Klimmers, de middeleeuwse ridders in een modern jasje

2022
3
Gianfranco Lombardi in Timo 5c+ - Sec tor Sant'Andrea

 

KLIMMERS, DE MIDDELEEUWSE RIDDERS IN EEN MODERN JASJE

Klimmen in Sicilië, in het hartje van de Monti Iblei

“Tussen de rotsen van Valle Cupa, aan de voet van Monte Lauro, hoor je het gerinkel van schrootmetaal en het geschater van de troepen. Het is het geluid van de moderne middeleeuwse soldaten die doordacht aan hun uitrusting sleutelen, fluorescerende gewaden dragen met kleurrijke wapens aan hun zij. Hun uitrusting bestaat uit touwen en karabijnhaken, waarmee ze de wallen van het fort proberen te bestormen… Zij zijn klaar om aan een zware strijd te beginnen.”

 

Dit is hoe een twaalfde-eeuwse herder zou verhalen over zijn kennismaking met ‘de klimmer’, moest hij deze vandaag de dag tegen het lijf lopen. Het berggebied Monti Iblei krijgt nog steeds regelmatig bezoek van herders en hun kudden, die door het vredige en weidse landschap trekken. Maar ook wandelaars en klimmers tref je er steeds vaker aan. Dat was duizend jaar geleden helemaal anders. De velden vormden toen het toneel van gewelddadige botsingen tussen Arabieren en Noormannen. Net als in de rest van Sicilië stuurde de kerk haar monniken en ridders hiernaartoe om het christendom te herstellen. De middeleeuwse kerk van Sant’Andrea, gebouwd op een heuvel net boven de lange klif van Valle Cupa, getuigt hiervan. Er wordt gezegd dat het kloostercomplex rond de kerk de zetel was van de Teutoonse Ridders, of misschien zelfs de Tempeliers. Maar of dit daadwerkelijk zo is, blijft een mysterie. De mystieke sfeer daarrond is hier alvast wel blijven hangen.

Met hun rijke geschiedenis vol legendes, lijkt het in de valleien rond Buccheri alsof de tijd is blijven stilstaan. Het landschap biedt een ongekende kijk op Sicilië, verankerd  aan zijn agrarische en pastorale tradities. Het uitzicht voert je door een landschap beplant met olijfbomen en gekenmerkt door droge stenen muren van zwart vulkanisch gesteente, verder hoog de heuvels op, tot aan de top van de berg waar de hellingen gehuld zijn in eiken-, kastanje- en dennenbossen.

 

Alessandro Giorgianni in Cenere alla cenere 7a+ - Sector Gole della Stretta

 

In de idyllische setting van deze heuvels en bergen prijkt het kleine stadje Buccheri, een van de meest tot de verbeelding sprekende dorpen in de provincie Syracuse. Kenmerkend zijn hier de kleine huisjes die de smalle steegjes overzien en de frisse berglucht die zich hier vermengt met de geur van een brandend houtvuur. In het hoogste deel van de stad bevinden zich de restanten van een Normandisch kasteel, waarrond het bewoonde centrum zich ontwikkelde in de middeleeuwen.

Tegenwoordig is Buccheri een rustig bergstadje en maakt het deel uit van het circuit van de mooiste dorpen van Italië. Het is een favoriete bestemming voor excursies door de bossen of naar de rotsen, maar wordt door toeristen ook gewaardeerd om zijn culinaire specialiteiten en ideaal klimaat tijdens de hete Siciliaanse zomers. Juist in die zomer wordt hier ook het MedFest gevierd, een belangrijk festival van middeleeuwse tradities waarbij de lokale geschiedenis wordt nagespeeld. Iets hoger dan Buccheri ligt de top van Monte Lauro, die met zijn bijna duizend hoogtemeters de hoogste top van het Iblei-gebergte vertegenwoordigt. Deze oude vulkaan herbergt rotswanden als rivieren van kalksteen, met enkele van de meest interessante klimsites in het zuidoosten van Sicilië.

