Klimaatbeleid KBF

klimaat

De gevolgen van de klimaatverandering komen wekelijks in het nieuws. Ook in de bergen, onze speeltuin, is de impact duidelijk te zien. Gletsjers smelten weg en worden chaotischer, het winterseizoen kort in en extreme neerslag zorgt voor overstromingen en instortingen waarbij soms klimroutes en paden van de kaart worden geveegd.

De Klim- en Bergsportfederatie wil het thema klimaat ook op onze agenda zetten. Enerzijds door jullie, gepassioneerde bergsporters, te informeren over de impact van klimaatverandering op de bergen, en anderzijds samen met jullie onze werking en sportbeleving te ‘verduurzamen’.

Wat beweegt er internationaal?

Onder impuls van het “Sport for Climate Action” initiatief van de Verenigde Naties heeft de UIAA, de koepel van alle bergsportfederaties, een klimaatactieplan opgemaakt. Tegen 2030 wil men de uitstoot tegen 50% verminderen en tegen 2040 volledig klimaatneutraal én -robuust zijn.

De Zwitserse Alpenclub volgt dezelfde timing. In Oostenrijk zijn de ambities wat hoger: klimaatneutraal tegen 2033. En de Duitsers stellen zelfs 2030 voorop! NKBV (Nederland) en CAF (Frankrijk) hebben geen target maar willen wel de ecologische voetafdruk van de vereniging en hun leden verminderen.

Wat is klimaatneutraal?

Nul emissies hebben, of klimaatneutraal zijn, betekent dat je als organisatie netto geen broeikasgassen meer uitstoot. Dit kan door zoveel mogelijk je uitstoot te reduceren. Gezien het niet haalbaar is om op korte termijn alle emissies te bannen, is het mogelijk om de resterende emissies af te kopen. Typisch wordt een koolstofboekhouding bijgehouden om de trends te kunnen opvolgen.

Wat is klimaatrobuust?

Je aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering, wordt gezien als adaptatie. Als je klimaatrobuust bent, ben je gewapend tegen extreem weer (vb. droogte, overstroming, hitte, afsmelten van ijs). Aanpassen aan de veranderende omgeving is vaak duur en arbeidsintensief. Schade aan paden, klimmassieven, en hutten moeten jaarlijks hersteld worden in vaak moeilijke omstandigheden. Andere oplossingen om klimaatrobuust te worden, is investeren in natuurherstel (bv. herbebossing).

Wat doet KBF?

In het najaar van 2022 nam KBF op vraag van Jan Larosse, actief sportkader en piloot het initiatief om een werkgroep samen te stellen van experten, medewerkers en bestuurders om onze doelstellingen op te stellen. Dit leidde tot strategisch en operationele doelen op vlak van klimaat in het nieuwe beleidsplan 2025-2028, die ook werden afgetoetst in de celwerking van de diverse disciplines. Daar kregen clubs en stageleiders de kans om feedback te geven.

De strategische doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2033 vloeit voort uit deze van de Oostenrijkse Alpenvereniging (AÖ) waarvan wij één van de ‘Ausland Sektionen’ zijn. Tegen eind 2025 willen we een nulmeting uitvoeren van onze CO2-uitstoot en een strategie om deze op regelmatige basis te monitoren, en tegen eind 2026 ligt er een actieplan om die klimaatneutraliteit te bereiken die we samen met onze clubs en leden willen vormgeven. Er zal ook een eco-score voor stages en activiteiten worden ontwikkeld en een ‘groene pikkel’ worden uitgereikt aan die clubs die significante acties hebben ondernomen om hun impact op het klimaatbeleid te minimaliseren.

Geïnspireerd door wat er in de Alpenlanden gebeurd, willen we de volgende jaren inzetten op volgende terreinen.

  1. Informeren en sensibiliseren over de impact van klimaatverandering
  2. Duurzame mobiliteit
  3. Recyclage en hergebruik van bergsportmateriaal
  4. Duurzaam beheer van infrastructuur

Klik door op de thema's voor meer informatie & tips!

Vrijwilligers en experten gezocht

Heb jij expertise of veel interesse in één van bovenstaande thema’s en wil je graag mee helpen? Stuur dan een mailtje naar klimaat@kbfvzw.be

Laatst aangepast
31 december 24