Driemaal goud voor Belgische jeugdklimmers op Europese Jeugdbeker Lead & Speed

2021
4
Marte foto Michael Timmermans

Goud, goud en nog eens goud! De Belgische jeugdatleten leverden topprestaties tijdens de IFSC European Youth Cup Lead & Speed in Klimax Puurs-Sint-Amands. Hannes Van Duysen, Ties Vancraeynest en Lucie Watillon gingen er binnen hun leeftijdscategorie aan de haal met drie gouden medailles in de discipline Leadklimmen. Het Belgian Climbing Team kan zich daarbij geen betere resultaten wensen voor deze unieke wedstrijd.

Op 2, 3 en 4 juli vond de officiële Europese Jeugdbeker Lead & Speed plaats in klimzaal Klimax. 24 Belgische jeugdatleten en 196 Europese topklimmers namen het er tegen elkaar op om zo hoog mogelijk te klimmen in zo’n kort mogelijke tijd. Een overhangende klimmuur met een hoogte van 20 meter vormde het impressionante speelveld voor de Lead-wedstrijd. Daarin wisten drie Belgische jeugdklimmers de Europese competitie te overtreffen. Zowel Hannes Van Duysen, Ties Vancraeynest als Lucie Watillon namen er de gouden medaille mee naar huis.

In het wedstrijdgedeelte Speedklimmen werd voor het eerst de gloednieuwe, 17 meter hoge klimmuur in gebruik genomen. De Italiaanse klimmer Marco Rontini overbrugde deze overhellende klimwand in een topsnelheid van 6,49 seconden. De IFSC European Youth Cup Lead & Speed is daarmee de eerste continentale jeugdwedstrijd Speedklimmen in België.

Hannes Van Duysen, 16 jaar uit Vinderhoute, vervolledigt met zijn overwinning een trio van medailles. Eerder dit jaar scoorde hij zilver op het Europese Jeugdkampioenschap in Perm (Rusland) en brons op de Europese Jeugdbeker in Graz (Oostenrijk). Ook voor de 18-jarige Ties Vancraeynest uit Buggenhout was het een speciale wedstrijd. Hij scoort zijn eerste gouden medaille in een Europese Jeugdbekerwedstrijd. Aldus sublieme resultaten om de grootste klimwedstrijd in België van 2021 mee af te sluiten.

De live uitzending van de wedstrijd kan je herbekijken via Youtube (https://youtu.be/nfMRPe_zXI0). Topklimmers Chloé Caulier en Loïc Timmermans zorgde er voor de gepaste commentaren en aanmoedigingen van de klimmers.

resultaten

Olympische spelen

Ook op de Olympische Spelen in Tokio zaten we met een primeur. Daar streden 20 mannen en 20 vrouwen voor het eerste olympische goud in drie disciplines. Degene die het best wist te presteren in speed, boulder én lead ging er aan de haal met het felbegeerde goud. Bij de vrouwen stak Janja Garnbret met kop en schouders boven de competitie uit. Ze haalde de eerste plaats in boulder én lead en bevestigde daarmee haar positie als topfavoriet. Bij de heren ging Alberto Ginez Lopez met het goud aan de haal, al was de wedstrijd nét iets minder voorspelbaar dan bij de vrouwen. De onverwachte uitkomst was ongetwijfeld te wijten aan de combinatie van de drie disciplines waarin de atleten moesten presteren. Dat concept ving op zich al veel kritiek in de klimwereld. Vooral de specialisten in speed kregen het erdoor hard te verduren. De speedklimmers kwamen dan wel uit hun voeten in boulder en lead, maar de kloof met de boulder- en leadklimmers was niet te dichten. Als speedklimmer werd het zo wel erg moeilijk om het goud te halen. In 2024 komt daar gelukkig verandering in. Dan zullen de Spelen doorgaan in Parijs met en splitst speed zich af van boulder en lead. Er zullen dan 32 speedspecialisten en 32 boulder- en leadklimmers voor het podium strijden. Het aantal uitgereikte medailles wordt daarbij ook verdubbeld.

De toppers van het Belgian Climbing Team trainen alvast naarstig naar de kwalificatiewedstrijden toe. Als het van Hannes Van Duysen, Lucie Watillon en Ties Vancraeynest zou afhangen zien we in 2024 een heleboel Belgische klimmers op het olympisch toneel verschijnen. Let’s go Belgian Climbing Team!