Start to via ferrata : Tien nieuwe begeleiders staan voor je klaar!
Start to via ferrata : Tien nieuwe begeleiders staan voor je klaar!
Ingangsproef
Sinds dit jaar staat de opleiding tot begeleider via ferrata niet enkel open voor Initiators Rotsklimmen, maar ook voor Instructors Mountain Walking & Trekking (IMWT), mits ze slagen voor de ingangsproef. We verzamelen voor de ingangsproef op een regenachtige avond aan de buitenmuur Breeven in Bornem. Alsof de stressfactor voor een examen nog niet genoeg is, is ook het vooruitzicht op een paar uur koud en nat zijn niet echt aanlokkelijk.
“Elke ervaring neem ik mee, en kan mij in de toekomst van pas komen.”
Op vijf posten moeten we onze kennis tonen. Theoretische vragen over materiaal en technieken worden gecombineerd met vier praktische proeven. We krijgen klassiekers voorgeschoteld: rapellen, beveiligen, touwsteun geven, takelen, zelfredding met prusiken. Maar om te slagen mogen we geen fouten maken, elk detail moet kloppen, want uiteraard willen we allemaal graag aan de opleiding deelnemen. Vijf van de zeven deelnemers slagen, een zucht van opluchting voor sommigen, maar voor anderen een ontgoocheling. Ik beleef als lesgever in de IMWT-opleiding de laatste jaren altijd zo’n examen vanuit het standpunt van de examinator, maar voelde deze keer ook weer eens de zware druk die op een deelnemer rust. Goed, elke ervaring neem ik mee, en kan mij in de toekomst van pas komen.
Het opleidingsweekend
De jeugdherberg van Namen is half oktober onze uitvalsbasis. Met 11 cursisten (wij vijven, de IMWT-ers, en zes rotsklimmers) vormen we een heel diverse groep, maar met de liefde voor de bergsport als grote gemene deler. Voeg daar nog eens drie lesgevers aan toe en het plaatje is compleet.
“De leerlijn, mondmaskers en sappige dialecten kleuren de avond...”
Vrijdagavond krijgen we meteen theorie: wat houdt de leerlijn VF in, zijn er nieuwe materialen, veiligheid, noodprocedures, enz…
Maar we begrijpen elkaar niet altijd goed. Soms moet een vraag een paar keer herhaald worden. Bergwandelaars ten opzichte van rotsklimmers? Nee hoor, de mondmaskers én de sappige dialecten van de aanwezige West-Vlamingen en Antwerpenaren zetten de toon. Jammer dat er maar twee clubs vertegenwoordigd zijn, BPA en WBV, maar de sfeer is gezet. ’s Avonds laat duiken we nog even de bar in -net voor de horeca dicht moest- om ons hoofd vrij te maken. Ook dit weekend wordt door de COVID-maatregelen beïnvloed. Tenzij het niet anders kan blijft het mondmasker aan en we werken de komende twee dagen ook in 3 bubbels. Contacten worden op die manier zoveel mogelijk beperkt.
Zaterdag maken we Grand Malades (on)veilig. We klimmen de via ferrata terwijl we begeleidershandelingen uitvoeren: een stand maken en iemand zekeren die niet meer boven geraakt, een bange deelnemer aan kort touw begeleiden, een remtouw op een tyroliënne installeren en iedereen veilig laten oversteken. Het houdt niet op, de ene situatie volgt de ander op.
“Oei, de kabel is weg, los jij dat even op?”, “Laat je die deelnemer naar beneden rappellen, hier kunnen we echt niet verder.”, “Die pendule brengt ons naar de overkant, help jij even iedereen over?”, “Je VF-set is uitgescheurd bij een val, prusik daarop terug naar boven.”, “Komaan, takelen, die deelnemer moet daaruit!”...
Om half zes is het welletjes, we hebben veel geleerd vandaag, tijd om terug te keren naar de jeugdherberg. Maar veel ontspanning is er niet bij, want morgen worden we een hele dag geëvalueerd en verder voorbereiden is dus nodig.
“Een deelnemer die plots terug wil, eentje die vast komt te zitten in een rotsspleet, iemand die angstig wordt…
Eén voor één lastige momenten voor een stageleider.”
Zondag gaan we naar Landelies, een pittige via ferrata wacht ons hier, een examenklim waardig. Ieder geeft een korte les en we worden beoordeeld hoe we didactisch te werk gaan. Als ‘begeleider’ nemen we een groepje zogezegde deelnemers mee langs de uitdagende en soms licht overhangende passages, waar we allerlei cases voorgeschoteld krijgen. Gepast reageren is de boodschap! Snel een juiste beslissing nemen, correct uitvoeren en dan weer verder met je groep. Deelnemers die plots terug willen, vast komen te zitten in een rotsspleet, te klein zijn om aan een steunpunt te geraken en nergens anders handen of voeten gepositioneerd krijgen. Ja, één voor één lastige momenten voor een stageleider. Na je case krijg je direct feedback en dat van heel je groepje, er mag dus ook bij deze evaluatie nog volop bijgeleerd worden!
Proficiat
Ondertussen zitten ongetwijfeld twee clubbesturen reikhalzend uit te kijken naar de via ferrata-activiteiten die ze voortaan kunnen aanbieden aan de leden. Want zowel BPA als WBV heeft er vijf gemotiveerde Via ferrata-begeleiders bij! Afhankelijk van hun basisdiploma zullen ze dit in een rotsklimcontext of in een alpiene omgeving organiseren.
Bedankt aan Bart Smets, Nick Van Keer en Lieven De Meyere voor het leerrijke weekend. En proficiat aan Dieter, Jasper, Peter L, Wannes, Steven, Dave, Koen, Peter V, Jort en Wendy.
Start to via ferrata? Verschillende clubs bieden activiteiten aan, van initiatie tot een opleiding tot zelfstandig ferratista of ervaringsstage in de Alpen. Check de clubkalenders of via www.kbfvzw.be Ook via ferrata-begeleider worden? Dat kan opnieuw in het najaar van 2021! Je moet wel reeds een diploma in één van de -outdoor- bergsportdisciplines hebben (of GTE rotsklimmen). Voor houders van een IMWT-diploma geldt een bijkomende ingangsproef voor touwtechnieken, waarbij er tevens voorbereidingsmomenten georganiseerd worden. Data onder ‘sportkaders’ op www.kbfvzw.be
Het boek 'start to via ferrata' is te bekomen via de webshop! www.kbfvzw.be 21 €
Tekst Wendy Saerens / foto's Bart Smets
Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vijfde editie van Monte online!