From zero to Canyon(h)ero

2020
5
Zero to hero

 

From zero to canyon(h)ero

 

Als je bij het horen van de term ‘canyoning’, het beeld voor ogen had van raften met een kano in de bergen, dan ben je zeker niet de enige. Voor de ongetwijfeld natste discipline van de bergsport heb je géén boot nodig. We begeven ons in diep door het water uitgesleten kloven en dalen deze af met verschillende technieken.

In de canyon komen we natuurlijke obstakels tegen die we op een veilige manier overwinnen. Er kan gesprongen of gegleden worden en er worden touwen gebruikt om van variërende hoogte naar beneden te rappelen. Tussen de obstakels door wordt er gewandeld of gezwommen, maar er wordt vooral genoten van de prachtige natuur waarin we ons bevinden! Een week canyoning voelt als een mini-expeditie waarbij je een verborgen wereld gaat verkennen… buiten in de natuur zijn op plaatsen waar maar weinig mensen ooit komen, samen met andere enthousiastelingen op ontdekking gaan en je grenzen verleggen.

 

Hoe begin je eraan?

De canyonsport is bezig aan een stevige opmars. Ergens in de tweede helft van de vorige eeuw begonnen avonturiers technieken te ontwikkelen om bergrivieren te kunnen afdalen. Nu begint canyoning meer bekendheid te krijgen en toegankelijker te worden. Elk land met een bergketen zal wel een of meerdere canyons verstopt hebben zitten in het landschap. Om kennis te maken met de canyonvibe kan je op vakantie een vaak dagvullende activiteit boeken bij een lokaal canyongidsenbureau. Populaire regio’s zijn het Spaanse Ordesa, de Franse Alpes Maritimes of Zwitsers Ticino. Maar eigenlijk kan het zowat in elke regio waar voldoende reliëf, watervallen en diepe rivierkloven zijn. Je hoeft je dan zelf geen zorgen te maken over de touwtechnieken, en kan toch die adrenalinekick bij een spectaculaire sprong of een coole ‘rappel naast de waterval’ beleven en zorgeloos van de prachtige omgeving genieten!

On the edgeLeemputklimmen

 

Zelfstandig canyoneer worden

Als je er maar niet genoeg van kan krijgen en denkt dat het naar meer smaakt, heb je geluk. Net zoals bij de andere bergsportdisciplines, kan je opleiding volgen tot zelfstandig sporter, in dit geval dus canyoneer. Momenteel bieden drie KBF-clubs stages en opleidingen aan: Canyonteam Vlaanderen was er als eerste, daarna volgde X-Academy met een gevarieerd aanbod en sinds een tweetal jaren kan je ook met Bleau Climbing Team de Franse canyons verkennen. Alles wat je moet weten om een canyon veilig af te dalen wordt je tijdens de stages stap voor stap aangeleerd. Uitgangspunt is dat je na het doorlopen van de opleiding er op zelfstandige basis op uit kan.

Om je de tijd te geven om alle ‘touwtechnieken onder de knie te krijgen - om bijvoorbeeld tientallen meters hoge rappels te kunnen doen’ - wordt er vooraf geoefend zonder water. In een loods of een klimzaal, ergens waar touwen makkelijk kunnen opgehangen worden, leer je bijvoorbeeld installaties maken op ankerpunten om te kunnen afdalen en kom je de specifieke toepassingen van de materialen te weten in niveau 1. Aan deze technieksessies wordt dan een stage ‘on the scene’ gekoppeld (niveau 2): ongeveer een week oefenen in een echte canyon onder begeleiding van getrainde instructeurs in een overweldigend natuurlijk kader.

 

Met een club op stage?

Voorzien van het juiste technische materiaal, trek je met een enthousiaste groep actievelingen richting de bergen. Ongeacht of de stage nu in het Spaanse Ordesa of in Oostenrijk doorgaat, meestal wordt er als basiskamp voor een centraal gelegen camping gekozen. Van hieruit worden canyons uitgezocht, voorbereid en gelocaliseerd. Er is ruimte en tijd om technieken in te oefenen en te evalueren zodat er op een week tijd al heel wat progressie wordt gemaakt.

