Hokkaido: het Japanse poederparadijs

2021
2
Snowy Forest View

 

Hokkaido: het Japanse poederparadijs

 

Poederparadijs

Hokkaido is het meest noordelijke eiland van Japan. Met een gemiddelde sneeuwval van 15 meter per seizoen is dit een van de grootste poederski-paradijzen op deze aardbol. Er valt praktisch om de twee dagen een nieuwe dikke laag kurkdroge sneeuw, en met temperaturen die niet boven het vriespunt komen, blijft de sneeuw er zeer lang goed.

Tijdens hevige sneeuwval, gecombineerd met minder goede zichtbaarheid, kan je best freeriden rond de skigebieden, die meestal voorzien zijn op freeriders.

Als het weer goed is kan je best ver weg van de skigebieden gaan toeren. Door het grillige vulkanische landschap, in combinatie met beperkt kaartmateriaal en het feit dat je meestal tussen de bomen skiet, is het terrein niet altijd even logisch te interpreteren als in de Alpen.
 


Als echte sushi-liefhebber blijf je in Hokkaido wat op je honger zitten. Hier is men immers gespecialiseeerd in diverse soorten ‘ramen’, (Chinese noedels in een vlees- of visbouillon): overal te krijgen in de skigebieden en best lekker. Berghut op wielen

Omdat in Hokkaido de ski- en toerskigebieden redelijk klein zijn, is het een goed idee om een roadtrip uit te stippelen en maximaal 1 à 2 dagen in eenzelfde gebied te blijven. Wij kozen er voor om in Sapporo een vierwielaangedreven motorhome te huren die gedurende twee weken onze kleine gezellige berghut op wielen werd.

Zo hadden we een maximum aan flexibiliteit en autonomie en een minimum aan logistiek geregel. Het was wel even aanpassen om links te rijden. Gelukkig had de motorhome een goede gps zodat we ons geen zorgen hoefden te maken over de richtingaanduidingen die meestal enkel in het Japans waren.

Onze zalige onsen

Zoals het een berghut betaamt, had ook onze hut-op-wielen geen douche. Nu wou het lukken dat het in Japan een traditie is om je te wassen en om te relaxen in een onsen met heerlijk warm vulkanisch water. Kan het nog beter worden na een dag poederskiën? Deze onsen zijn er in praktisch elk dorpje en zelfs hier en daar in de vrije natuur.

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige tweede editie van Monte online!