Janja Garnbret veruit de beste in finale van Olympische Spelen

Janja

Afgelopen vrijdag 6 augustus kon je de finale van de vrouwen op de Olympische Spelen bekijken. De wedstrijd was een unicum om niet te missen, zeker het optreden van Janja Garnbret wordt er één voor in de geschiedenisboeken. Voor wie het niet lukte om naar de wedstrijd te kijken hebben we de hoogtepunten even opgesomd.

SPEED

Faster: Wie klimt het snelst omhoog?

Zoals verwacht ligt de speedfinale voornamelijk in handen van de specialisten in hun vak. Aleksandra Miroslaw is daar duidelijk één van. In de kwalificaties liep ze een tijd van 6,97 seconden. Dat was net één honderdste van een seconde verwijderd van het toenmalig wereldrecord op naam van Luliia Kaplina.
Tijdens de finale klimt Miroslaw echter een tijd 6,84 seconden bij elkaar en neemt ze het wereldrecord over. Geen beter moment om dat te doen dan op de Olympische Spelen. 
De andere specialiste in speed, Anouck Jaubert, haalt knap de tweede plaats. Nonaka Miho plaatst zich sterk derde.

De andere specialiste in speed, Anouck Jaubert, haalt knap de tweede plaats. Nonaka Miho plaatst zich sterk derde.

 1. Aleksandra Miroslaw
 2. Anouck Jaubert
 3. Nonaka Miho
 4. Noguchi Akiyo
 5. Janja Garnbret
 6. Jessica Pilz
 7. Brooke Raboutou
 8. Seo Chaehyun

 

BOULDER

Stronger: Wie klimt de moeilijkste route?

Bij het eerste boulderprobleem krijgen de een route op dal voorgeschoteld. De boulder is dynamisch van aard en wisselt grote gladde grepen af met kleine krimpers. We zien twee manieren waarop de atleten de boulder benaderen.

Een eerste manier is met een sprong naar de sloper. Daarbij moet je de snelle beweging kunnen stoppen op het juiste moment. Een zware beweging die heel wat kracht vergt.
De andere aanpak vergt meer rust en controle. In balans ga je traag maar zeker van greep naar greep. Die laatste methode lijkt fysiek minder zwaar te zijn. Anouck Jaubert kan zo in alle rust de zonegreep halen in haar tweede poging. Niet slecht voor een speedklimster. Nonaka, Seo en Miroslaw slagen daar bijvoorbeeld niet in.
Brooke Raboutou kan de krachtige sprong wel onder bedwang houden en klimt knap tot aan de topgreep. Iets te overhaast voor een toppoging zo blijkt. Bij de laatste greep maakt ze een voetslip en mist ze de top op het nippertje.
Bij Janja Garnbret liggen de verwachtingen enorm hoog. In de kwalificatieboulders flashte ze de ene route na de andere. En ook hier komt ze de zaak oplossen. Het lijkt wel of niets te moeilijk is voor haar. In vier pogingen kan ze ook deze boulder toppen, als enige in de competitie.

 

Op naar boulder twee waarbij technisch klimmen de uitdaging is. Grote modules en weinig grepen vragen om goede balans en coördinatie van de atleten. De wand zelf hangt zo’n 34° over. De routebouwers beogen voor deze route een start met gezicht naar het publiek. Dat komt zelden voor, waardoor vele atleten de route fout lezen. Moeilijk dus.  Te moeilijk voor Miroslaw en Jaubert die beide geen zonegreep halen. Pilz heeft de start uiteindelijk door en haalt daarmee wel de zone. Ook Noguchi en Nonaka weten dat haar na te doen.
Seo lost de puzzel niet op.
Maar bij Raboutou lukt het aanzienlijk beter dan bij de rest. Ze klimt tot onder de eindgreep maar verliest dan opnieuw de controle. In een wanhopige poging naar de top raakt ze de eindgreep nog, maar kan ze deze niet vasthouden.
Als laatste komt Janja opnieuw tonen hoe het moet. Ze klimt de boulder in één keer: een Flash. Daarmee flasht ze 5 van de 7 boulders in de Olympische Spelen. Wie gaat dat haar nadoen?

