Klimzalen sterker in hun schoenen dankzij BFIC...

2021
4
BFIC Logo

(Belgische Federatie voor Klimzalen)

Het indoor klimmen is de laatste jaren aan een indrukwekkende opmars bezig. Jaarlijks openen er in België enkele nieuwe klimzalen en ook het aantal klimmers neemt gestaag toe. Ook in het buitenland zien we een spectaculaire groei van het aantal zalen. Er ontstaan verschillende ketens (zoals Arkose, Blockout, …) die meerdere zalen uitbaten, vergelijkbaar met de fitness sector. We kunnen gerust spreken van een enorme professionalisering van het indoor klimmen.

Het professioneel uitbaten van een klimzaal vraagt echter om behoorlijk wat ondernemerschap, naast enkele specifieke vaardigheden zoals het beheersen van de veiligheid, commerciële routebouw enz.

Naar aanleiding van de eerste corona lockdown werd tevens duidelijk hoe moeilijk het is om een commercieel bedrijf te runnen in een sportsector.

Gelet op al deze zaken vonden enkele klimzalen het nuttig om zich te verenigen. Uit deze contacten is dan uiteindelijk de Belgian Federation Indoor Climbing (BFIC) gegroeid. Dit is een beroepsvereniging die de belangen van de Belgische klimzalen wil behartigen. Dus zowel klimzalen uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Onder haar Vlaamse leden rekent de federatie Alpamayo, Blackbox Boulder, Blueberry Hill, City Lizard, Crux Bouldergym, Future Sports, Klimzaal Blok, Olympia, Rhino Boulder gym, Sportcentrum De Dam, De Stordeur, Klimkaffee Mechelen en Klimzaal Wallstreet. De BFIC stelt zich als taak om : - Een aanspreekpunt te vormen voor haar leden (de klimzalen), en op te treden als een gemeenschappelijk contact met de sportfederaties, ADEPS, Sport Vlaanderen en de politiek. - In te staan voor een politiek debat over de heropening van de infrastructuur en om bijkomende steunmaatregelen voor de Sportsector te onderhandelen die overeenkomen met de noden als uitbater van een sportinfrastructuur. - Wetten en decreten te bestuderen die het beroep aanbelangen. BFIC maakt politici bewust van de heersende problemen en stimuleren of beïnvloeden deze met als doel bij toekomstige wetgeving met haar adviezen betrokken te worden. - Uitwerken van een veiligheidsdraaiboek dat zal dienen als basis om betere voorwaarden en tarieven te onderhandelen voor verzekeringen. - In te staan voor een verdere professionalisering van de klimsector en een kwaliteitslabel uit te werken. - In de nabije toekomst groepsaankopen voor te stellen (zowel naar klimmateriaal als naar infrastructuur) - Diverse opleidingen te organiseren voor de specifieke functies die eigen zijn aan de uitbating van een klimzaal. Hierbij wordt gedacht aan bv. de routebouwers, maar ook een zaalverantwoordelijke.

De BFIC kan het indoor klimmen in België naar een nòg hoger niveau brengen. Dit samen en in overleg met de betrokken sportfederaties zoals de Klim-en Bergsportfederatie. KBF kijkt alvast uit naar een lonende samenwerking voor de klimsport.

Ben je uitbater van een klimzaal, plan je er één op te starten, of wil je samenwerken met de nieuwe federatie? Aarzel dan niet om contact met hen op te nemen.

Belgium Federation Indoor Climbing Belgische Federatie van klimzalen Fédération Belge des salle d’escalade Lakensestraat 154/002 1000 BRUSSEL www.bfic.be info@bfic.be