Highlinen, het vinden van balans in leegte...

2020
5
Highlining


Highlinen, het vinden van balans in leegte...
 

Hoog in de lucht, met opgeheven armen, is er niets anders dan lucht en lijn. De diepte likt aan de voetzolen, maar enkel mentale rust houdt je in balans. Stap voor stap bewegen de voeten zich door de lucht en even lijkt dat het enige wat telt. Gedachten razen door je hoofd, maar enkel dankzij een lege focus kan er nieuwe wereld voor je openen…

Het ziet er behoorlijk spectaculair uit: iemand die op een strak gespannen koord loopt op grote hoogte tussen twee bergen. Men zou verwachten dat enkel waaghalzen op zoek naar een adrenalinestoot zich hieraan wagen, maar niets is minder waar. De sport neemt snel toe in populariteit en de behoefte aan nieuwe legale highline-locaties groeit snel.

Highliners vragen heel weinig van hun omgeving, vaak is het enige wat zij nodig hebben toestemming van de landeigenaar om een steengroeve of massief te gebruiken, maar door het onbekende karakter van de sport blijkt dit vaak een moeilijke opgave.

Sinds kort neemt KBF deze sport onder haar vleugels. Highlinen valt nu ook onder de verzekering en het lidmaatschap van KBF en daarom is het tijd om deze sport eens onder de loep te nemen.

HighCord

Wat is highlinen nu precies?

Highlinen is de grote broer van het meer bekende slacklinen. Hierbij wordt een 1 of 2 inch (2,5 of 5 cm resp.) stuk lijn of webbing tussen 2 ankerpunten aangespannen om er daarna over te lopen en te balanceren. Dit wordt vaak in een park gedaan tussen 2 bomen, typisch tussen de 15 en 30 meter afstand van elkaar. Voor langere lijnen wordt er doorgaans enkel 2,5 centimer gebruikt, zowel op spanning (longline) als heel los (rodeo-line), aangezien deze dynamischer, speelser en meer controleerbaar zijn. Bij highlinen worden de lijnen gespannen boven een kloof of afgrond, meestal tussen de 50 tot 200 meter lang en hoe hoger, hoe beter. Er is echter geen limiet op de lengte en ook 300 of 400 meter lijnen zijn geen uitzondering. Het wereldrecord staat momenteel op 2,8 kilometer!

De weg naar highlinen kan kort zijn, maar zal sowieso veel energie en doorzettingsvermogen vergen. Alles begint met een korte lijn van 20 tot 30 meter in een park. Na enkele pogingen en kleine valpartijen leert je lichaam de lijn onder controle te houden en vind je de balans. Vanaf dan kan het snel gaan en voor je het weet vergezel je de Belgische highliners in de lucht.
 

Safety first!

Voor de meeste mensen zal de sport er enigszins gevaarlijk uitzien, maar voor highliners zelf is veiligheid de hoogste prioriteit. “Het is veel gevaarlijker om met de auto naar een berg te rijden, dan te highlinen op die berg. Veiligheid is voor ons het allerbelangrijkste.” Uiteraard is het riggen (bewandelen) van highlines niet zonder gevaar en dit doen op een correcte en veilige manier is een kunst op zich. Er is altijd een systeem van dubbele veiligheid. Elk moment loop je op minstens 2 stukken lijn: een hoofd- en back-uplijn, die beiden verbonden zijn aan aparte ankerpunten. Dankzij een klimgordel en leash die via een (dubbele) ring over beide lijnen schuift, is een highliner altijd redundant beveiligd. Vallen wordt op deze manier zelfs veiliger dan in het park, waar je nog steeds je arm kan breken, en voelt na een tijd relatief aangenaam en natuurlijk aan. Toch speelt er altijd een zekere vorm van angst mee. Je lichaam reageert anders op die vreemde plek in de lucht. Maar het is uiteindelijk een kwestie van die angst om te zetten in positieve motivatie en de rust van het highlinen te ontdekken.

HighLine

Slacklife

Highlinen dateert van in de jaren ’80, toen Scott Balcom en Chris Carpenter in Californië hun voet zetten op de eerste highline van 9 meter lang. Oorspronkelijk werd de variant op de begane grond toegepast door klimmers om hun balans en core-strength te trainen. Later evolueerde de sport in verschillende richtingen. Zo zijn er tricklines, strak gespannen lijnen waarbij men een trampoline-effect verkrijgt. Daarnaast ontstonden er rodeo-lines en longlines, de ene kort en extreem los, de andere strak en lang (tot wel 800 meter). Tot slot is er het highline gedeelte waarbij men kan focussen op dynamische tricks of het lopen van lange afstanden. Wat begon als een hobby bij de meesten, kan al snel groeien tot een echte passie. De community die zich rond deze sport opbouwt, kent zoveel verschillende achtergronden en motivaties en ontvangt iedereen steeds met open armen. Dit in combinatie met de verslaving aan het meditatieve gevoel van een highline, zorgt er al snel voor dat je over de hele wereld reist om nieuwe locaties en de bijhorende communities te ontdekken.
 

Samen zetten we highline in België op de wereldkaart

Hooking upNaarmate de sport blijft groeien, komen er steeds meer mensen in contact met highlinen. Het is dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat dit in veilige en verzekerde omstandigheden kan gebeuren. En dat begint allemaal met een legale highline-site. Zo zijn er momenteel twee in België: de rots-massieven in Freyr en in Maizeret. Die tweede werd recent geopend door enkele highliners in samenwerking met KBF. Het is een goede stap in de juiste richting om deze sport een plekje te bieden in België. Er is ondertussen ook een Internationale Slackline associatie (International Slackline Association, ISA) opgericht die zich bezighoudt met veiligheidslabels voor specifiek materiaal, onderzoek van ongevallen en de eerste stappen richting competitief slacklinen. Ten derde kunnen lokale slackline-communities (zie www. slacklinegroups.com) een belangrijke bron van informatie zijn. Daarom moedigen we iedereen aan om eens contact op te nemen met de slackliners in je buurt of organisaties zoals HighSteps vzw of BeSlack die al je vragen kunnen beantwoorden.

België bezit ontelbare verborgen parels in de vorm van steengroeves en rotsmassieven. Daarnaast zijn ook onze steden een heuse potentiële speeltuin voor highliners. Jammer genoeg is de regelgeving omtrent deze sport nog vrij onduidelijk waardoor we als highliners weinig legale opties vinden en steeds naar de buurlanden trekken.

Daarom richtten enkele highliners de vzw BeSlack North op. Na een geslaagde Belgische recordpoging met een highline van 200m lang en het ontdekken van verschillende nieuwe locaties in het buitenland, besloten zij om highlinen te promoten in Vlaanderen en op zoek te gaan naar een volgend niveau op Belgische bodem.

Steeds zoekend naar de meest geschikte highline-locaties in zowel de natuurlijke als de stedelijke omgeving nodigen ze iedereen die geïnteresseerd is in deze sport uit voor samenwerkingen en/of initiaties.

Bottom View LineLineAcrobatics

 

Tekst en foto's Wouter Op de Beeck
 

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vijfde editie van Monte online!