Burnot
Wie ooit een klimopleiding volgde heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met de rotsmassieven in Dave, Durnal, Yvoir of Mozet. Ook na afloop van de opleiding grijp je gauw terug naar dat bekende terrein. Maar wist je dat Wallonië nog talrijke andere, weliswaar kleinere klimgebieden herbergt? In deze rubriek “Onbekend is onbeklommen” stellen we in iedere editie van ons tijdschrift een onbekend of vergeten rotsmassief aan je voor.
In 2019 braken we met de traditie om in deze rubriek enkel niet-KBF-massieven te bespreken. In dat jaar werd immers Flône voorgesteld, toen de laatste creatie van het Belgian Rebolting Team (BRT) en ondertussen al een klassieker. We hadden gehoopt elk jaar een nieuwe KBF-massief te kunnen voorstellen, maar een partikeltje van nauwelijks één tienduizendste millimeter groot (het “C-virus”) stak daar een stokje voor.
Pas dit jaar, op 29 mei, konden we officieel het klimmassief van Burnot (aka ‘Rocher des Béguines’) inhuldigen.
Specifieke kenmerken
Ooit moet hij deel uitgemaakt hebben van een steengroeve, deze kalkwand van goed 20 m hoog en ongeveer 60 m breed. Daarna kreeg de klimop de vrije hand om de hele, westelijk georiënteerde en in een dicht linde- en esdoornbos gelegen wand te overdekken. Die klimop weghalen was het eerste werk nadat begin 2019 de milieu- en bouwvergunning was verkregen. Het kostte het BRT-Classic ongeveer 1000 werkuren om de rots daarna verder te saneren, de routes te behaken en aan de voet van de wand een getrapt plateau aan te leggen.
Aanbod
22 routes plus een tiental varianten, van moeilijkheidsgraad 4c (één route) tot 7a (twee routes). Een ideaal massief dus voor wie zich thuis voelt in de vijfde of zesde graad. Met als bonus dat de behaking er – om de betreurde Jürg Von Känel te parafraseren – “soepper” is: in vele routes kan je de volgende tussenzekering aanbrengen met de vorige ter hoogte van je voeten of soms zelfs je knieën. Absoluut KVB 3-conform, dus. De wand is verticaal en soms overhangend, de routes zijn vaak technisch van aard. Zelfs wanneer ze een eind onder je niveau liggen, zal je regelmatig moeten zoeken naar de juiste (combinatie van) grepen. Je hebt hier vrijwel altijd schaduw. Samen met de westelijke oriëntatie maakt dat van Burnot een ideaal zomermassief.
KBF heeft over dit massief een topo uitgegeven die verkrijgbaar is via de KBF-webshop. Ook de website ‘27crags’ biedt een topo aan.
Hoe geraak je er?
De rotsen liggen in de rue des Béguines, 50 m voorbij het huisnummer 20 (Google Maps: 50.360746, 4.862716).
Let op: parkeren doe je uitsluitend op de parkeerstroken langs de Chaussée de Dinant, en niet op de open plek aan het einde van de rue des Béguines. Het voortbestaan van het klimmen in Burnot hangt af van het respecteren van deze parkeerregels! Vanaf de parking is het 750 m stappen tot de rotsen, via de rue des Béguines, een smalle straat met éénrichtingsverkeer: je hebt hier met de wagen sowieso niets te zoeken…