Belgium Highline Festival 2021

2021
4
Highline Festival

De ontdekking van de carrière.

In oktober 2020 komen we in contact met Antoine Lecoq. Antoine baat de klimzaal “The Wall - escalade” uit in Malmedy. In deze prachtige klimzaal heeft hij ook enkele slacklines ophangen die hij vlotjes op en af loopt.

Naast de uitbating van de klimzaal (samen met zijn vrouw Lucie) werkt Antoine in de steengroeve van zijn vader, TRAGECO carrière in steinbach, Waimes. Antoine neemt ons mee naar de actieve steengroeve en rijdt ons rond van mogelijk ankerpunt naar mogelijk ankerpunt in de carrière-pick-up tussen de buldozers en kranen.

We plannen een eerste test highline met een klein team. Na de geslaagde test, een highline van 360m, zijn we het er allemaal over eens: “Hier moeten we een festival organiseren”. Antoine is laaiend enthousiast en heeft vertrouwen in onze kennis van zaken en de veiligheid van de sport.

De steengroeve

De TRAGECO Carrière in steinbach is een actieve steengroeve en betoncentrale. Het steen wordt gebruikt voor een brede waaier aan toepassingen, maar het belangrijkst deel gaat naar wegen en infrastructuur bouw. Het enige mogelijke moment om hier een highline festival te organiseren is dus in het bouwverlof. Maar zelfs tijdens deze week was er nog veel activiteit. Nieuwe boorgaten werden gemaakt voor de explosies die na het weekend moeten gebeuren. Door de grote vraag naar betonblokken, na de overstromingen in Namen en Luik, draait de betoncentrale op volle toeren. Het plannen van de bevestigingsplaatsen van de highlines was niet gemakkelijk. De steengroeve veranderd continu door de uitgravingen. Gelukkig wordt het vooral groter en dieper. ;)

Naast het ter beschikking stellen van de hele steengroeve hebben we ook het geluk dat we heel het arsenaal aan machines kunnen gebruiken als ankerpunten voor de highlines. Merci TRAGECO!

Het Festival

Het resultaat is een highline festival op een unieke desolate locatie met zeer veel verschillende soorten Highlines. We hebben gigantisch lange highlines van 240m tot 440m. De 440m highline is de langste highline die ooit in België heeft gehangen. De recordlijn is gesend* door een vijftal Belgen.

Daarnaast hebben we een plaats voor kleinere beginner highlines en een hoek voor freestyle highline. Freestyle highline is een redelijk nieuwe tak van de sport. De freestyle highline is zeer elastisch waardoor je er op kan bouncen. De bounces kunnen een amplitude hebben tot enkele meters. Je komt nooit helemaal los van de lijn maar er kunnen zeer indrukwekkende trucs uit de mouw geschud komen. Alles kan en alles mag, en je houdt niet voor mogelijk wat allemaal al kan. (check bijvoorbeeld #highlinefreestyle op instagram)

Uiteindelijk mochten we zo een 75-tal highliners verwelkomen, uit 8 verschillende landen. Het Festival was toegankelijk voor highliners, maar ook voor bezoekers. Voor bezoekers was er een bar en uitzichtpunt om van het spektakel te genieten.

Partners Belgium Highline Festival

Klim en Bergsportfederatie Vlaanderen (KBF) / Club Alpin Belge / Lecomte Alpirando / Lyapunov / Stability in motion / Raed Slacklines / The Wall Esalade / TRAGECO

BeSlack Wil je volgend jaar ook highlinen op het Belgium Highline Festival? Word lid van BeSlack North! Hou ook onze website in de gaten voor andere Slackline- en Highline-initaties : www.beslack.be

Anji op de lange lijn (Arno Van Hoecke)

Kobe Somers bij de eerste test (Jef Cox)

Highline freestyle momentopname