Nieuw klimgebied ‘carrière de Maizeret’ – in Andenne

Maizeret

In Maizeret, in de prachtige gemeente Andenne, werd er zes jaar lang gewerkt om een oude steengroeve om te bouwen tot nieuwe sportinfrastructuur voor rotsklimmers. Diep verscholen in de bossen langs de Rue de Gawday, zal zo op 1 oktober het klimmassief 'Maizeret' officieel ingehuldigd worden in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de gemeente en de Belgische bergsportfederaties, waaronder de Vlaamse Klim- en Bergsportfederatie (KBF), eveneens de beheerder van deze site.

MaizeretDe groeve is 150m breed, met een hoogste punt van meer dan 60m. Om deze brede rotswand klaar te stomen voor de avontuurlijke sporters, was maar liefst zes jaar aan voorbereidend werk nodig: het team van KBF-vrijwilligers moest een gebied van drie meter vrijmaken aan de voet van de muur, de vegetatie op de rots verwijderen die de veiligheid van de klimmers in gevaar brengt, de muren nauwgezet vrijmaken van onstabiele elementen, en daarbij grote rotsblokken neer te halen, om dan ten tenslotte alle zekeringspunten in de wand te bevestigen.

Bijna 2000 mandagen kwamen hier aan te pas, alles in overleg met de beheerders van het Departement Natuur en Bos van het Waals Gewest (DNF). Maizeret is daarbij de twaalfde Waalse klimsite die door KBF wordt beheerd.

De site biedt echte uitdagingen voor ervaren klimmers, die er zich aan meer dan 50 klimroutes kunnen wagen. Binnenkort zal je er bovendien een via ferrata treffen, wat vrij zeldzaam is in België. Zo'n via ferrata leent zich perfect aan mensen die minder vertrouwd zijn met de verticale omgeving, zodat ook zij op een veilige manier kunnen proeven van de sport.

Het werk is dus nog niet af, ook wat klimroutes betreft. De gecombineerde vergunning die de KBF moest bekomen om de site te mogen ontwikkelen, voorziet in de aanleg van nog enkele tientallen andere klimroutes. Eveneens blijft de Vlaamse Klim-en Bergsportfederatie inzetten op het openen van nieuwe klimsites in de Ardennen, om een antwoord te bieden aan het groeiende aantal rotsklimmers.

Om toegang te krijgen tot de site is aansluiting bij de KBF of haar Waalse tegenhanger, de Club Alpin Belge, noodzakelijk. Dat is enerzijds een verzekeringskwestie, anderzijds voor de klimtoelating. Dit neemt niet weg dat een initiatie tot de activiteit perfect mogelijk is met de dagverzekering die de KBF ter beschikking kan stellen, bijvoorbeeld in het kader van gemeentelijke aanvragen of evenementen.

De tijdelijke topo van Maizeret is gratis te downloaden via deze link.

Je vindt hem ook terug op 27crags, waar je eveneens jouw quotering van de routes kan doorgeven voor de definitieve topo.