De Olfingers... nooit te oud om te klimmen

2022
2
groepsfoto

DE OLDFINGERS
... nooit te oud om te klimmen

Als je op dinsdag- en donderdagnamiddag klimzaal Klimax binnenstapt, dan is de kans groot dat je de Oldfingers tegen het lijf loopt. Meerdere keren per week komt deze fanatieke groep senioren er samen om aan hun favoriete sport te doen… Klimmen natuurlijk. Een goede gewoonte die ze al enkele jaren met zich meedragen. Zoals de groepsnaam doet vermoeden, zijn deze klimmers niet meer van de jongsten. De nestor is maar liefst 84 jaar oud en de benjamin is er 61. Oud, maar lang niet versleten. Op de klimmuur komen ze vlot uit de voeten, en dat is behoorlijk impressionant om te zien.

De klimmers in deze groep barsten stuk voor stuk van de gedrevenheid en passie voor de sport. Ze stammen dan ook uit een tijd waar je 100% voor je sport ging. Velen dragen deze passie al jarenlang met zich mee, en dat levert heel wat interessante verhalen op. Van de grondleggers van de eerste klimmuren in België tot de eerste bestuursleden van BVKB… Bij de Oldfingers zitten heel wat schatten aan geschiedenis verborgen.

De nestor

De oudste van de groep, Ben Verschueren (84 jaar), is zo één van die spilfiguren in de Belgische klimgeschiedenis. Hij is een ongelofelijk gepassioneerde bergsporter met al 60 jaar klimervaring. In 1962 trok hij voor het eerst de bergen in, en niet veel later werd hij één van de eerste Belgische initiators rotsklimmen.

klimmers60 jaar terug in de tijd, dan hebben we het nog over hennep touwen, zekeren op de schouder en abseilen met touw rond je lichaam. Klimschoenen en -gordels waren toen onbestaande. De bergsport zag er gevaarlijk uit en was daarmee ook een stuk minder populair. Bovenal vergde het veel lef. En toch kan Ben met trots vertellen dat hij in die 60 jaar geen enkel ongeval in de bergen heeft meegemaakt. Vanaf 1964 begon hij zijn kennis met andere gegadigden te delen. Op die manier heeft hij de bergsport mee helpen groeien in ons platte Vlaamse land. Op zijn palmares staan onder andere beklimmingen van de Matterhorn, Eiger (Mittellegigraat op en Westwand af), Dufourspitze, Zinalrothorn en enkele vijf- en zesduizenders in Nepal met de Parchamo (6350m) als hoogtepunt.

Ook de goedlachse Oldfinger Johny Van Lent heeft heel wat in de pap te brokken gehad bij de groei van de klim-en bergsport in België. Voornamelijk als bestuurder bij BVBK. Vanaf de eerste vergadering was hij erbij, en dat voor 33 jaar lang. Zo zag hij de club van enkele honderden leden uitgroeien tot een meer-dan-duizendkoppige club vandaag de dag. Johny richtte ook mee de buitenklimmuur in Bornem op, in 1983, net als heel wat andere Oldfingers. Johny’s broer, Harry Van Lent, was daarbij de grote kracht voor het bouwen van deze muur. De initiaties die daar gegeven werden zorgden voor de nodige inkomsten om later een deel van de bouw van Klimax I te 1 financieren.

Tweewekelijkse klimsessie

Ben VerschuerenIntussen hebben de meeste Oldfingers de fakkel doorgegeven aan de jongere generatie. “We doen het nu wat rustiger aan dan vroeger”, vertelt één van hen. “Stijgen in klimniveau is op onze leeftijd niet meteen het eerste doel. Het is veel belangrijker dat we ons amuseren. Iedereen is hier vrij om zijn eigen ding te doen. Het maakt niet uit of dat nu vierdegraads routes zijn of hoger. We motiveren elkaar om in beweging te blijven en dat houdt ons gezond. Een blessure oplopen zou zonde zijn, dus de 7a’s laten de meesten voor wat ze zijn.”

Na afloop van hun tweewekelijkse klimsessie, is er tijd om wat bij te praten aan de bar (al ligt dat in tijden van corona iets moeilijker). Daarnaast houdt de groep contact via Whatsapp. Maar ook zonder smartphone kan je je bij de groep vervoegen. Spring gewoon eens binnen in de klimzaal vanaf 13u op dinsdag en donderdag.

Af en toe worden er ook plannen gesmeed voor een uitstapje buiten de klimzaal. Een weekendje naar de rotsen van Dave bijvoorbeeld, of wat verder, is niet uit den boze. Ze zoeken steeds plaatsen uit waar voldoende 5de- en 6de-graads routes te vinden zijn. Zo blijft het voor iedereen haalbaar en plezant.

Laat je dus zeker niet afschrikken door de tonnen ervaring van sommige Oldfingers. Heus niet iedereen in de groep is een ‘oude rot in het vak’. De senioren klimgroep stelt zijn deuren open voor elke 55+’er die interesse heeft in de klimsport. Zelfs de totale beginner nemen ze met plezier mee op sleeptouw.

Ben je dus 55+, voldoende fit, en nog op zoek naar een klimpartner? Dan word je met open armen verwelkomd door de Oldfingers. Spring gerust eens binnen op de vaste afspraakmomenten.

Waar: Klimzaal Klimax, Vrijhalsweg 17, 2870 Puurs-Sint-Amands Wanneer: Elke dinsdag of donderdag vanaf 13u Contact: Luc Verberckmoes - 0499/72.61.16

klimmers