Leven in een huis op wielen

2020
4
Een jaar in de Yukon

Een jaar in de Yukon

Stel je eens voor. Je geeft je job op, verkoopt al je spullen en vliegt naar de andere kant van de wereld. Je comfortabele woonst ruil je in voor een vintage busje. Wonen en werken ‘on the road’. Klinkt fantastisch, niet? Voor Roel Goris bleef het niet bij een droom. In januari 2019 zei hij zijn oude leventje vaarwel en verkaste richting the Yukon Canada.  

Wat deed je normaal gezien op dit moment? 
Roel: “Bedoel je inclusief het tijdsverschil van negen uur?” (lacht) “Normaal was ik nu samen met mijn vriendin Tessa in de Yukon aan het werk als ‘host’ op een camping in Whitehorse. Het plan was om zoveel mogelijk te sparen en intussen de bus op te knappen.” 

Maar toen kwam covid-19… 
Roel: “Mijn bezoekje aan België duurt nu een stuk langer. Het is onduidelijk wanneer ik kan terugkeren. Intussen wacht ik op de goedkeuring van mijn permanent visum.” 

Waarom heb je voor Canada gekozen? 
Roel: “Al van jongs af aan droom ik van Canada, nog voor ik er geweest was. De fenomenale natuur, de vrijheid… Toen ik vertrok in de winter van 2019 wilde ik een grote rondreis maken, maar ik werd op slag verliefd op de Yukon. Een local zei tegen me: “You already love it here? Then stay for summer. I guarantee you’ll never leave.” Twee weken in de Yukon werden meer dan een jaar!” 

Zolang Tessa haar toeristenvisum geldig is, verkennen we samen de Yukon / Genieten ven de rust en het kampvuur aan Fish Lake - Foto Roel Goris
Genieten ven de rust en het kampvuur aan Fish Lake - Foto © Roel Goris

“Wat ik er zo geweldig aan vind, is dat je dicht bij de natuur leeft. Er wonen amper 42.000 mensen in een gebied dat 16 keer zo groot is als België. De meeste daarvan wonen in de hoofdstad Whitehorse, naar Belgische normen is dat niet meer dan een groot dorp. Er is genoeg ruimte om alleen te zijn, maar er wonen precies genoeg mensen om je niet eenzaam te voelen.” 

Voor je vertrek kocht je vanuit België een bus. Hoe heb je dat aangepakt? 
“Ik wilde enige zekerheid bij aankomst en verlangde naar een eigen plek, iets groter dan een tent en een rugzak. Online kocht ik een ingerichte, tweedehands Dodge Ram Van uit 1985. Kostprijs: 10.000 Canadese dollar, ongeveer 6000 euro. De vorige eigenaars, een Canadees koppel, hadden hun roadtrip in Canada afgewerkt. Achteraf bleek dit helaas niet de beste beslissing... De bus zag er dan wel picobello uit, maar was niet geslaagd voor de interprovinciale technische keuring. Het heeft me veel tijd en geld gekost om de bus ‘winterproof’ te maken.” 

Welke aanpassingen heb je gedaan? 
“Motorisch is zowat de volledige binnenkant vernieuwd om de barkoude winter te overleven. De temperatuur zakt dan tot min 55 graden. Ik heb geleerd dat werkelijk àlles bevriest. Zelfs elektriciteitskabels! De motor koelt ‘s nachts zodanig af dat ‘s morgens starten geen eenvoudige opdracht is. Gelukkig is er vaak een behulpzame Canadees in de buurt.” 

Hoe blijf je warm? 
“Online vond ik iemand die houtkachels op maat maakt. Ik heb dan een kleine houtkachel in de bus geïnstalleerd, inclusief schoorsteen, waarmee ik de bus warm kan stoken. Op de trekhaak installeerde ik een draagrek zodat ik steeds een voorraad hout bij heb. Brandhout vind je haast overal. Ook mijn hond Vega, mijn compagnon-de-route, hield me warm.” 

