Praktijkoefening ‘Wat bij een klim- en bergsportongeval?’

noodoefening

Als begeleider van een groep in de bergen of op de rotsen dragen we heel wat verantwoordelijkheid. Wanneer we onze carrière als lesgever starten, staan we daar dikwijls niet bij stil.  Vooral het levenslustige in onze sport, onze passie voor de natuur en de activiteit, en hoe we de waarde daarvan met anderen zullen delen, staan op de voorgrond. En maar goed ook. We doen er alles aan om onze les of tocht zo goed mogelijk voor te bereiden, en daarbij met alle omstandigheden rekening te houden. En meestal loopt alles prima. Ook al staan de sportdisciplines die we beoefenen gekend als risicosporten, het aantal ongevallen tijdens stages of klimscholen dat tot ernstig letsel leidt, is uiterst beperkt.

Precies die ervaring is de moeilijkheid in dit verhaal: hoeveel tijd wil je besteden om je voor te bereiden op een situatie die je als goed opgeleide en voorbereide begeleider wellicht nooit meemaakt? Die je hopelijk nooit meemaakt. Je voorbereiden om die éne keer dat je het toch meemaakt zo goed mogelijk te reageren en de juiste beslissingen te nemen, kan die ene persoon, die ene groep er echter zonder ernstigere gevolgen door helpen. Het is de kans het verschil te maken met een potentieel drama en de naslepende gedachte  “had ik maar…”

Als federatie willen we onze sportkaders zo goed mogelijk voorbereiden op dat ene beslissende moment. Het hoofd koel houden, alle deelnemers in je vizier, juiste handelingen in een gepaste volgorde, … Deze bijscholing is echt een must voor elke opleider en begeleider. Met de hulp van simulanten en in samenwerking met de lokale hulpdiensten maken we er een zo realistisch mogelijke oefening van.

We nodigen je uit mee in het scenario te duiken maar verplichten je op geen enkele manier een actieve rol op te nemen: je mag ook leren door te observeren.

De ‘noodsituaties’ spelen zich af in de buurt van Durnal en Mozet. We sluiten af in de Chaveehut waar we debriefen en bij een drankje op de dag terugblikken.

 

Datum: 24 oktober 2020

Prijs: 15 euro

Wie kan deelnemen: enkel voor sportkaders en gediplomeerde begeleiders/stageleiders

Inschrijven: klik hier

Uiterste inschrijvingsdatum: 30 september 2020

Algemene gegevens
Uniek nummer:
RKOPL35
Type:
Bijscholing
Prijs
Prijs voor sportkaders:
15
Wie kan deelnemen
Enkel voor sportkaders
Deelnemers
Min. aantal deelnemers:
8
Max. aantal deelnemers:
19