Elke dag wordt een nieuw aspect van canyoning toegevoegd aan de lijst van de te vergaren kennis, zoals rekening houden met het weer, tijd- en touwmanagement of de vele veiligheidsaspecten die je zeker niet over het hoofd mag zien. Ook leer je steeds meer verantwoordelijkheid dragen over tochtvoorbereiding en het vlot verloop van de dag.

 

Vince Dobbelaere (Bleau Climbing Team): "een week canyoning voelt als een mini-expeditie waarbij je een verborgen wereld gaat verkennen...”

 

Onder het motto ‘al doende leert men’, maak je zelf installaties om op af te dalen en schat je sprongen of glijbanen juist in, de begeleiders staan je hierin bij en corrigeren waar nodig. Het in groep kamperen, verhalen uitwisselen tussen pot en pint… het voegt een extra charme toe aan zo’n opleidingsweek. Niet dat het geheel vrijblijvend is. Per niveau wordt er getoetst of de technieken voldoende gekend zijn, deels via permanante evaluatie, om nadien door te mogen naar het volgende niveau. Dit om je geen fout beeld over je eigen kunnen mee te geven. Aan het einde van een stage bespreken de lesgevers met jou of je al dan niet nog oefening nodig hebt of al klaar bent om zelfstandig (eenvoudige) canyons in te duiken.

 

Nathalie Zwijsen, volbracht haar Rope 2 via X-Academy: "Je leert op zo’n canyonstage enorm veel bij op korte tijd. Al snel had ik 8 canyons op mijn palmares, die ervaring is belangrijk. Bovendien leer je gelijkgezinde mensen kennen...”

 

Je verder bekwamen… in moeilijkere canyons

Als je de basisopleiding hebt afgewerkt, weet en kan je voldoende om zelfstandig een canyon te kunnen afdalen tot niveau 3.3.III. Deze quotatie geeft een beeld van de verticaliteit van de canyon, hoeveel water er stroomt en het totaalengagement.

Ervaring opdoen kan - en is allicht het leukst - op een ‘canyontreffen’. Zowel CTV als X-Academy organiseren jaarlijks verschillende bijeenkomsten in o.a. Alpes-Maritimes, Jura of de Spaanse Pyreneeën. Natuurlijk kan je ook onder vrienden afspreken om samen te gaan, maar op een treffen kom je sowieso like-minded sportievelingen tegen. Zo kan je meteen al wat canyons toevoegen aan je palmares. Van zo’n week wordt ook altijd een gezellige boel gemaakt en het is de gelegenheid bij uitstek om massa’s ervaring op te doen en van elkaar te leren.

InTheCaves


Waarom zou je kiezen voor canyoning?

Met enige klimervaring, andere ervaring in de bergsport of zelfs een simpele voorliefde voor de bergen, zal canyoning je zeker niet teleurstellen. Omringd door prachtige landschappen kom je op plaatsen waar maar weinig andere mensen je voor gingen en waar je waarschijnlijk ook alleen bent met je eigen vriendengroep op het moment dat je een canyon afdaalt. Het is lonend om als een hecht team te werk te gaan en vlot op elkaar in te spelen. Teamwork maakt de afdaling nog zo leuk!

Bovenop het avontuurlijke karakter van bergwandelingen en touwtechnieken, komt ook nog de speelsheid van het water. De natuur biedt magnifieke mogelijkheden om de stroom mee te volgen. Door jarenlange erosie ontstaan glijbanen, poeltjes en rotsformaties die soms doen denken aan een echt waterpretpark. Het enige hulpmiddel van menselijke oorsprong zijn de ankerpunten om je touw op te installeren. Verder is alles puur natuur.

Canyoning zou je ook wel kunnen plaatsen onder outdoor ‘omnisport’. Een stevige wandeling omhoog, een ganse dag je eigen materiaal meezeulen, je evenwicht houden op gladde rotsen en af en toe nog wat zwemmen… aan variatie geen gebrek. De verkoeling van het frisse water is zeker welkom tijdens dit avontuur. Kortom, zoek je iets nieuw en uitdagend binnen de bergsport, dan is canyoning zeker het proberen waard!

 

Kijk op www.kbfvzw.be voor het actuele aanbod aan canyoningopleidingen of in de opleidingsbrochure (verschijnt midden januari 2021)

Tekst Liessa Walschot / foto's Sven Van Cleemput

 

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vijfde editie van Monte online!