Work & Climb - jongerenstage in Zwitserland

2021
4
work & climb

Imagine... Stel je voor: zes Belgische jongeren, jongens en meisjes tussen 15 en 22 jaar, helpen er mee voor te zorgen dat de Zwitserse bergen net iets properder worden of dat de paden hersteld worden. Slepen hout aan voor de kachel in de hut of doen het schilderwerk van de markeringen die ons tot boven brengen. Brengen zelfs nieuwe routes aan in een prachtig klimmassief, door gewoon een mooie lijn te kiezen en eraan te beginnen. Meer nog: ze doen dat niet alleen maar in samenwerking met zes Zwitserse jongeren van dezelfde leeftijd. Maar niet alleen werken, ook klimmen maakt deel uit van deze stage. Altijd onder begeleiding van een begeesterende en ervaren Zwitserse gids, in samenwerking met twee KBF-begeleiders. Hoe zo’n Work & Climb jongerenstage er uit ziet? Je leest het in dit artikel.

Work

Ja hoor, er wordt gewerkt tijdens een Work & Climb stage. En hard ook. Paden aanleggen is niet voor watjes! Er wordt gesleept met zware stenen, dikwijls worden graspollen weggehakt of stevige takken weggesnoeid om het pad terug in vorm te brengen. We sleuren ons soms te pletter aan zakken zand, zware kisten, proviand dat ingevlogen wordt en dat moet worden weggestopt. Of we ploeteren een hele week in de modder, waardoor we in één week tijd al eens 14 ton historisch afval uit de rotskloven bovengehaald hebben.

Maar tegelijkertijd worden we ook overspoeld door de dankbaarheid, zowel van de huttenwirt, van de bezoekers van de hut als van de lokale bewoners. Een heerlijke ontvangst is ons deel. Lekker eten: daar kunnen ze in Zwitserland wel wat van, maak je geen zorgen. En meer nog: we mochten ooit een keer meevliegen in de grote Super Puma (de zwaarste single rotor heli) van het Zwitserse leger. Dat was die keer dat we afval boven haalden: zoveel dat het Zwitsers leger zijn zware machines moest laten vliegen om al dat afval naar beneden te brengen. En ons meteen allemaal maar trakteerde op een rondje vliegen.

Of we hebben het geluk de bevoorrading van de hut mee te maken – de kans is groot trouwens, want zowat elke week moet er worden geleverd. Dat betekent inderdaad hard werken, maar net zo goed betekent het dat we de spectaculairste duikvluchten mogen zien die de professionele piloten met hun machine maken.

Climb

Een van de mooiste klimgebieden in Zwitserland, waar de behaking goed is en waar de routes lang, homogeen en avontuurlijk genoeg zijn? Salbit. By far.

Een voorsmaakje: de Hüttengrat op Gemsplangenstock, 14 touwlengtes, max. 5e graad. De Parallelle Oostgraat. Morgesünna, telkens 9 of 10 touwlengtes. De Oostgraat van de Salbitschijen, 18 touwlengtes. Doe maar gemakkelijke klimschoenen aan, want het is voor de hele dag. De Zuidgraat, 24 touwlengtes. Volhouden!

De Westgraat, een uiterst stevige rotsgraat (6c max) met 33 touwlengtes, gedeeltelijk zelf af te zekeren. Kortere maar stevige routes, zoals Leviathan (6b+, 8 touwlengtes, bijna de hele tijd Dülferen, en een continuïteit zoals je zelden ziet), of zoals Incredibile, inderdaad een ongelooflijk mooie route met 8 touwlengtes in een constante 6a-graad.

Maar evengoed heb je er een paar Klettergärten, met routes in alle moeilijkheidsgraden. Mooi behaakt, goed bereikbaar op 20 minuten van de hut. Of je kan er boulderen, de blokken liggen klaar.

Altijd op het mooie grijze Salbit graniet. Dat is ruw en vergt een speciale klimstijl, je kan er leren Dülferen (Woody’s route, 5b, prachtige Dülferroute) tot je vingers afgesleten zijn. Poets die klimschoenen maar op, ze zullen nodig zijn.

Walk

We geraken niet aan de hut zonder een heerlijke wandeling van 900 hoogtemeters. Nu ja, heerlijk: de rugzak begint op het einde wel door te wegen. Verder is het hele gebied doorsneden van de mooie wandelwegen. Je kan er uren wandelen (we begeleiden je graag), op weg naar de brug of naar het topkruis. Stappen in dit gebied is zalig: je zit net boven de boomgrens, dus het uitzicht is prachtig. Tegelijk heb je heel veel specifieke plantengroei, bloemen, marmotten, roofvogels... We kennen niet alle plantjes, maar we zullen je er zoveel mogelijk over bijbrengen, als je dat wil.

