Hiding Outside in Amerika

2020
4
Arches National Park - Fiery Furnace

Een roadtrip van Montana tot Californië voor klimmers en wandelaars

This is America! De plek van fast food restaurants en gigantische Coca Cola-emmers, maar ook dé plek voor lange desertroads met uitgestrekte vergezichten en ongelooflijke rotsformaties. Uiteraard kent iedereen ondertussen de Yosemitevallei, hét centrum op deze aarde voor Big Wall klimmen. Er zijn echter nog veel meer klimplekken te vinden in West-Amerika die meer toegankelijk zijn voor gewone stervelingen zoals ons.

Begin 2019 hebben wij ons gewaagd aan The Actual Vanlife door Noord Amerika met als doel zo veel mogelijk verticale wanden, pieken en wandelpaden af te checken. Met ons zelf omgebouwde busje trokken we door Washington, Montana, Wyoming, Idaho, Utah, Arizona en Californië. Sportklimmen konden we al, maar onderweg waagde we ons ook voor de eerste keer aan crack-climbing. Dat heeft wel wat angszweet, pijnlijke voeten en traantjes gekost. Maar na veel proberen kregen we de techniek eindelijk een beetje onder de knie. Hieronder vind je de crags en wandelingen die ons bijbleven en de reden waarom. 

 

Montana - Bitteroot National Forest

Bitterroot National Forest: Onbekend voor iedereen buiten de lokale klimmerswereld van Kalispell. Dit beschermd BLM-land biedt mogelijkheden op alle gebied: er zijn hier veel officiële free campingspots te vinden waar je zestien opeenvolgende overnachtingen gratis mag verblijven. Daarnaast vindt je pittoilets en geprepareerde kampvuurplekken terug in de buurt van de meest logische kampeerplekken.
 Je kan hier voor enkele weken in alle rust verdwijnen en je amuseren met de lokaal uitgewerkte klimroutes. Lost Horse Boulders bevat zoals te denken enkele coole Boulderplekken van niveau V0 tot V5. Deze routes blijven vaak laag bij de grond, maar zorgen voor genoeg uitdaging om je hier volledig uit te leven. 
Is een 150 m hoge rotswand eerder iets voor jou, dan raden we je een bezoekje aan Mill Creek aan. Hier vind je verschillende trad-multipitcheroutes die ook voor de beginnende tradklimmer haalbaar zouden moeten zijn. 

No Sweat Arete werd onze eerste ervaring met tradklimmen volgens Amerikaanse termen. Hoewel het niveau maar 5a was hebben we hier toch stevig gevloekt. Het werd snel duidelijk dat ons doel om beter te worden in tradklimmen erg veel inzet zou kosten.

Bitterrout National Forrest Mill Creek
Bitterroot National Forrest, Mill Creek - Foto's © Hide Outside

 

Wyoming – Lone star Geyser trail in Yellowstone National Park

Backcountry wandelen in Yellowstone National Park heeft extreem veel voordelen. Net zoals in alle parken van de Verenigde Staten zie je na de eerste 5 km bijna geen toeristen meer. Daarnaast zijn de kampeerplekken dieper in het park in de winter gratis te boeken en slechts 3 USD tijdens het zomerseizoen. Maar het allerbelangrijkste is dat je kan kamperen tussen de hotsprings en gekleurde poelen. Waar je in de rest van het park op de boardwalks moet blijven, mag je hier genieten van de natuur, indien je gebruik maakt van je gezond verstand. Zo krijg je plots de imposante geyseruitbarsting van Lone Star Geyser helemaal gratis er bovenop. Dieper in de backcountry heb je verschillende mogelijkheden om je eigen trekking uit te stippelen. In het winterseizoen zijn deze wandelingen ook te doen met sneeuwschoenen of op ski's. 

 

Idaho - City of Rocks

City of Rocks is eveneens een onbekend pareltje dat stilaan meer bekendheid begint te vergaren. Ben je op zoek naar een toegankelijke intrede in crackclimbing dan is dit the place to be. 

Fingercracks, flakes, splitters en off width cracks, deze plek heeft het allemaal. De meeste routes zijn nog erg ruw, zelfs in de lage graden. Deze solid-foot-jams geven je beslist minder angstaanvallen dan de afgeklommen beginnersroutes die je vindt in Yosemite. Ook ervaren tradklimmers kunnen hier wekenlang aan hun trekken komen. En heb je even geen zin in het stressen betreffende het feit of je je  friend juist hebt geplaatst…?... dan trek je gewoon naar de aanwezige boulder- of sportklimgebieden. 

