Boekbespreking - winter
Op drift tussen Alaska en Siberië Mijn Beringstraat-odyssee
Op 7 juni 2021 verdween Dixie Dansercoer in Groenland in een diepe kloof, zijn eeuwige graf op een plek waar hij graag was. Maar hij leeft wel voort in onze gedachten. De talrijke boeken die hij heeft nagelaten helpen zeker om ons nog lange tijd deze mooie mens, want dat was hij, te helpen herinneren. Dit boek past zeker in de reeks ‘Winter’ omdat de voorbereiding in volle winter plaats vond en de eigenlijke tocht ook in heel barre omstandigheden verliep. In 2005 gingen Dixie Dansercoer en Troy Henkels de uitdaging aan om de Beringstraat over te steken van Alaska tot Siberië (en terug). Dixie laat ons eerst kennismaken met de Beringstraat en met de geschiedenis van de ontdekkingen. Hij beschrijft recente oversteekpogingen en laat ons meekijken in de voorbereidingen aan het thuisfront. Daarna trekt hij met zijn expeditie-partner en een fotograaf in januari 2005 naar Groenland voor een laatste training en het uittesten van het materiaal. Hij laat ons ook kennismaken met de vele administratieve moeilijkheden en met de noodprocedures… Op woensdag 30 maart 2005 gaan Dixie en Troy eindelijk op pad. Zij weten dan nog niet dat ze acht dagen later hun poging om de Beringstraat over te steken zullen moeten opgeven: ‘We konden de natuurkrachten die in de Beringstraat heersen niet verslaan. We hadden alles gegeven, maar moesten het onvermijdelijke onder ogen zien.’
Een boek dat je meesleept in een extreem avontuur en waar de passie om te slagen de hoofdrol speelt. Een boek dat je laat inzien dat de natuur altijd en overal het laatste woord heeft. Rust zacht Dixie.
ISBN 90 209 6444 5
Zes maanden in de Siberische wouden
Sylvain Tesson had een belangrijk doel in zijn leven: nog voor zijn veertigste wilde hij ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven, diep in een bos. Het is een man die houdt van extremen en dus besluit hij om zes maanden in een hut te gaan wonen, gelegen aan het Bajkalmeer in Siberië. Het dichtstbijzijnde dorp is 150 kilometer verderop, ’s winters vriest het er tot – 30°C en ’s zomers lopen er beren rond. En toch is het leven er prachtig. Dit is het relaas van een periode zonder alle stress van ons drukke en moderne bestaan.
Sylvain Tesson (1972) is een Franse reiziger, schrijver en filosoof. In 2011 heeft Tesson de Prix Médicis Essai gewonnen. Zet alvast de vodka koud… dan ben je zo mee in het verhaal.
ISBN 978 90 295 8625 2 / NUR 320
Het verhaal van de Belgische Mount Everest Expeditie
Ken je klassiekers. Het verhaal van de eerste beklimming door een Belgische expeditie van de Mount Everest… en dit in de winter. In 1988 behoorde de beklimming van de hoogste berg ter wereld vooral in de winter tot de grootste uitdagingen en boeiendste avonturen van die tijd. Het verhaal van de tien weken durende expeditie beschrijft de barre levensomstandigheden op een koude gletsjer en de intense inspanningen van de klimmers die de dodelijke gevaren van sneeuw en ijs trotseren. Rudy Van Snick keert op 150m van de top om. Samen met Ang Rita doet hij er alles aan om de hoogteklimmer-sherpa Lhakpa Dorje naar veiliger oorden te brengen… maar vergeefs. Een boek dat je meesleept in het pure alpinisme toen sherpa’s en klimmers nog samen de weg naar boven voorbereidden.
Journalist André Peeters, die de expeditie gedurende drie jaar zag groeien, en vanuit het basiskamp de gebeurtenissen meemaakte, schreef het verhaal van de expeditie. Fragmenten uit het dagboek van expeditieleider Herman Detienne vullen zijn verslag aan. Een nostalgisch boek over een mijlpaal in de geschiedenis van het Belgische alpinisme.