Mannen om te volgen tijdens de Spelen in Tokio

atleten mannen

Adam Ondra

“I live to climb, I climb to feel alive” 
Van jongs af aan domineert deze 28-jarige Tsjech de klimmerswereld met topprestaties op rots en op de klimmuur. Zijn palmares barst van de gouden medailles, vooral in boulder- en leadwedstrijden maar ook in het speedklimmen overtreft Adam de verwachtingen. In de kwalificaties voor de Spelen topte hij de speedmuur in 7,464 seconden tijd. 
Adam staat vooral bekend voor zijn aardsmoeilijke beklimmingen zoals die van de route Silence (9c) in 2017, de moeilijkste route die tot nu toe gekend is. Met zijn powerscreams, verbluffende lenigheid en kracht houdt Adam ons in de ban en is hij de grootste kanshebber voor het Olympisch goud.

 

Tomoa Narasaki

Dat ze in Japan wat van klimmen afweten bewijst ook deze atleet. Tomoa Narasaki is waarschijnlijk de best presterende klimmer in de combinatie van de drie disciplines. In boulder haalde hij meermaals de eerste podiumplaats en ook in lead moet je hem niet onderschatten. Desondanks dat zijn roots niet in speedklimmen liggen, weet hij ook daar zijn naam te maken. Met zijn innovatie van de speedklim-beta werd een jump-up dyno in het begin van de route naar hem vernoemd: de ‘Tomoa Skip’. Als Narasaki zijn prestaties kan doorzetten in de Spelen maakt hij een goede kans op goud.

 

Jakob Schubert

Deze 30-jarige Oostenrijker levert consistent sterke prestaties en vormt daarbij voor velen de publieksfavoriet. Schubert won zowel in boulder als in lead meerdere wereldkampioenschappen en vestigde in 2011 zelfs een record met zeven overwinningen op één rij in de lead wereldbekers. Jakob beschikt over enorm veel drijfkracht en zoekt steeds de ruimte voor verbetering op. Zo zijn klimmen op dal en speedklimmen enkele werkpunten waar intens op inzet. Hoewel zijn klimcarrière relatief laat begon op 12-jarige leeftijd, werd zijn uitzonderlijk talent al snel duidelijk. Met 3 jaar klimervaring haalde zijn eerste goud binnen op de European Youth Cup in Polen. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan van de competitie op topniveau. 

 

Alexander Megos

9a onsight klimmen? Dat is geen probleem voor deze 27-jarige Duitser. Alexander Megos rijgt de ene harde beklimming aan de andere. Vorig jaar topte hij zelfs zijn eerste 9c genaamd “Bibliographie” in Céüse (Frankrijk). 
Alex staat gekend voor zijn positiviteit, kracht, uithouding en het vinden van creatieve oplossingen. Zijn voorkeur gaat overduidelijk uit naar klimmen op rots, waardoor hij iets minder ervaring heeft in de indoor competities. Toch heeft dat zijn kwalificatie voor de Spelen niet in de weg gestaan. Alex weet het publiek steeds te verbazen en maakt daarbij een goede kans om door te stoten tot de finales in de Olympische Spelen. 

 

Rishat Khaibullin, Ludovico Fossali of Bassa Mawem 

Adam Ondra kan wel eens van de troon gestoten worden door een speedklimmer die ook in de andere disciplines sterk weet te presteren… een beschrijving die zou kunnen passen bij Rishat Khaibullin, Ludovico Fossali of Bassa Mawem. Echter blijft het niet evident om in alle disciplines hoog te eindigen en blijft het afwachten hoe deze 3 gaan presteren in boulder en lead. 

Rishat Khaibullin wist te verbazen in de Combined World Championships van 2019 waar hij de derde plaats haalde na Tomoa Narasaki en Jakob Schubert. 

Ludovico Fossali houdt een sterk persoonlijk (én nationaal) speedrecord van 5,78 seconden en beschikt over een immense ‘aapfactor’ (= spanwijdte armen – lichaamslengte) van 11 centimeter wat hem mogelijks een extra zetje geeft naar de finale.

Bassa Mawem is met zijn 36 jaar de oudste klimmer in deze competitie en beschikt daarbij over heel wat jaren klimervaring. In 2018 won hij goud in speedklimmen op de IFSC World Cup in Chamonix. Bovendien hoopt hij samen met zijn broer op het podium te staan. De zes jaar jongere Mickaël kwalificeerde zich eveneens voor de Spelen, al heeft hij het meer voor boulderen dan voor speedklimmen. 

 

De volledige lijst van deelnemende atleten kan je hier raadplegen.

Het belooft een spannende competitie te worden bij de heren. Benieuwd wat dat gaat geven! 
Kijk je graag mee? We geven je een overzicht van waar de wedstrijden te zien zijn.

Het tijdschema kan je hier terugvinden. 

Een overzicht van de kanshebbers bij de dames vind je hier.

Meer info over het 'Combined' wedstrijdformat vind je hier.