Materiaal en techniek

2020
3
Materiaal en techniek Black Diamond Mythic Ultra slaapzak

RAB - Mythic Ultra 180 en 360

'astronomisch warm'

De Mythic Ultra slaapzakken herdefiniëren het begrip 'ultralicht' en worden nu al opgehemeld door verschillende onafhankelijke testers als 's werelds warmste slaapzakken in verhouding tot hun eigen gewicht. Uiteraard ligt dit aan het gebruik van de hoogste kwaliteit Europese ganzendons (900+ Fill Power, RDS gecertificeerd en hydrofoob behandeld), maar ook aan de binnentijk die behandeld is met de zogenaamde 'Thermo Ionic Lining Technology'. Zoals zovele hoogtechnologische snufjes, vindt ook deze zijn oorsprong in de ruimtevaart. Aan de vezels in de binnentijk is titanium toegevoegd. Dit reflecteert dan je eigen lichaamswarmte om op die manier je slaapzak warmer te maken, zonder extra gewicht en zonder in te boeten aan ademend vermogen. Een slaapzak van 400 gram die tot aan het vriespunt gaat en eentje van 600 gram die tot -8°C gaat, dat zijn inderdaad astronomische waarden.

adviesverkoopprijs: 449,95 euro (Mythic Ultra 180) en 509,95 euro (Mythic Ultra 360)

gewicht: 400 gram (Mythic Ultra 180) // 606 gram (Mythic Ultra 360)

Vind deze slaapzak op de website van Rab


SCARPA-Instinct VS

Scarpa Instinct VS

'volg je instinct'

Scarpa heeft bijna een patent op pascomfort zonder dat dit teniet doet aan de technische capaciteiten van een klimschoen. De Instinct VS is hét model waarrond hun 'Performance' reeks gebouwd is. Zoals te verwachten is deze schoen licht asymmetrisch en licht gekromd, maar zonder extra toe-down constructie. De zool zelf is iets dunner en dus iets minder slijtvast, maar daarvoor krijg je wel een verhoogde sensitiviteit én flexibiliteit. Bovenop de tenen zit een rubber met extra grip voor het betere 'toehook' boulderwerk. Bij Scarpa spreken ze zelf van een allround klimschoen die een heel scala aan klimstijlen op topniveau aankan. Wie kan daar nu geen ja tegen zeggen. Aandoen, passen en gewoon je instinct volgen.

adviesverkoopprijs: 144,95 euro

gewicht: 460 gram per paar (gemiddelde maat 40)

Vind deze klimschoen op de website van Scarpa

 

RED CHILI - Voltage LV

red chili voltabe LV

'helemaal opgeladen voor je volgende project'

De vernieuwde Voltage is geschikt voor zowel boulderen als lengteklimmen en dit zowel binnen als buiten. Maar door zijn asymmetrische pasvorm en agressieve downturn, mikt hij toch vooral op de high-end gebruiker die meestal zwaar overhangende routes opzoekt. Wat bij de Voltage vooral opvalt is de specifieke spanning op de hielkuip, zo gemaakt om optimaal te kunnen presteren tijdens moeilijke heelhooks. Ondanks zijn strakke pasvorm is de schoen relatief breed. Bovendien is ze inwendig afgewerkt met een soort van sokstructuur waardoor ze, ondanks de agressieve pasvorm, toch redelijk zacht en comfortabel aanvoelt.

adviesverkoopprijs: 139,95 euro

gewicht: niet meegegeven door de leverancier

Vind deze klimschoen op de website van Red Chili

 

FJÄLLRÄVEN - PFC Free Waterproofing Impregnation

Fjallraven PFC Free Waterproofing Impregnation

'omdat alle beetjes helpen'

Jassen waterdicht krijgen en ze waterdicht houden, gebeurt vandaag nog steeds met het chemische bestanddeel PFC. Het werkt perfect, maar helaas zijn er blijvende nadelige effecten voor het milieu (en dus ook voor de mens). Enkele jaren geleden schakelden de meeste merken al over van het gevaarlijkere C8 naar het iets milieuvriendelijkere C6. Onder invloed van Europa wordt er druk verder gezocht naar even kwalitatieve maar milieuvriendelijkere opties. Fjällräven heeft hier niet op gewacht en maakte eerder al volledig PFC-vrije regenkledij (de zogenaamde Ecoshell reeks). Nu bieden ze ook een PFC-vrije spray aan voor het opnieuw impregneren van regenkledij. Dit levert een zeer waterafstotende laag op en optimaliseert het ademend vermogen van je jas. Je kan het niet enkel op PFCvrije kleding te spuiten, het mag ook op alle andere regenkledij gebruikt worden. Het werkzame bestanddeel in deze spray is biologisch afbreekbaar.

adviesverkoopprijs: 19,95 euro

volume: 0,5 liter

Vind deze spray op de website van Fjällräven

 

BLACK DIAMOND - Camalot Z4

Black Diamond - Camalot Z4

'de minst weerbarstige cam ooit'

Bij Black Diamond blijven ze vernieuwen. Na de C4 Ultralight reeks, komt nu de volledig nieuwe Z4 reeks op de markt. Wat deze zo speciaal en handig maakt, is dat de cams stijf genoeg zijn om voor een gemakkelijke plaatsing te zorgen, maar toch flexibel worden eens je ze gestoken hebt. Op die manier combineren ze de stijfheid van de C3 reeks (die helaas uit de collectie verdwijnt) en de flexibiliteit van de X4 reeks (die mogelijks ook uit de collectie verdwijnt). Zelf spreken ze over het nieuwe ‘Rigidflex'-systeem. Het moment dat je aan de hendel trekt, spant het hele systeem zich op. Eens je terug lost, wordt alles weer soepel. Alle cams bestaan uit vier contactpunten met de rots die gezandstraald zijn voor een beter contactoppervlak. Laat die barsten nu maar komen!

adviesverkoopprijs: 79,95 euro (voor alle maten hetzelfde)

gewicht: van 43 gram voor maat 0 tot 93 gram voor maat 0.75

Vind deze cam op de website van Black Diamond

 

LYO FOOD - Nettle Curry

Lyo Food Nettle Curry

'mag het iets meer zijn'

We mogen maar wat trots zijn op onze landgenoot Sean Villanueva O'Driscoll. Niet alleen is hij een legendarische bigwall klimmer, maar hij combineert dit ook met een zekere flair (sommigen noemen het 'craziness') en is bovendien een muzikaal talent. Wat weinigen echter weten, is dat hij ook een goede kok is. Speciaal voor Lyo Food is Sean de eerste van hun ambassadeurs die een eigen maaltijd heeft helpen creëren. Een zorgvuldig samengestelde combinatie van rijst, groenten (pompoen, courgette, erwten, wortels, broccoli en groene bonen) en perfect bijpassende kruiden (o.a. chili, koriander en limoengras) in een romig kokosmelksausje. Maar Sean zou Sean niet zijn, moest hij er niet nog een extra crazy ingrediëntje aan toevoegen… Jawel: een gezonde portie netels! Deze maaltijd is bovendien volledig veganistisch. Alles bij Lyo Food staat trouwens voor 0% artificiële additieven, geen extra suiker, geen palmolie en geen preservatieven. Alles is 100% puur natuur, net zoals Sean zelf.

adviesverkoopprijs: 9,99 euro

energie per 100 gram: 2015kJ/ 482kcal

Vind deze maaltijd op de website van Lyo Food

 

- Tekst Arne Monstrey (verkoper bij K2)

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vierde editie van Monte online

Bijlage
Materiaal.pdf