Play

Je zal heel wat leren. Leren hoe je je in een hut gedraagt. Samenleven, samenwerken met een diverse groep. Talen, van Schweizerdeutsch over Hochdeutsch, Engels, Frans en een paar woorden Italiaans. En de Zwitsers? Tegen het eind van de week nemen die al je krachttermen en leuke woordjes over. Ook zij zijn leergierig. De klimtechnieken die de Zwitsers voorleggen zijn leuk en leerrijk voor ons. Soms zijn er Zwitsers bij die de bergen bezitten als waren het steenbokken. Behendig, snel, werkend op wrijving op de rots zoals wij het niet kunnen. En dikwijls mogen jullie het uitleggen: op touwtechnisch vlak steken de Belgen er meestal met kop en schouders bovenuit.

De avonden in de hut zijn niet zo heel lang: tegen 22u is het Hütteruhe. Maar de tijd die overblijft na het werken, klimmen en wandelen kan worden ingevuld met spontane spelletjes. Je kan zelf de regels uitleggen aan de Zwitserse deelnemers, je mag samen een kaartspel spelen of wat anders. Ons maakt het niet uit, bedoeling is dat er één groep ontstaat, een mix van Zwitsers en Belgen. Ook bij de activiteiten overdag mikken we daarop, door de groepjes te mengen. Neem dus zelf het initiatief, of stap mee in de activiteiten die de anderen ook wel zullen aanpakken.

Connect

De verbinding met de Zwitserse jeugd is tegen het eind van de week meestal intens. Er ontstaan vriendschappen die je verder de bergen in kunnen brengen dan je ooit had gedroomd. Welke talen gesproken worden? Dat zie je wel ter plekke. Dikwijls is Engels de voertaal, doorspekt met Hochdeutsch, Frans, Schweizerdeutsch, Italiaans en een behoorlijke portie Nederlands.

Het enige lastige moment tijdens deze stage? Het afscheid. Van de bergen, van het klimmen, van de Zwitsers en van onze eigen groep.

"De verbinding met de Zwitserse jeugd is meestal intens. Er ontstaan vriendschappen die je verder de bergen in kunnen brengen dan je ooit had gedroomd.”

What

Salbit ligt in de Urner Alpen, zo’n 7-8 uur rijden vanuit Brussel. We vertrekken vanop een verzamelpunt rond het Brusselse op vrijdagnamiddag, komen in Zwitserland aan en zorgen daar voor een weekend klimmen of stappen in ons KBF-groepje. Zondagavond (of eerder) zorgen we dat we op de hut aankomen en ontmoeten we de Zwitserse jeugd en begeleiders.

Van maandagochtend tot vrijdagavond is de effectieve Work & Climb. Zelf zorgen wij ervoor dat ook de zaterdag na die week nog wordt geklommen of gestapt, zodat je zowat 2,5 dagen Work hebt, en 5,5 dagen Climb (of iets anders, naargelang het weer en de mogelijkheden). De zondagochtend na de Work & Climb week dalen we terug af en keren we naar België terug.

We zorgen ervoor dat in de prijs alles is inbegrepen, zowel het transport heen en terug als het verblijf tijdens de weekends en de Work & Climb. Organisatie Bergsportclub Alpigo in samenwerking met Salbithut en SAC sectie Lindenberg en SAC Zwitserland

Praktisch

Locatie Salbithut (2015m), Göschenen, Urner Alpen, Zwitserland Coördinaten: 685.180/170.080 https://salbit.ch

Kaarten Sustenpass nr 255 (1/50.000) - Meiental nr 1211 (1/25.000)

Klimmen Kletterführer SALBIT

Stageleiders: 1 Zwitserse berggids + 2 KBF stageleiders (Erik Adriaenssens en Géza Tóth)

Deelnemers: leeftijd vanaf 15 tot 22 jaar Maximum 12 deelnemers (6 Belgische jongeren + 6 Zwitserse jongeren)

Periode: 01 - 10 juli 2022

Vervoer: Transport georganiseerd door Géza en Erik

Info: Interesse om in 2022 mee te gaan? https://alpigo.be/activiteiten/stages Géza (secretaris@alpigo.be) Erik (voorzitter@alpigo.be)