Kids in de klimzaal - jeugdwerking KBF-clubs

2021
4
Michael Timmermans

Kids in de klimzaal

Weet jij nog hoe oud je was toen je voor het eerst begon met klimmen? Jonger dan je zou denken! Want tussen de 10 en 12 maanden oud starten de meesten onder ons aan ‘de klimfase’, een onmisbare stap in onze ontwikkeling waar evenwicht en coördinatie ingeoefend worden. Balanceren op de zetel, de trap op- en afkruipen of een gedurfde escapade uit de babybox… Het zijn dan wel geen échte klimroutes, maar de intentie zit goed. Klimmen hoort bij onze ontwikkeling en in de klimzaal bouwen we daar graag op verder. Vanaf welke leeftijd kan je klimmende kapoen in de klimzaal terecht? En wat komt er aan bod tijdens deze lessen? We zetten het allemaal op een rijtje.

Kennismaken met de sport Vanaf ± 3 jaar

Beter worden in je sport doe je door bewegingservaring op te doen. Bij de jongste sporters (3-8 jaar) willen we deze ervaringen en bewegingen zo breed mogelijk houden om een gezonde ontwikkeling van het sporterslichaam te verzekeren.

De 12 basisbewegingen van ‘Multimove’ vormen een handige leidraad voor het aanbieden van zo’n gevarieerd bewegingsaanbod. Met oog op een gezonde en levenslange sport- en bewegingsparticipatie leren de 3- tot 8-jarigen er: dribbelen, glijden, heffen en dragen, klimmen, roteren, slaan, springen en landen, trappen, trekken en duwen, vangen en werpen, wandelen en lopen, en zwaaien.

Bovenal moet het leuk zijn voor deze kleinsten. Plezier maken staat dus centraal in dit lessenpakket. Het is een kwestie van spelend leren en ontdekken met veel variatie zonder dat er een specifieke sport in valt te herkennen.

Gezien Multimove niet sportspecifiek is, kan je het eender waar beoefenen. In Vlaanderen zijn er meer dan 250 plaatsen waar je terecht kan. Een handig overzicht vind je op de website van Sport Vlaanderen: www.sport.vlaanderen/sportactiviteiten/voor-elke-leeftijd-wat/ multimove/waar-multimoven/

Zet je de kleinsten liever van begin af aan in de juiste setting? Dan kan je terecht bij de jeugdwerking in één van de KBF-clubs. De focus ligt er nog steeds op het aanleren van de basisbewegingen, al wordt er een extra vleugje klimsport aan toegevoegd. Bij sommige clubs kan je al vanaf 2,5 jaar starten onder nauwe begeleiding van de ouders.

Van spel naar sport Vanaf ± 8 jaar

Rond je acht jaar zitten de ‘Multimove’-basisbewegingen er goed ingebakken en kunnen de eerste klimervaringen beginnen. Kinderen van deze leeftijd zijn erg vatbaar voor nieuwe technieken en vaardigheden en daar zal een trainer slim op inspelen. Zo wordt er gewerkt aan een brede basis van sportklimvaardigheden en -bewegingen.

De trainer bepaalt daarbij steeds de lesinhoud in functie van de sporter. De leeftijd is daarbij niet de enige indicator. Ook psychische eigenschappen (zoals medeleven, zelfdiscipline, angst, assertiviteit) worden mee in rekening genomen. Verder zal de trainer ook kijken naar de verstandelijke, sociale en lichamelijke kenmerken van elk kind. De belasting wordt zo in evenwicht geplaatst met de belastbaarheid van elke sporter, wat essentieel is voor een gezonde ontwikkeling van een sporterslichaam.

De focus ligt op het trainen van coördinatie, uithouding, lenigheid, snelheid en behendigheid. Zware krachttrainingen zijn nog niet aan de orde, daarvoor is het wachten tot na de groeispurt. Eerder zal er gekeken worden naar een evenwichtige training van de verschillende spiergroepen met eigen lichaamsgewicht. Tijdens de klimoefeningen en –spelletjes komen de basisklimtechnieken aan bod zoals: evenwicht, voetplaatsing, voetwissels, routes lezen, indraaien, uit de benen klimmen en uithangen.

De kinderen maken nog steeds spelenderwijs kennis met de sport, al neigen de klimlessen meer en meer naar een echte training. Ze leren er samenwerken, elkaar vertrouwen en krijgen de kans om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De trainer bewaakt daarbij altijd een positieve leeromgeving en legt de focus op de succesbeleving bij de kids. Sporten is super tof en dat zal elke trainer met plezier meegeven aan deze jonge sporters.

