Het Belgian Climbing Team in 2023

2023
4
Belgian Climbing Team - Foto by Lena Drapella

2023 is collectief het meest succesvolle jaar van het Belgian Climbing Team, kortweg BCT. In het verleden hebben we met Anak Verhoeven en Murielle Sarkany al jaren gekend waar veel goede resultaten behaald zijn, maar nog nooit hebben zoveel verschillende atleten goede prestaties neergezet. Dit toont aan dat de vernieuwde structuur, waarbij de focus ligt op een nauwere samenwerking tussen alle leden van het BCT, zijn vruchten begint af te werpen. In dit artikel komen een aantal cijfers en feiten aan bod die de 15 medailles, behaald door 9 atleten, mee hebben mogelijk gemaakt. We werpen in dit artikel echter ook een blik op de toekomst, want topsport staat niet stil en ook het BCT zal mee moeten evolueren om in de toekomst nog betere resultaten over een nog bredere basis te behalen.

 

De resultaten

Zoals reeds vermeld, zijn er dit jaar 15 medailles behaald door 9 verschillende atleten. (In de tabel hiernaast vind je alle medaillewinnaars terug) We spreken over 6 gouden medailles, waaronder 2 wereldtitels; Hannes als Wereldkampioen Lead bij de U20 en Pavitra als Wereldkampioene Paraclimbing in de categorie Lead Women RP1. Daarnaast hebben we als team 4 zilveren en 5 bronzen medailles in ontvangst mogen nemen.

We kijken echter niet alleen naar de medailles. Even belangrijk is de weg naar de medailles en die wordt gevormd door het behalen van finales. Het aantal atleten per finale is afhankelijk van de leeftijd van de atleten, de discipline en het niveau van de wedstrijd. Het is vooral belangrijk om te weten dat het niet gemakkelijk is om een finale te klimmen omdat het niveau de laatste jaren in alle categorieën sterk gestegen is. Het behalen van een finale is dus geen te onderschatten prestatie.

Naast de 15 medailles, die uiteraard pas na de finale worden uitgereikt, werden er 13 extra finales geklommen. Deze werden door nog eens 4 extra atleten behaald.

13 atleten hebben dus een topresultaat behaald op 28 wedstrijden, maar als we erbij vertellen dat er 38 atleten aan in totaal 222 wedstrijden hebben deelgenomen, dan is er zeker nog ruimte voor verbetering. Dit is ook hoe topsport werkt, zelfkritisch evalueren en kijken waar het beter kan.

 

De omkadering

Omdat het de visie is van het BCT en de drie federaties (CMBEL, KBF en CAB) dat we atleten op een structurele en niet persé individuele manier moeten ondersteunen, hebben de federaties ook hier de grootste investeringen gedaan.

De aanstelling van Liselotte De Bruyn als Head Coach, alsook Antoine Kauffmann en Silke Ghekiere als Topsportcoaches was hierin cruciaal. Zij staan in voor het sporttechnische luik en bereiden de atleten voor door de verschillende trainingsdagen, trainingsstages, medische screenings… te organiseren.

Daarvoor werken ze samen met onze twee hoofdkinesisten, Stijn Verhaeghe en Arius Thiry, onze twee sportpsychologen, Viktor Van Der Veken en Jean Colinet, onze voedingsdeskundige, Janne Geers, en onze topsportarts, Katja Van Oostveldt. Samen met Jean Dorsimond (Logistiek medewerker CAB), Tijl Smitz en Robby Toth (Technisch Directeurs van respectievelijk CAB en KBF) vormen zij de kern van het BCT.

Op wekelijkse basis werken zij daarnaast nog samen met Belgische trainers Celine Cuypers, Christophe Depotter en Michaël Timmermans, en buitenlandse trainers Urh Cehovin (SLO) en Marco Jubes (ESP). Ook de vele nationale routebouwers en juryleden die zich inzetten om de vele trainingsdagen zo uitdagend mogelijk te maken en zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij de echte wedstrijdsituaties, leveren een broodnodige bijdrage voor de ontwikkeling van de wedstrijdatleten

Als laatste stap zijn er grote stappen gezet in de samenwerking met verschillende klimzalen in heel België waar we op hoog niveau trainingsdagen kunnen organiseren. Deze zeer gewaardeerde inspanningen zorgen ervoor dat het algemene klimniveau in Vlaanderen, en bij uitbreiding België, steeds hogere toppen scheert. De klimzalen waar het BCT actief is kunnen telkens gezien worden via de BCT sociale media.

 

De toekomst

Volgend jaar is een zeer belangrijk jaar voor het sportklimmen in België. Via de Olympic Qualifier Series, twee wedstrijden in het Olympische format, kunnen Belgische atleten zich voor het eerst plaatsen voor de Olympische Spelen. 2x 48 atleten strijden om 10 tickets. Volgens de huidige statistieken zullen drie mannelijke atleten (Hannes, Simon en Nicolas) en een vrouwelijke atleet (Chloé) mogen deelnemen aan deze OQS. Dit wordt eind december/begin januari bevestigd. Hoe ze het ervan af brengen zullen we pas eind juni 2024 weten.

Vervolgens zullen we zeker met zijn allen kijken naar de Olympische Spelen van Parijs 2024, misschien zonder, maar liefst mét Belgische atleten. Noteer deze data alvast in jullie agenda: 5 tot 10 augustus. Daarnaast is er nog het volledige Wereldbekercircuit, het Paraclimbing Wereldbekercircuit, een Europees Beker- en Jeugdbekercircuit, een Europees Kampioenschap en drie Jeugdkampioenschappen die moeten afgehandeld worden. Het Belgian Climbing Team van 2024 heeft veel werk voor de boeg en het doel is om een nog beter én breder eindresultaat af te leveren.

 
 

Via dit artikel wensen we al deze mensen en klimzalen ook te bedanken voor de inspanningen die dagelijks geleverd worden. Als je interesse hebt om ook iets voor het BCT te betekenen, dan kan je steeds contact opnemen met robby@kbfvzw.be. Wil je als atleet deel uitmaken van het BCT, dan kan je in eerste instantie je oor te luisteren leggen bij je eigen club of mailen naar robby@kbfvzw.be.