Vanlife - Roel Goris
De minder glamoureuze kant van #vanlife: wanorde in een winterse bus - Foto © Roel Goris

Hoe ziet het dagelijkse leven in een bus eruit? 
“Dat is erg verschillend in de zomer of de winter. In de winter gebeurt alles in een piepkleine ruimte. Koken doe je op een klein gasvuur of op de houtkachel, maar blijft beperkt. In de zomer zijn de ‘campgrounds’ open en leef je meer buiten. Om te kunnen douchen nam ik een abonnement op het Canada Games Center in Whitehorse, een groot sportcentrum. Naar het toilet gaan, gebeurt in de wildernis. Of op een geïmproviseerd toilet: een emmer met een vuilniszak en een ‘pool noodle’ als toiletbril werken prima! In de bus is een klein aanrecht met een spoelbak. Het water pomp je op met een handpomp. Het beperkte afvalwater stroomt met een darmpje naar buiten. Drinkbaar water schepte ik uit een meer of rivier. Maar nadat ik hier eens goed ziek van werd, koop ik voortaan drinkwater in grote jerrycans.” 

Waar spendeer je de nacht? 
“Buiten de stadsgrenzen mag je vrij kamperen tenzij anders aangegeven. Ik heb vaak geslapen aan de oever van een idyllisch meer. Deze plekken kun je vinden via de app iOverlander. In de Yukon vind je in de zomer ook een 60-tal ‘campgrounds’. Dit zijn goedkope kampeerplekken (12 dollar) met een kampvuurkring en een toilet.” 

Noorderlicht Foto Roel Goris
Noorderlicht - Foto © Roel Goris
De trouwe reisgezel Vega heeft haar vaste plekje met het beste zicht - Foto Roel Goris
De trouwe reisgezel Vega heeft haar vaste plekje met het beste zicht - Foto © Roel Goris

Jouw trouwe viervoeter Vega is altijd bij je. Hoe heeft zij de reis meegemaakt? 
“Ik wilde de reis zo stressloos mogelijk maken voor Vega, dus boekte ik een dure rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Vancouver. Vooraf hebben we veel geoefend met de bench. Na de nodige vaccinaties werd ze ‘fit to fly’ verklaard. Achteraf bekeken had ik meer stress dan zij! Ze is ook een goede reisgenoot om beren op afstand te houden. Vega heeft een belletje aan haar halsband zodat een beer ons hoort aankomen.” 

Heb je dan veel beren gezien? 
“Natuurlijk! In de Yukon zijn beren, coyotes, elanden, … deel van het dagelijkse leven. ‘Bear spray’ vind je overal in de supermarkt. Vuilnisbakken zijn standaard op slot. De campagne ‘be bear aware’ is overal. Maar eigenlijk hoef je niet té bang te zijn. Een beer is helemaal niet geïnteresseerd in jou. Als je te voet bent, is de kans groot dat de beer allang vertrokken is voor jij eraan komt. Met de fiets of vanuit de auto is de kans veel groter dat je een beer spot.” 

Iets helemaal anders: is het leven duur in de Yukon? 
“Ja, een stuk duurder dan in België. Een brood kost er gemiddeld 8 dollar, zo’n 5 à 6 euro. Veel jonge mensen combineren twee of zelfs drie verschillende jobs. Oorspronkelijk was het idee om als zelfstandig copywriter te werken en aanvullend wat seizoensarbeid te doen. In realiteit is de verhouding omgekeerd.” 

 

Zolang Tessa haar toeristenvisum geldig is, verkennen we samen de Yukon - Foto Roel Goris
Zolang Tessa haar toeristenvisum geldig is, verkennen we samen de Yukon - Foto © Roel Goris

Wat is je mooiste herinnering? 
“Goh, dat is een moeilijke vraag…” (denkt even na) “Het noorderlicht zien is gewoonweg magisch. Ook het bezoek van mijn vriendin Tessa was een ontzettend mooie periode. De lente brak aan en de Yukon werd zo mogelijk nog mooier! Het is ook fijn om die ervaringen met twee te delen.” 