In boulder drie komen enkel Raboutou, Garnbret en Nonaka uit de voeten. Nonaka en Garnbret halen beide de zone in hun eerste poging en krijgen een gelijke score. Voor de andere atleten is de derde boulder te veeleisend.

Seo haalt daardoor verassend genoeg geen enkele zone in de boulderwedstrijd. Door een goede score in de kwalificaties komt ze toch hoger op de ranglijst dan Miroslaw.

 1. Janja Garnbret
 2. Brooke Raboutou
 3. Nonaka Miho
 4. Noguchi Akiyo
 5. Jessica Pilz
 6. Anouck Jaubert
 7. Seo Chaehyun
 8. Aleksandra Miroslaw

 

LEAD

Higher: Wie komt het hoogst op de route?

In lead kan alles nog veranderen. De atleten moeten daarbij zo hoog mogelijk op één lange route zien te geraken. Miroslaw waagt als eerste een poging maar komt niet verder dan een tiental grepen. Ze gebaart naar het publiek dat ze haar best heeft gedaan. Iets wat we volledig begrijpen, want leadklimmen is geen evidente opdracht voor een speedspecialist. Dat merken we ook bij Anouck Jaubert. Zij doet het iets beter dan Miroslaw en zet door tot de 13e greep.
De Amerikaanse Raboutou moet haar achterstand zien in te halen met lead als ze nog een kans wil maken op een medaille. Maar helaas zit dat er niet in voor haar. Bij greep 20 glipt ze uit een slechte bidoigt en slingert ze uit de route. Nonaka hekelt diezelfde pas in de route en haalt greep 21.
Noguchi weet daar wel voorbij te komen en klimt sterk door tot aan greep 29.
De verwachtingen zijn opnieuw hoog wanneer Janja komt aanzetten. Dit keer wil ze geen fouten maken in lead. Tijdens de kwalificaties zorgde een voetslip ervoor dat Janja op de vierde plaats belandde. Maar Janja heeft het overduidelijk op het goud gemunt. Ze klimt ongelofelijk sterk en haalt de 37e greep. Jessica Pilz komt daarbij in de buurt en haalt knap de 34e greep. Als laatste klimt Seo Chaehyun, een 17-jarige Koreaanse die wist te winnen in de lead kwalificaties. Dit keer lukt het haar echter niet om Janja te verslaan, al is ze daar maar twee grepen van verwijderd. Dat belooft voor deze jonge nieuwkomer.

Janja Garnbret is overduidelijk superieur in deze wedstrijd. Het lijkt wel of niemand aan haar niveau kan tippen. Daarmee wint Janja de gouden medaille bij de vrouwen. De kans is groot dat ze dit nog een paar jaren kan herhalen. Noteer alvast de Olympische Spelen van 2024 in je agenda. Die gaan door van 26 juli tot 11 augustus 2024 in Parijs.

 1. Janja Garnbret
 2. Seo Chaehyun
 3. Jessica Pilz
 4. Noguchi Akiyo
 5. Nonaka Miho
 6. Brooke Raboutou
 7. Anouck Jaubert
 8. Aleksandra Miroslaw

 

COMBINED RESULTATEN VROUWEN

1.      Janja Garnbret

Speed 5, boulder 1, lead 1 = 5 punten

 

2.      Nonaka Miho

Speed 3, boulder 3, lead 5 = 45 punten

 

3.      Noguchi Akiyo

Speed 4, boulder 4, lead 4 = 64 punten

 

4.      Aleksandra Miroslaw

Speed 1, boulder 8, lead 8 = 64 punten

 

5.      Brooke Raboutou

Speed 7, boulder 2, lead 6 = 84 punten

 

6.      Anouck Jaubert

Speed 2, boulder 6, lead 7 = 84 punten

 

7.      Jessica Pilz

Speed 6, boulder 5, lead 3 = 90 punten

 

8.      Seo Chaehyun

Speed 8, boulder 7, lead 2 = 112 punten

 

Bekijk de volledige resultaten op de website van IFSC.