City of Rocks National Reserve
City of Rocks National Reserve - Foto's © Hide Outside

 

Utah - Looking glass rock

Utah - Looking Glass Rock
Utah, Looking Glass Rock

Altijd al gedroomd van een beklimming midden in de woestijn? Utah is waar je moet zijn, om routes te vinden tussens ‘poepsimpel’ en ‘extreem uitdagend’. Iedereen kan hier zijn project vinden. Wij kozen voor de makkelijke beklimming van Looking Glass rock. De beklimming zelf lijkt meer op een lange wandeling op slab, maar het echte interesse deel zat in de afdaling, nl een vrije rappel van 40 m onder een gigantische Arch. Door toeval ontmoetten we ook een Amerikaans koppel die ons uitlegden hoe deze Arch kon dienen als een enorme swing. Een rustig dagje uit met een stevige stoot adrenaline als hoogtepunt. 
Utah – Chesler Park / Joint trail in Canyonlands National Park
Naast een enorme hoeveelheid klimplekken bezit Utah ook te veel parken om op twee handen te tellen. Eén van onze absolute favorieten was Canyonlands National Park. Opgelet! Dit park heeft drie verschillende delen die echter niet met elkaar verbonden zijn. 
Als je de drukte wil vermijden raden wij aan om te gaan voor 'The Needles’. Deze locatie is iets minder toegankelijk, maar dat levert dan ook weer voordelen op. Op weg naar deze ingang heb je eerst nog zicht op de indrukwekkende rode wanden van Indian Creek: een crack climbingparadijs voor gevorderden. Eens daar is de loop van 20 km over Joint Trail / Chelser park / Druid Arch een erg interessante, maar toch stevige dagwandeling. Tijdens deze tocht begeef je je over een avontuurlijke pad over rotsen met hier en daar een beetje geklauter. Het hoogtepunt van deze wandeling beleef je in 1 meter brede canyon. Beeld je twee steile wanden in van 10 meter hoog die slechts 1 meter van elkaar verwijderd zijn met een wandelpad ertussen. Perfect om af te koelen van het hete woestijnklimaat, toch?

 

Utah – Saint George

Als je dan uiteindelijk het crackklimmen toch een beetje moe bent, kan je doortrekken naar Saint George. Hier vind je heel wat sportcrags die meer dan de moeite waard zijn om enkele dagen te blijven plakken. 

Prophesy Wall heeft multipitches in de aanbieding met gigantische flakes op de wand. Dit geeft het surreële gevoel dat je route na route handgrepen en voetsteunen in overvloed hebt. 

Voor singlepitch is Chuckawalla Wall dan weer een echte aanrader. Wanneer je de eerste keer naar deze rotsen kijkt heb je het gevoel dat je naar een indoor klimmuur staat te kijken. Handgrepen die er als bakken uitzien en ook echt zo aanvoelen, pockets voor één, twee of drie vingers en rechte tot stevig overhangende routes maken dit de perfecte speeltuin. 

Utah Dessert
Utah Dessert - Foto's © Hide Outside

 

California – Congress trail / Trail of the Sequoias in Sequoia National Park

Sequoia National Park
Sequoia National Park - Foto's © Hide Outside


Na het vel van je vingers geklommen te hebben, kan je je lichaam wat rust gunnen in de natuurlijke omgeving van Sequoia National Park. De omvang van deze reuzen is onmogelijk te beschrijven of te fotograferen. De enige manier om dit echt te beleven is door een wandeling te maken door deze bossen.

Net zoals in elk nationaal park laat je de menigtes achter door het toeristenpad enkele kilometers links te laten liggen. Hier raden wij een combinatie van het Congress trail en het Trail of the Sequoias aan. Dit pad baant zich een weg langs meerdere Sequoia Groves, de ene nog imposanter dan de andere. Je begeeft je in, over en onder enkel boomstammen en als je geluk hebt spot je ook nog eens een zwarte beer. 

 

California - Yosemite National Park

Yosemite National Park
Yosemite National Park - Foto's © Hide Outside

Rijdend door California met klimmateriaal in de koffer is het fysiek onmogelijk om de wanden van Yosemite over te slaan. Wij waagden er ook een poging om enkele routes te toppen, maar we moeten hier zeker bij vermelden dat dit geen piece of cake was! 

Als beginnende crackklimmers werden we gewezen naar de Swan slabs. Het is erg makkelijk om hier een toprope te hangen, maar dat betekent ook dat de meeste routes erg afgeklommen zijn. Voor een allereerste trad multipitch zijn After six of After Seven erg interessant. Deze zijn beide doenbaar en op de top heb je een mooi zicht op Half Dome! Wil je liever eens op Half Dome staan zonder de grote menigte, dan kan je een kijkje nemen naar Snake Dyke. Wil je toch nog een stapje verder gaan richting de Big Walls dan is Royal Arches een goeie optie om de smaak te pakken te krijgen. 

 

 

Handige tips:

  • Maak je gewend aan de Amerikaanse climbing grades
  • Gebruik Mountain Project als referentie voor de meeste klimplekken
  • Vergeet je clipstick niet: Veel crags hebben een erg hoge eerste haak
  • Crack climbing gaat veel beter met de juiste schoenen: Bijvoorbeeld La Sportiva TC Pro
  • Schaf jezelf de America The Beautiful Pass aan. Hiermee kan je met je volle auto voor 80 USD een heel jaar lang alle Nationale parken bezoeken en vaak op BLM-land gratis slapen.

Wil je graag onze route herhalen? Op de website van Hide Outside kan je binnenkort al deze klimplekken en wandelingen terugvinden met nog meer details en downloadbare GPS tracks. 

- Tekst & Foto's: Britt Lenaerts van Hide Outside

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vierde editie van Monte online