 

Van kapoen tot klimkampioen Vanaf +- 12 jaar

Rond de leeftijd van 12 jaar gaat ons lichaam een laatste groeispurt door. Onze ligamenten, spieren, pezen en beenderen gaan in sneltempo groeien. Dit is het ideale moment om aan aerobe trainingen te beginnen waarbij matige inspanningen zo lang mogelijk volgehouden worden. Verder vraagt dit groeiende lichaam nét wat meer aandacht voor het behouden van de lenigheid.

Op deze leeftijd worden ook de meer verfijnde klimtechnieken aan de man gebracht. Daarna kan het echte werk beginnen: alle aangeleerde klimbewegingen en -technieken worden geperfectioneerd en geautomatiseerd. Kapoenen worden ervaren, zelfstandige klimmers en de meest verdienstelijke sporters kunnen doorstoten tot het competitieteam binnen de club. Krachttraining mét gewichten is enkel raadzaam na het beëindigen van de groeispurt.

 

Jeugdwerking vs. Klimschool

Elke klimzaal of klimclub heeft zijn eigen aanpak met verschillende lessenpakketten. De instapleeftijden, vereiste ervaring, frequentie van de trainingen, etc. worden bepaald door de klimclub zelf. Als beginnende klimmer kan het dus wat zoeken zijn om je weg hierin te vinden.

Het overzicht in tabel 1 helpt je met deze zoektocht en brengt de jeugdwerkingen van de Vlaamse klimzalen en klimclubs in kaart. Onder de jeugdwerkingen verstaan we lessenreeksen die over een langere periode lopen (vaak per schooljaar). De jeugdklimmers die zich inschrijven klimmen er wekelijks (of maandelijks) en kunnen zich jaar na jaar opnieuw inschrijven. Ze worden begeleidt door enthousiaste coaches en trainers die hen de kneepjes van het vak leren. Hiermee onderscheidt deze jeugdwerking zich van een klimschool of klimcursus waarbij er één bepaald lessenpakket of leerlijn wordt afgewerkt in (kortere) lessenreeks met een specifiek afsluitmoment. Het einddoel is hier meestal het behalen van een certificaat of diploma zoals de klimvaardigheidsbewijzen, beter gekend als de KVB’s. De basistechnieken van het klimmen krijg je aangeleerd in een KVB 1-cursus Indoor Toprope, de KVB 2 belicht het Indoor Voorklimmen en wie naar de rots wil trekken gaat voor een KVB 3 waar alles over het outdoor voorklimmen aan bod komt.

Iets voor jouw bengel?

Ben je niet zeker of klimmen iets voor jouw kapoen is? Dan test je best even uit voor je vertrokken bent met een volledig lessenpakket. Bij vele jeugdtrainingen kan je een proefles volgen om te testen of ze het er naar hun zin hebben. Proeven van de sport kan ook tijdens een kinderfeestje in de klimzaal of tijdens een sportkamp in de schoolvakanties.

Vanaf deze eerste kennismaking weet je meteen of je kind vertrokken is in de klimwereld.

Tips om zelf met je kids naar de klimzaal te trekken

  • Zorg voor voldoende begeleiding, ook in de boulderzaal en zeker voor de jongsten.
  • Kinderen zijn verzot op aanmoedigingen. Elke stap die ze vooruit zetten is er één om te vieren en versteld van te staan. Zo houdt je de kleinsten gemotiveerd om nog meer uit te proberen op de klimmuur.
  • Met klimspelletjes zorg je voor variatie en houd je de fun erin.
  • Neem voldoende rust en voorzie gezonde snacks voor tijdens de pauze.
  • Drink voldoende water tijdens en na het sporten.

Overzicht jeugdwerking KBF-clubs

 

Wist je dat…

… topklimster Anak Verhoeven al sinds haar 4 jaar klimt? Dat is echter geen indicatie tot succes, sommige topklimmers begonnen pas op 12-jarige leeftijd met de sport.

… Ashima Shiraishi al op 13 jarige leeftijd een 9a topte? Hiermee is ze de jongste klimmer in de geschiedenis die deze graad wist te behalen. Zo klom ze in 2015 de route ‘Open Your Mind Direct R1’ in Santa Linya te Spanje. 6 dagen later topte ze haar tweede 9a (of 9a+), alsof het niets is.

… de Belgische jeugd tegenwoordig internationaal topprestaties scoort? Op de European Youth Cup in juli 2021 pakten Lead-klimmers Ties Vancraeynest, Hannes Van Duysen en Lucie Watillon alle drie de gouden medaille in hun leeftijdscategorie!