Janja verpletterend goed in boulder maar blijft haperen in lead

olympische spelen

Onder de dames tellen we heel wat specialistes in speed. Dat is te merken aan de resultaten. Aleksandra Miroslaw klimt in een tijd van 6,97 seconden naar boven. Eén honderdste trager dan het wereldrecord. Anouck Jaubert haalt 7,12 seconden en neemt de tweede plaats.
Topfavoriet bij speed Luliia Kaplina mist op 6,7 seconden de laatste voetgreep. Ze mept daardoor naast de aftikknop. Slecht nieuws voor Kaplina, want met een zwakkere tijd in de eerste run betekent dat weinig goeds. Kaplina kan de emoties niet bedwingen na de laatste sprint en neemt de vijfde plaats. 


In de boulderwedstrijd gaat de spanning in stijgende lijn. De eerste boulder wordt door 12 klimmers getopt. Bij de tweede boulder wordt het duidelijk een stuk moeilijker. 5 dames weten de topgreep te bereiken. In de derde boulder wordt het kaf van het koren gescheiden. Laura Rogora komt sterk uit en topt deze in haar eerste poging. Daarmee is ze één van de enige drie die daar in slaagt. Noguchi en Garnbret vullen dat lijstje dames aan. Wanneer ze als laatste atleten op het toneel verschijnen verandert er heel wat in het klassement. Noguchi klimt sterk, maar Janja is allesoverheersend. Janja klimt elke boulder in de eerste poging. 4 keer flash na elkaar! Vanaf dan is het niet meer te ontkennen, Janja komt een show opvoeren. Ze plaatst zich eerst in de boulder. Brooke Raboutou haalt de tweede plek en Akiyo Noguchi eindigt derde. De vierde plaats is voor Shauna Coxsey.


Na de verbluffende boulderwedstrijd is het afwachten wat Janja brengt in lead. Ze gaat als laatste de route in en neemt meteen een goede vaart. Eerder wist Seo Chaehyun al tot de 40e greep te komen. Een onverwachte sterke prestatie van de Koreaanse. Jessica Pilz kon daar net niet komen en haalt de 33e greep. De verwachtingen liggen hoog voor Janja. Maar aan de 30e greep is het plots gedaan. Ze maakt een voetslip op één van de duotexture-grepen en valt. Net goed genoeg voor een vierde plaats. Miho Nonaka deed het iets beter in lead en haalt de derde plaats. 


Benieuwd wat dat gaat geven op de finales nu vrijdag 6 augustus. 

Volg de Olympische Spelen via de stories van Klim-en Bergsportfederatie op Facebook en Instagram.

 

De acht finalistes

1.    Janja Garnbret

Speed 14, boulder 1, lead 4 = 56 punten
Janja neemt een verpletterende voorsprong met haar boulderwedstrijd. Ze topt daar alle routes vanaf de eerste keer. In lead maakt ze echter een foutje, met een voetslip haalt ze de vierde plaats. Dat doet je vermoeden dat ze meer in haar mars heeft. Op naar een spannende finale met showbeest Janja Garnbret!

 

2.    Seo Chaehyun

Speed 17, boulder 5, lead 1 = 85 punten
Seo Chaehyun topte twee boulders en haalde een zone in de laatste twee routes. Daarmee haalt ze een vijfde plaats in boulder. De 17-jarige vordert vlot in lead en haalt de eerste plaats. Verbluffend sterk! Als ze haar score in boulder en speed kan opkrikken in de finale zit het podium er zeker in voor Seo.

 

3.    Nonaka Miho 

Speed 4, boulder 8, lead 3 = 96 punten
Nonaka’s score bewijst dat ze een sterke allround-klimmer is. Daarmee maakt ze een goede kans op een podiumplaats. In speed haalt ze een tijd van 7,55 seconden. Vervolgens topt ze maar 1 boulder en haalt ze nog twee zones in de andere routes. In lead maakt ze veel goed door tot aan de 30e greep te klimmen. 

 


4. Noguchi Akiyo

Speed 9, boulder 3, lead 6 = 162 punten
De Japanse Noguchi komt eveneens om te winnen. In speed haalt ze een gemiddelde score met een tijd van 8,23 seconden. Dat zet ze recht in boulder, waar ze de derde route in twee pogingen weet te toppen. Met een flash in boulder 4 haalt ze de derde plaats. Ook in lead komt Noguchi goed uit. Ze klimt tot aan de 27e greep. Daarmee scoort ze nét iets beter over de hele lijn dan haar Amerikaanse concurrente. 

 

5. Brooke Raboutou

Speed 12, boulder 2, lead 8 = 192 punten
De 20-jarige Amerikaanse presteert sterk over de hele lijn. Vooral in boulder zien we topprestaties langs haar kant. Met twee flashes, 1 top en 1 zone neemt ze nét de tweede plaats. Ze plaatst zich daarmee boven Noguchi in boulder. Bij lead wordt ze op 1 greep voorbij gestoken door Noguchi. Over de hele lijn presteert Brook ‘very good’. Alles kan nog in de finales.

 

6. Jessica Pilz

Speed 11, boulder 9, lead 2 = 198 punten
De Oostenrijkse Jessica Pilz komt sterk uit in de leadwedstrijd. Daarmee weet ze haar score alsnog op te krikken. Met een speedtijd van 8,51 seconden en 1 top in boulder had ze wat goed te maken. Ze eindigt nipt na Brooke Raboutou in het klassement. Ook Pilz scoort als een sterke allround-klimmer.

 

7. Aleksandra Miroslaw

Speed 1, boulder 20, lead 19 = 380 punten
Speedklimster Miroslaw heeft zich ter voorbereiding van de Spelen zo goed mogelijk proberen te scholen in de onderdelen boulder en lead. Helaas mocht dat niet baten. In boulder slaagt ze er niet in om één top te bereiken. In lead doet ze het iets beter en haalt ze de 19e plaats. Gezien Aleksandra eerder in speed een ijzersterke tijd van 6,97 seconden neerzette haalt ze toch een plaats in de finale.

 

8. Anouck Jaubert

Speed 2, boulder 13, lead 15 = 390 punten
Anouck is een echte specialiste in speed. In een tijd van 7,12 seconden klimt ze de 6a+/6b route op. Haar finaleplaats dankt ze aan een behoorlijk goede score in boulder en lead. De 27-jarige uit Frankrijk topt de eerste boulder in vier pogingen. De andere boulders liggen haar minder, zonder ook maar één zone te halen strand ze daarmee op een goede 13e plaats. Bij lead word dat de 15e plaats.