Variatie troef op de Canarische eilanden

2021
2
Forest Road

 

Variatie troef op de Canarische eilanden

Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote… de namen van deze eilanden doen wellicht een belletje rinkelen. Maar wist je dat de Canarische Eilanden eigenlijk uit dertien eilanden bestaan? Dertien eilanden met een grote verscheidenheid aan landschappen en dus een grote variatie aan klim- en bergsporten!

Bergwandelen

Bergwandelaars kiezen het best voor het grootste eiland, Tenerife. Op Tenerife ligt namelijk de hoogste berg van Spanje, de vulkaan de Teide. Met zijn 3718 m al eens de moeite om te beklimmen. Het mooie aan deze beklimming is dat je het ene moment nog volop tussen de naaldbomen aan het stappen bent en het volgende moment precies op een desolaat maanlandschap staat. Vergis je dan niet tijdens deze beklimming: vanaf het moment dat je de boomgrens achter je laat, is het bakken in de felle zon! Wie trouwens helemaal tot de top van de berg wil wandelen, moet wat extra maatregelen treffen. De eerste optie is een vergunning aanvragen. Helaas zijn die beperkt, dus plan je trip tijdig in. De tweede optie is een overnachting in de berghut Altavista boeken en die verlaten voor negen uur ’s morgens. Dan hoef je de vergunning niet apart aan te vragen. Maar ook hier geldt: tijdig boeken.

Naast de beklimming van de Teide kunnen wandelaars ook hun hartje ophalen op de GR131. Dit is een route die over alle zeven hoofdeilanden van de Canarische Eilanden loopt, van Lanzarote tot El Hierro. De volledige route is 560 kilometer lang en staat beschreven in ‘Trekking in the Canary Islands’ van uitgeverij Cicerone. De route is namelijk niet op ieder eiland even goed aangeduid… Soms krijgt de route ook de naam ‘Camino Natural’. Het beste tijdstip om deze GR-route te bewandelen is de lente. In de zomer kan het op sommige stukken te heet zijn, terwijl er in de winter soms sneeuw kan liggen.

 

De Canarische Eilanden zijn van oorsprong allemaal vulkanisch. Dat zorgt ervoor dat er zeer uiteenlopende soorten grond en gesteentes te vinden zijn. Het is een reliëf met veel contrasten, waardoor klimmers van elk niveau én elke subdiscipline (sportklimmen, rotsklimmen en boulder) er hun gading vinden. De bekendste klimspots liggen op Gran Canaria en Tenerife.

Op Gran Canaria is de buurt van Artenara, in het Tamadaba Nationaal Park de place to be voor de gemiddelde en ervaren klimmers. Er zijn 400 routes in verschillende niveaus. De hoogste route is er veertig meter hoog en er komen ieder jaar nieuwe routes bij. Aangezien deze spot in een nationaal park ligt, heb je toestemming nodig om te mogen klimmen. Maar het loont de moeite, want er is een oud gezegde dat luidt “Wie leert klimmen in Tamadaba, zal overal kunnen klimmen”.

De klimspot nabij Fataga, in het zuiden van Gran Canaria, is toegankelijker en daardoor ook populairder. Je kan er het hele jaar door klimmen, maar in de zomer kan het er nogal druk worden. Wie graag grote lengtes klimt en multipitcht, moet naar het midden van het eiland trekken, naar Ayacata. Er zijn meer dan tweehonderd routes op de verticale wanden rond de Roque Nublo, waarvan sommige zelfs tot tweehonderd meter hoog. Boulderaars halen dan weer hun hartje op in Los Albarianes, waar er meer dan duizend routes te vinden zijn.

Ook op Tenerife zijn er verschillende klimspots. Zo kan je bij de Roques de García klimmen met het zicht op de Teide. Vooral de Roque la Catedral is daar populair, met een hoogte van honderdtwintig meter. De langste routes bevinden zich echter in het noordoosten van het eiland, tussen de steile bergen en diepe ravijnen van het Anaga Rural Park. Je vindt er meer dan honderd goed geëquipeerde routes met een maximale hoogte van tweehonderdvijftig meter. Ook deze zijn eerder geschikt voor de gemiddelde tot ervaren klimmer. De populairste klimplek ligt in het zuiden van het eiland, nabij Arico. Er zijn meer dan vijfhonderd routes van verschillende moeilijkheidsgraden, sommige overhangend, met een maximale hoogte van vijfendertig meter. Boulderfans moeten in de nabijgelegen kloof van Ortiz zijn. Liefhebbers van mountainbiking kunnen op alle zeven hoofdeilanden terecht. Waar je gaat fietsen hangt vooral af van welke ondergrond en omgeving je het liefste hebt. Fiets je graag in bossen? Dan is Tenerife jouw plek. Eerder fan van kleine kiezelwegen? Ga dan voor Lanzarote, Gran Canaria of Fuerteventura en fiets doorheen vulkanische landschappen. We kunnen niet garanderen dat je op de fiets zal kunnen blijven zitten op de steile hellingen…

Canyoning

Hoewel er heel wat mooie kloven te vinden zijn op de Canarische eilanden, zijn er toch niet heel veel canyons te vinden. Alhoewel: ze zijn er wel, maar ze staan meestal droog. Dat is dan meteen ook het nadeel aan de aangename, zomerse temperaturen doorheen het hele jaar. De paar canyons waar wel het hele jaar water doorstroomt, zijn ofwel heel kort ofwel liggen ze in een nationaal park, waardoor je er niet in mag. Kortom: er zijn betere plaatsen om aan canyoning te doen.

Via ferrata

Deze manier om bergen te beklimmen wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Toch zijn er op de Canarische Eilanden niet veel via ferrata’s te vinden. Er zijn bepaalde routes uitgestippeld, maar die worden helaas niet langer onderhouden. Meer zelfs, op sommige plaatsen zijn de onderste stukken weggehaald om te voorkomen dat je kan starten. Duimen dat de toeristische dienst op de kar van de populariteit springt, want de uitzichten zijn er werkelijk fenomenaal!

 

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige tweede editie van Monte online!