeduide mountainbiketochten fietsen. Meer informatie over deze mountainbiketochten vind je in de brochure “De mooiste MTB-toeren”, gratis verkrijgbaar in de Vennhütte of Tourist Info Reuland-Ouren. 

 • MTB-tocht 'berg en dal', 13 km - 250 hm 
 • MTB-tocht 'Ulftalroute', 19 km - 350 hm 
 • MTB-tocht 'Tweelandenroute', 32 km - 750 hm, meer informatie
 • MTB-tocht 'St. Vith - Ouren - St. Vith', onderdeel van 'de grote tocht', 60,2 km - 1168 hm, meer informatie
Vennbahn 

Meer dan een eeuw lang was de Vennbahn de verbinding tussen Duitsland en het noorden van Luxemburg. Intussen is de oude spoorlijn getransformeerd tot een fietspad dat deel uitmaakt van het RAVeL-netwerk.

Het 125 km lange fietspad verbindt Aken (Duitsland) met Troisvierges (Luxemburg) en doorkruist Burg-Reuland. Het is één van de langste routes in Europa langs een oude spoorwegbedding. Meer informatie vind je hier.

Luistertocht

Als je interesse hebt in de geschiedenis van de streek rondom Burg Reuland, kan je een luistertocht ondernemen. De tocht is 21 kilometer lang en passeert 10 belangrijke locaties. De  verhalen zijn ingesproken door gidsen en inwoners van de regio. Via  de website van Ost Belgien of in de toeristische dienst kan je meer informatie verkrijgen, alsook de audiogids.

Routeplanner 

Dankzij een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelknooppunten is het erg eenvoudig om je eigen tocht samen te stellen. Surf naar go.eastbelgium.com, selecteer jouw gewenste activiteit en klik Burg-Reuland aan als uitvalsbasis. Op een boogscheut van de Vennhütte vind je de volgende knooppunten: 

 • Knooppunt 33: wandelen
 • Knooppunt 175: fietsen

Tenslotte kun je de geplande route downloaden als GPX-bestand en op je GPS-toestel installeren. Heb je geen GPS-toestel? Dan kun je de route downloaden op je smartphone via de app 'Go Eastbelgium', gratis verkrijgbaar voor Android en iOS.

 

Klettern an der Niederburg, © GesundLand Vulkaneifel GmbHVia Ferrata

Op een uurtje van de hut, iets over de grens met Duitsland, vind je de Burgenklettersteig. Je klimt er in een uniek landschap, langs de twee kastelen van Manderscheid, in drie verschillende etappes. De etappes kan je individueel beklimmen, of met een korte wandeling aan elkaar linken. Bekijk deze website voor meer info over de route. De topo kan je hier alvast bekijken.

 

Met kinderen 

Ook voor gezinnen met (jonge) kinderen valt er heel wat te beleven rond de Vennhütte. Samen met de kinderen kun je een 6 km lange fotozoektocht maken in de omgeving van Burg-Reuland. Kaarten zijn gratis te verkrijgen in de Vennhütte of de Tourist Info Reuland-Ouren. Correct ingevulde kaarten worden in de Tourist Info beloond met een kleine verrassing! 

Meer inspiratie voor avonturen op kindermaat vind je in de brochure ‘Kids on tour’. In deze brochure vind je 10 kindvriendelijke wandelingen, 2 fietstochten en allerlei leuke spelletjes. Wandeling nr. 4 maakt een lus met als startpunt Burg Reuland.

Een bezoek aan de Middeleeuwse burchtruïne, waaraan Burg-Reuland haar naam ontleent, mag niet ontbreken. De huidige ruïne heeft een grote van 55 op 65 meter en werd volledig gerestaureerd. Allerlei voorwerpen, documenten, zegels,... die gevonden werden tijdens de opgravings- en restauratiewerken kun je bekijken.

 • Toegang is gratis
 • De burcht is het hele jaar toegankelijk
 • Openingstijden van het informatiepaviljoen zijn afhankelijk van het seizoen
 • Meer informatie  

 

Huttentocht

Een huttentocht in België? Dat kan! Met de fiets kan je de 2 KBF-hutten en de HerBerg van de NKBV verbinden. (Opgelet! De HerBerg is momenteel gesloten, een heropening wordt verwacht begin 2023.) De fietstocht vormt een ideale uitstap.
Marjolein van Rotterdam maakte er een artikel over in de Volkskrant van 1 juli 2019 en via haar website kan je de routes die ze hiervoor gebruikte downloaden. Daar kan je ook 1 luswandeling per hut terugvinden die ze bewandelde tijdens haar tocht.

Lees je graag eens hoe het haar verlopen is? Hier kan je het krantenartikel terugvinden.

 

Winter

Ook in de winter is de Vennhütte een ideale uitvalsbasis voor een sportief weekendje weg.

In de regio Eifel zijn er verschillende opties voor zowel langlaufen als sneeuwschoenwandelingen. De dichtbijzijnste gebieden heten Rodt Tomberg en Schönberg Aktiv. Het gebied in Rodt bestaat uit 4 langlaufpistes van verschillende lengte (2 tot 15 km), terwijl het gebied in Schönberg bestaat uit 4 sneeuwschoenwandelingen van verschillende lengtes (5,3 tot 13.5 km) . In beide locaties is het mogelijk om materiaal te huren.

Praktische informatie over deze en andere wintersportgebieden kan u hier terugvinden. 

 

Boek nu

 

  Prijzenafsprakenopeningsurenannulerenwirten


Am Bahnhof 13, 4790 Burg Reuland - Coördinaten: 50.1985790,6.1529667 - Google Maps

vennhutte@kbfvzw.be  -  Tel: 080 41 88 46  -  Facebook

Laatst aangepast
31 mei 23