Er zijn hoofdzakelijk twee waterwegen die dit kleine paradijs voor klimmers hebben gecreëerd, de Sant'Andrea en de San Leonardo. De kliffen van Servolare, Sant'Andrea  en Nanologia kijken uit over de brede vallei van Sant'Andrea, ze lijken allemaal op elkaar en hebben een groot aantal makkelijke tot gemiddelde pitches. Dit zijn de sectoren die populair zijn onder de klimscholen en meer relaxte klimmers, waarbij alles draait rond het doorbrengen van leuke dagen in goed gezelschap met gemakkelijke en leuke routes.

De San Leonardo creëerde in plaats daarvan "Le Gole della Stretta", een zeer spectaculaire canyon. Hier zijn de wateren van San Leonardo er in geslaagd een kloof te  graven met perfect verticale wanden die in sommige delen slechts een paar meter van elkaar verwijderd zijn. Waar de kloof breder wordt, krijgt de sector een zonniger aspect.

Daar staat de prachtige rots van Gole della Stretta met meer dan 50 pitches van 5 tot 8b. Er is een goede vertegenwoordiging van overhangende en moeilijke routes, ideaal voor klimmers die net wat meer prestatiegericht zijn of lengtes in atletische klimstijl zoeken. In het Buccheri-gebied, dat vier sectoren omvat, zijn er in totaal bijna tweehonderd routes, op rotsen van goede kwaliteit en behaking. Je kan hier bijna het hele jaar door klimmen, maar de beste tijden zijn zeker de lente en de herfst.

 

San Leonardo-vallei

Gole della Stretta

Het eerste deel van de sector wordt gekenmerkt door verticale grijzegebarsten muren, waar de makkelijkere routes lopen, verderop tref je een groot stuk overhangende  rots. Gezien de verscheidenheid aan routes, naar stijl en graad, is de plek geschikt voor iedereen. Ideaal voor een bezoekje in het tussenseizoen of in de winter als het niet te koud is. In de zomer is het beter om er in de namiddag heen te gaan.

Bereikbaarheid: Vanaf Buccheri neem je de SP 5 in de richting van Catania voor ongeveer 6,5 kilometer. Bij het bereiken van een bocht naar rechts, sla je linksaf een onverharde weg naast een boerderij in. Volg de onverharde weg die naar de kloof leidt en laat na ongeveer een kilometer, in een licht stijgend stuk, de auto bij een open plek aan de rechterkant. Steek de weiden naar links over en daal af naar de kloof, waarbij je de duidelijke sporen volgt van het pad gemarkeerd door steenmannetjes en rode stempels. (15 minuten van de auto).

 

Mattia Bernardini in Tutti pazzi per Rino 8b - Sector Gole della Stretta


Valle del Sant'Andrea

Nanologia

Dit is de meest stroomopwaartse sector van de Sant'Andrea-vallei. Het is de kleinste sector, en herbergt ongeveer twintig routes van 5 tot 7c. Je klimt er altijd op rotsen van uitstekende kwaliteit, met gaten, barsten en enkele technische wanden. De moeilijkste routes lopen over een deel rots dat wat uitsteekt.

Bereikbaarheid: Neem vanuit Buccheri de SP 5 in de richting van Catania gedurende ongeveer 8 kilometer, en neem het tweede kruispunt dat naar de boerderij Sant'Andrea leidt. Na de kruising, na
slechts vijftig meter, parkeer je aan de kant van de weg. Ga te voet verder in zuidelijke richting langs een pad, daal dan een korte rots af die is uitgerust met een vast touw en ga naar het noorden naar de voet van de muur.

Santa'Andrea

De rots van Sant'Andrea, de eerste die in de vallei werd behaakt, is ook de meest populaire en gewaardeerde. Ze wordt gekenmerkt door licht overhangende muren afgewisseld met randen en tweevlakshoeken. Je vindt er ongeveer 50 goed behaakte routes in lage moeilijkheidsgraden. In feite is deze sector erg populair bij beginners en klimscholen. Gezien de oriëntatie, is het er aangenaam klimmen op winterochtenden of zomerse namiddagen.

