BEL'WALL - kunstmatige klimwanden in België

2021
4
bel'wall

BEL'WALL - kunstmatige klimwanden in België

In september verscheen het boek BEL’WALL de kunstmatige klimwanden in België / les structures artificielles d’escalade en Belgique. Eindelijk is er een catalogus met alle klimzalen in België!

Een maand ervoor maakte de klimsport haar debuut op de Olympische Spelen in Tokyo. Europa heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het klimmen en waar de klimsport vandaag staat. De eerste klimwedstrijd werd in Turijn georganiseerd, de eerste commerciële klimzaal opende de deuren in Brussel en het concept van de hedendaagse klimwand vond zijn oorsprong voornamelijk in België.

Dit boek brengt de geschiedenis van de klimzalen in België, het handelt over patrimonium. Niet over klimmen, klimmers of competities. Het bevat een inventaris van de klimwanden en klimzalen die de evolutie van de klimsport mee hebben bepaald. 136 verhalen over opstart, evolutie, met de namen van de personen achter het project en van de constructeurs. Vaak met interessante achtergrondinformatie en anekdotes over de projectleiders. Jammer genoeg ook over de eventuele teloorgang van de infrastructuur.

Het bevat ook een aantal primeurs, zo staat de oudste klimmuur ter wereld in Brussel (Stuyvenberg); de oudste klimzaal ter wereld bevindt zich eveneens in Brussel (Terres Neuves). De uitvinding van het huidige concept: geperforeerde multiplexplaat met T-nuts, komt van de Belg, Pierre D’haenens. De ontwikkeling van de veiligheidsvloer, de Sol ‘O Safe valmat staat op naam van de Belg Lambert Martin. En Agripp, van Philippe Ceulemans uit Brussel, is officieel leverancier van grepen en volumes voor de Olympische Spelen. Het boek wordt rijk geïllustreerd met foto’s, onder andere nooit geziene beelden van de klimmuur van Leopold III in Laken, uit 1937.

In dit boek vind je ook een beschrijving van de toestand voor de eerste klimwand tot stand kwam. De auteur gaat eveneens op zoek naar de mogelijke redenen waarom een klimzaal sluit. Over een periode van dertig jaar sloten twee klimzalen in Wallonië, twee in Brussel en maar liefst eenentwintig in Vlaanderen. Als je kijkt naar de drukte in de Vlaamse klimzalen, vooral in de provincie Antwerpen, mogen er best nog wat klimzalen bijkomen.

BEL’WALL bevat interessante data over de huidige klimzalen, zoals aantal routes, hoogte en oppervlakte. Het boek is tegelijk een interessante catalogus van de beschikbare klimzalen en een prachtig geïllustreerd naslagwerk.

Foto bel'wall

ISBN 9789464072242

Auteur: Mark Sebille Uitgeverij Montana

Aantal pagina’s: 240, geïllustreerd met meer dan 400 foto’s.

Tweetalig Nederlands/Frans

Voorwoord: Anak Verhoeven/Muriel Sarkany

Te koop in de webshop: 30€