Wat vind je zo leuk aan leven in een bus? 
“De vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. In de bus heb je altijd alles bij je, jouw eigen rijdende cocon. Rijden in de Yukon is ook een heel andere ervaring dan in België. Er is haast geen verkeer en de afstanden zijn immens. Wist je dat er maar twee highways zijn in de Yukon? De Alaska en de Klondike highway. De omgeving is ook àltijd prachtig. Ik vind het moeilijk om maar één activiteit te kiezen: de autorit, de hike, toerski- of mountainbiketocht, de kampeerplek, … De hele ervaring is gewoon zalig.” 

Wat vind je het moeilijkste? 
“De beperkte ruimte. Zeker in de winter moet je materiaal van de ene naar de andere plek verschuiven. Beeld je maar eens in hoe je skimateriaal moet drogen!” 

Heb je nog tips voor toekomstige ‘vanlifers’?
“Controleer of je voor- of achterwielaandrijving hebt. Dat kan je heel wat gesukkel besparen wanneer je in de sneeuw parkeert. Zorg ervoor dat je steeds voldoende voorraad bij hebt. Dan hoef je je geen zorgen te maken als je ergens vast komt te zitten. Tank àltijd wanneer je kan! Of wees heel zeker van je stuk wanneer je een tankstation overslaat. Het gebeurt dat het volgende tankstation 4 à 500 kilometer verderop ligt.” 

 

Vijf favoriete plekjes in Yukon

1. Kusawa lake
 

Een verborgen wandelpad leidt je naar een uitzichtpunt over Kusawa Lake - Foto Roel Goris
Een verborgen wandelpad leidt je naar een uitzichtpunt over Kusawa Lake - Foto © Roel Goris

Een uitgestrekt alpien meer in de zuidelijke Yukon. Je bereikt het meer via een spectaculaire grindweg die afsplitst van de Alaska highway. Er zijn twee kampeerplekken. Via een verborgen pad kun je het hoogste punt beklimmen waar je een adembenemend uitzicht hebt over het meer en de omringende bergen. 

2. Kathleen lake

King's Throne met een prachtig uitzicht over Kathleen Lake - Foto Roel Goris
King's Throne met een prachtig uitzicht over Kathleen Lake - Foto © Roel Goris

Een helderblauw meer in Kluane nationaal park. Een steil pad voert je naar de ‘King’s throne’, een natuurlijk amfitheater met uitzicht over het meer. Verderop loopt een spoor naar de top. 

3. Whitepass

Toerskitocht tot op Feather Peak, met de adembenemende Whitepass - Foto Roel Goris
Toerskitocht tot op Feather Peak, met de adembenemende Whitepass - Foto © Roel Goris

Een stukje Canadese Alpen op de weg van Whitehorse richting Skagway Alaska. Langs de highway vind je tal van parkeerplaatsen voor een toerskitocht in dit fenomenale berglandschap.

4. Atlin

De pittoreske Annie Lake Road nabij Whitehorse - Foto Roel Goris
De pittoreske Annie Lake Road nabij Whitehorse - Foto © Roel Goris

Een pittoresk dorpje dat net over de grens ligt met de provincie Brits-Columbia. Hoewel het dorp alleen te bereiken is via de Yukon, bieden heel wat postorderbedrijven geen verzending aan naar Whitehorse (Yukon) maar wel naar Atlin (Brits-Columbia). Tot grote frustratie van de locals. Je hebt er tal van hikes en verborgen kampeerplekjes. 

5. Ibex valley 

Ibex Valley
Foto © Roel Goris

De Alaska highway doorkruist deze prachtige, brede vallei. Het landschap herinnert aan de Ordesavallei in de Spaanse Pyreneeën, maar dan ontelbaar veel groter. 

Meer weten 

Volg de avonturen van Roel op zijn blog www.nomadenschrift.com of zijn Instagramaccount @of_nomads_and_shepherds. Ook zijn trouwe viervoeter heeft haar eigen Insta-account: @flodderfox

-Tekst © Isabeau Vogeleer / Foto’s © Roel Goris 

 

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vierde editie van Monte online