Boekbespreking - Lange afstanden

2022
02
boeken

Lopen over de grens Great Himalaya Trail door Nepal

lopen over de grensKatja Staartjes en Henk Wesselius, een Nederlands echtpaar, liepen 1990 km dwars door Nepal. Ze maakten een variant op de Upper Great Himalaya Trail met een uitbreiding van 400 km in het uiterste westen. De GHT - er is een hoge en een lage variant - is een geesteskind van Robin Boustead. Katja en Henk overwonnen, met de hulp van een lokale gids bij hun extreem zware variant, 125.000 hoogtemeter. Dat deden ze via 22 passen boven de 5000m en 2 boven de 6000 m. De tocht kan nu, na de aardbevingen in Nepal, wellicht niet meer op dezelfde manier gestapt of geklommen worden. In dit boek doet Katja verslag van hun avonturen in de wildernis, hun ontmoetingen met de lokale bevolking en het op de grenzen van het haalbare botsen. Lopen over de grens, rijk geïllustreerd en met overzichtskaarten, toont dat Nepal veel meer te bieden heeft dan de klassieke trekking naar Everest Base Camp of het Annapurnacircuit.

Laat je inspireren. Of beleef dit bergavontuur vanuit je zetel. ISBN 978 94 6226 028 3

 

Mythische trektochten in Europa

boekDeze uitgave van Lonely Planet en Lannoo (uitgave november 2021) is vooral een inspiratieboek. Het is een selectie uit de meest mythische wandelingen en trektochten van ervaren internationale wandelaars, avonturiers en/of wildkampeerders. Het boek beschrijft 50 spectaculaire wandelroutes - van Andalusië tot de poolcirkel - en 150 alternatieve suggesties. De tochten worden met een icoontje onderverdeeld in eenvoudig, zwaarder of mythisch. De trektochten variëren van stedelijke omzwervingen tot heuse bergbeklimmingen, met daartussenin wijnroutes, kustwandelingen, meerdaagse pelgrimstochten, culturele uitstapjes en sneeuwschoenwandelingen. Voor iedere tocht bevat de praktische info begin- en eindpunt, afstand, duur, vervoer, beste tijd, uitrusting, accommodatie, eetgelegenheden en bijkomende wetenswaardigheden. Daarnaast wordt ook vermeld of je hem beter zelfstandig dan wel gegidst doet. De vele foto’s doen je watertanden. Levenslang wandelplezier voor zowel startende als ervaren wandelaars.

De auteurs staan niet in voor “l’embarras du choix”. ISBN 978 94 014 7656 0

 

Alte Vie Tour du Grand Paradis

boekMijn verontschuldigingen, maar deze interessante gids bestaat enkel nog in het Italiaans en het Frans. Ik ken het Nationaal Park Gran Paradiso al jarenlang, het is zelfs een beetje een tweede vaderland. Toen ik deze spiksplinternieuwe gids (uitgave 2020) zag liggen aarzelde ik even: dat doe ik wellicht niet meer zelf… maar toch… natuurlijk! Je doet niet minder omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je minder doet. Deze gids van Luca Zavatta is een echt juweel. Hij beschrijft een ‘groene’ rondwandeling van 12 dagen rond de Gran Paradiso (de hoogste alleenstaande berg van Italië). Vergelijk het een beetje met de Tour du Mont Blanc, maar dan duidelijk veel minder gefrequenteerd. De hoogte varieert van 900 tot 3200 meter. De duur van de dagetappes ligt tussen 3u45 en 7u50. Stille valleien, eenzame dorpjes en oude muilezelpaden leiden je elke dag naar een behoorlijk onderkomen. Maar er is meer. Voor hen die van steviger werk houden is er ook een ‘rode’ zesdaagse variant met dagetappes van 6u00 tot 7u15 lang, waarbij de hoogtemeters en de afstanden niet geschuwd worden en het technische niveau T3 à T4 is (ik moet bekennen dat ik in juli 1996 de oversteek tussen de rifugio Sella en de rifugio Chabod niet tot een goed einde bracht – dit traject leunt aan tegen echt alpinisme). De gids bevat 4 stafkaarten met schaal 1/25 000 en talrijke nuttige telefoonnummers.

Een bovenste beste aanrader

ISBN 978 - 8898520954

 

Tekst: Ignace Bral