Afknopen van een touw...

2022
2
1

De partnercheck heeft zich de laatste jaren tot een niet meer weg te denken voorzorgsmaatregel ontwikkeld. Een belangrijk aandachtspunt is de knoop aan het uiteinde van het touw. Daarbij kan een fatale fout optreden.

Waarom een knoop aan het einde van het touw?

Helaas blijft het nog voorkomen dat er met een te kort touw voorgeklommen wordt en dat het touweinde bij het laten zakken ongeremd door het zekeringsapparaat glijdt. Als dat voorkomt, leidt dat onvermijdelijk tot een val van de klimmer.

Je hebt knopen en knopen…

De taak van de knoop op het touweinde is om te voorkomen dat het touw door het zekeringsapparaat glijdt. Dit kan in principe door elke knoop die niet vanzelf lost. Dat betekent dat een eenvoudige zaksteek met voldoende touw na de knoop (minimaal 40 cm) voldoende is. De eenvoudige zaksteek is zelfs beter geschikt dan de dubbele zaksteek of de dubbele achtknoop, want bij het slingeren van het touweinde (dat continu voorkomt bij het zekeren), komt deze door zijn lagere gewicht niet zo gemakkelijk los.

Afknopen aan de touwzak

Als men het touw met een zaksteek direct in de lus van de touwzak knoopt, voldoet de zaksteek echter niet! In dit geval komt de zaksteek zeer snel los bij een reeds zeer geringe trekkracht. Dit om de simpele reden dat de lus van de touwzak hetzelfde effect heeft als een trekkende hand wanneer je een knoop wil losmaken.

De knoop komt los door de weerstand van de lus. Dit probleem kan worden opgelost door een tweede knoop te leggen in het touw na de knoop in de touwzak. Hiermee wordt de eerste knoop extra afgezekerd.

"Met een tweede zaksteek als backup komt de knoop niet los. Probleem opgelost!..."

Fig. 1-3 Kilian Fischhuber laat zien hoe gemakkelijk de knoop kan loskomen aan het touweinde, als hij enkel aan de touwzak bevestigd is

124

Fig. 5 De eerste zaksteek begint door te glijden in de lus van de touwzak tot de tweede zorgt voor een blokkering.

5