Bereikbaarheid: Neem vanuit Buccheri de SP 5 in de richting van Catania gedurende ongeveer 8 kilometer, langs de eerste en tweede kruising die naar de boerderij Sant'Andrea leiden. Na ongeveer 500 meter van het tweede kruispunt vind je aan de rechterkant een open plek waar je de auto kan achterlaten. Volg nu een goed gemarkeerd pad dat naar de rand van de klif leidt waar de rotswand je tegemoet komt en een lus vormt. Daal deze gemakkelijke rotswand voorzichtig af en begeef je met een bocht naar rechts naar de voet van de rotswand.

Servolare

Dit is de meest stroomafwaartse sector van de lange rotsstrook van de Sant'Andrea-stroom. De wanden worden gekenmerkt door verticale wanden, korte overhangen en ondersteunde paden. Ongeveer zeventig goed behaakte routes van gemiddelde moeilijkheidsgraad vind je hier terug, erg populair bij beginners en kinderen. Opnieuw is
het hier vooral aangenaam klimmen op winterochtenden of zomerse namiddagen.
Bereikbaarheid: Zoals voor de sector Sant'Andrea rij je naar dezelfde parkeerplaats. Blijf echter de SP 5 nog 300 meter volgen tot je bij een bocht naar links een onverharde weg neemt. Na een paar meter kan je parkeren op een open plek in de buurt van een verwoeste boerderij. Vervolg de weg naar beneden, passeer een slagboom (sluit deze opnieuw na passage!) en neem kort daarna een pad naar rechts dat onder de muren door loopt. (5 minuten van de auto)

 

Buccheri-toegang

• Buccheri ligt in het centrum van het Monti Iblei-plateau. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg Catania-Syracuse door de afslag Lentini / Ragusa te nemen, verder op de SS 194 en vervolgens op de SP 5.
• Ongeveer een uur rijden van de nabijgelegen internationale luchthaven Fontanarossa Catania.

 

Ondersteuningspunten

De boerderijen Case di Sant'Andrea en Terraliva stellen je niet teleur.Op slechts een paar minuten van de rotswanden kan je er verblijven in charmante, goed gerestaureerde kamers en kan je de geneugten van de traditionele Siciliaanse keuken proeven. Buccheri ligt op zo'n acht kilometer van de verschillende sectoren.
Je treft er alle basisbehoeften evenals goede trattoria's (U Locale) en accommodatie voor de nacht.


Gids

"Di roccia di sole" - is de meest complete gids, uitgegeven door Versante Sud. Beschikbaar in de bibliotheek van KBF en op https://www.versantesud.it


Klim Touroperator

Mapo Tapo - Touroperator gespecialiseerd in klimtochten voor groepen maar ook voor individuele klimmers https://it.mapotapo.com

Verticale fotograaf
Als u op zoek bent naar een fotograaf gespecialiseerd in klimmen, kunt u contact opnemen met Massimo via info@sudestremo.com - www.massimocappuccio.net


Indoor klimmen

De dichtstbijzijnde klimhal is in Syracuse, Vertical Climbing Center - www.verticalclimbingcenter.it


Massimo CappuccioOver de schrijver: Massimo Cappuccio, klimmer, fotograaf en reiziger.

Hij werkt al meer dan dertig jaar in de buitenwereld, als atleet en als promotor.
In het gebied van Syracuse, waar hij woont, heeft hij de eerste klimsectoren van haken voorzien, enkele lange routes (trad en sport) geopend en de eerste indoor gym gebouwd. Hij reisde en klom in de meest afgelegen gebieden van de vijf continenten, heeft meer dan zeventig landen bezocht, maakte ook lange tochten op mountainbikes, trekking- en bergbeklimmingsexpedities.
Hij is de auteur van vijf edities van de klimgids voor Sicilië "Di roccia di sole", en co-auteur van verschillende outdoor redactionele projecten. Hij schrijft ook artikelen en publiceert foto's voor klimmagazines in Italië en in het buitenland. Massimo is bovendien tien jaar organisator van het SanVito Climbing Festival, een internationale klimmeeting.
Als fotograaf en schrijver zet hij zich in voor het promoten van klim- en
sporttoerisme op Sicilië.

 

- Tekst & Foto's: Massimo Cappuccio (vertaling: Annelore Orije)