Alberto Gines Lopez haalt goud op Olympische Spelen

podium heren

Gisteren 5 augustus klommen de mannen de finale in op de Olympische Spelen. Het resultaat was een spannende finale met onverwachte resultaten én uitblinkers. Even een kort verslag van de wedstrijd.


Speed

Wie laatst eindigde in de kwalificaties, strijdt nu tegen wie zich toen eerst plaatse. In het geval van Adam Ondra betekent dat een duel tegen een geblesseerde Bassa Mawem. Adam haalt daarbij een gratis ticketje naar de vierde plaats.

Zo’n ticketje had Colin Duffy ook kunnen gebruiken. Hij vertrekt te snel in de eerste run en mag met deze valse start zijn run tegen Alberto Gines Lopez niet eens afmaken. Alberto gaat door, Colin daalt in de ranking.

Het geluk staat duidelijk aan Gines Lopez’ kant. Waar hij de eerste run in handen kreeg, moet hij in de tweede run tegen Adam Ondra. Zo haalt hij de eerste plaats in speed. Achter hem aan komt Narasaki Tomoa en Mikaël Mawem. De Franse Mikaël is duidelijk niet tevreden met dit mindere resultaat.

 

Boulder

De eerste boulder maakt meteen een duidelijke schifting. De route die om veel balans en controle vraagt ligt Gines Lopez niet helemaal. Het lukt hem niet om de top te bereiken. Alle andere atleten slagen daar wel in en toppen vanaf de eerste poging. Enkel Ondra stuntelt wat op het einde, waardoor hij twee pogingen nodig heeft.

De tweede boulder is de ‘krachtboulder’. Wie voldoende forsballen heeft sleurt zich er wel door, of dat moeten de routebouwers toch gedacht hebben. Enkel Nathaniel Coleman is opgewassen tegen dit zware labeur. De andere atleten toppen niet maar halen wel een zone. Opnieuw blijft Ondra achter. Zonder dat hij een zone behaalt moeten we door naar boulder 3.

In boulder 3 ligt de focus op precisie, en mogelijks wat te veel van dat. Niemand slaagt er in om de top te bereiken. Alle atleten eindigen met eenzelfde score: een zone in de eerste poging. Daarmee betekenen de resultaten van de derde boulder maar weinig in het klassement.

Coleman finisht eerste, Mawem en Narasaki komen hem achterna.

 

Lead

En dan is er de lead. Opnieuw stellen ze de atleten in spanning-opbouwende volgorde. Wie best presteerde in de kwalificaties start als laatst. Het grof geschut wordt daarbij pas op het einde ingezet. Klaar om de competitie weg te blazen. 

Zo begint Narasaki met een sterke klim en komt hij drie derden ver in de route. Mikaël Mawem volgt na Narasaki maar valt te snel uit de route. Daarmee weet Mikaël meteen hoe laat het is. De andere klimmers zullen hem op dit punt voorbijsteken en de kans op het podium zit er niet meer in voor hem. De volgende in rij zijn Coleman en Ondra. Nathaniel Coleman zet een flinke vaart op de klimmuur en klimt het laatste punt van Narasaki voorbij. Toch is het al één greep later voorbij en valt Coleman naar beneden.

Dan komt Adam Ondra aanzetten. Zijn sierlijke klimstijl brengt hem op een nieuw hoogste punt, bijna tot aan de top. Pas tegen de 42e greep valt Ondra uit de route, een tweetal grepen verwijderd van het einde.

Dan komt Alberto Gines Lopez aanzetten. Hij steekt Coleman voorbij maar komt niet tot aan Ondra’s punt in de route.
Tijd voor Duffy om hetzelfde te proberen. Ook de 17 jarige maakt een goede kans om Ondra voorbij te steken. Uiteindelijk komt hij twee grepen te kort.

En dan is het aan veteraan Jakob Schubert. Een Oostenrijker die naar verluidt goed presteert onder druk. Zijn klim is beheerst en krachtig, zijn rusten efficiënt en goed gepland. Hij klimt de laatste grepen van de andere atleten stuk voor stuk voorbij. Ook die van Adam Ondra. Helemaal tot aan de top!

Schubert is euforisch met deze prestatie, en terecht! Eens afgedaald van de top krijgt hij zijn stand te horen. Met de eerste plaats in lead is het olympisch Brons voor Jakob Schubert.

Het olympisch zilver is voor Nathaniel Coleman, die zowel in boulder als in lead sterk wist te presteren.

De gouden medaille gaat naar Alberto Gines Lopez. De achttienjarige Spanjaard had veel geluk in speed, deed het minder in boulder maar kwam met een vierde plaats in lead toch als sterkste klimmer naar voren. Gefeliciteerd aan alle atleten die het debuut van sportklimmen op de Olympische Spelen mee kleur gaven.

Het was een fantastisch spannende wedstrijd met onverwachte resultaten in een interessant format. Dat krijg je nu eenmaal als je speed met lead en boulder combineert.

In 2024 doen we het anders. Tijdens de Spelen in Parijs zal speed zich daar afsplitsen van boulder en lead. Zo zullen we over drie jaar meer specialisten in de competitie zien. 72 atleten krijgen dan de kans op één van de 12 medailles. Dit jaar waren dat 6 medailles voor 40 atleten.