Twee berghutten bekroond met felbegeerd milieukeurmerk

Die Franz Fischer-Hütte (Foto: P. Pileschnegger

- De Franz Fischer-Hütte (Foto: P. Pileschnegger)

De Oostenrijkse Alpenvereniging exploiteert 231 hutten met als doel deze te ontwikkelen tot voorbeeldige accommodaties met het oog op ecologisch en duurzaam beheer. Om de betrokkenheid op het gebied van milieubescherming te bevorderen, wordt sinds 1996 het milieukeurmerk toegekend aan deze Alpiene Club-hutten.

Dit jaar was de felbegeerde onderscheiding weggelegd voor de Franz Fischer Hut (2.020 m) in de Radstädter Tauern (Salzburg), eveneens de eerste 100% puur vegetarisch-veganistische hut. Ook de Wiener Mountain Association ontving het milieukeurmerk voor zijn Hubertushaus (946 m) in de Gutenstein-Alpen (Neder-Oostenrijk).

De uitreiking van het befaamde milieukeurmerk is een hoogtepunt op de jaarlijkse algemene vergadering van de Oostenrijkse Alpenvereniging. Dit zegel eert alle Alpiene Club-hutten die zich onderscheiden op het gebied van milieu en ecologisch beheer. Een commissie, bestaande uit experts op het gebied van hutten en paden, adviseerde dit jaar om de milieuprijs aan twee hutten toe te kennen.

Huberthushaus
Hubertushaus Foto: Alpenverein

 

Ecolabel

Milieukeurmerk van de Alpiene Clubsecolabel

De Alpenvereniging zet zich sterk in voor de milieuvriendelijkheid van haar hutten en een duurzame energievoorziening. Veel hutten voldoen al aan de strenge eisen van het milieukeurmerk. Dit garandeert een milieuvriendelijk beheer, een gereguleerd waterverbruik en een zuinig energieverbruik. Om het milieukeurmerk te krijgen, zijn factoren zoals energie-efficiëntie en -voorziening, afvalwaterzuivering, afvalvermijding en -verwijdering of een schone huttenomgeving bepalend. De basisvereisten zijn identificatie van de huthouder met de huttenvoorschriften en de ideologie van de Alpine Club, milieuvriendelijke en energiezuinige werking en beheer van de AV-hut en naleving van alle federale en staatsvoorschriften. Daarnaast moeten alle nieuwe investeringen in de aan- en afvoersystemen worden aangepast aan de huidige stand van de techniek.