Materiaal & Techniek: nieuwe producten

2022
2
Forestia

Tekst Arne Monstrey (verkoper bij K2)

ForestiaFORESTIA 'De outdoormaaltijd die zichzelf opwarmt'

Het eerste wat opvalt aan deze maaltijden is dat ze nogal zwaar zijn in vergelijking met andere vriesdroogmaaltijden. Maar dat is het hem net. Deze maaltijden zijn niet gevriesdroogd. Het vocht zit er nog steeds in. Ze zijn als het ware 'ready to eat', je hoeft er helemaal geen water meer aan toe te voegen en kunnen zelfs koud gegeten worden, maar dat is nu ook weer niet zo lekker. Speciaal om ze op te warmen, worden ze geleverd met een 'self heater bag' met daarin een 'heating sachet'. Dit laatste is een klein zakje dat na contact met water (veel) warmte afgeeft. Het eerste is een stevige plastic zak waarin je 50 milliliter water giet en er daarna de 'pouch' (zak met eten) insteekt. Na 12 minuten heb je je maaltijd au bain marie opgewarmd. Zonder gebruik van een vuurtje of brandstof en met slechts 50 ml water. Voor iedereen die ondertussen al elke vriesdroogsmaak kent, vormen de maaltijden van Forestia een welgekomen afwisseling tijdens een weekendje weg.

Adviesverkooprijs: 11,95 euro per maaltijd
Gewicht: 350 gram

Bekijk het product online

 

Blue Ice HarfangBLUE ICE – Harfang ‘One size fits all – ’s werelds lichtste en compactste hybride crampon’

Bij Blue Ice blijven ze vernieuwend uit de hoek komen. Niet alleen bieden ze ’s werelds lichtste slings aan (de Mission Light Slings), maar ook de lichtste ijsvijzen (Aero Lite Ice Screws) en nu dus ook de lichtste stijgijzers. Zo weegt één paar stijgijzers slechts 419 gram! Haal je de antibot eraf (niet aan te raden) dan wegen ze zelfs maar 377 gram. Ze bestaan uit een chroomstalen voorste deel, met een aluminium achterkant en een aluminium middelste deel dat verplaatst en gezet kan worden waar jij het wilt, afhankelijk van welk soort schoen je aanhebt. De snelsluiting achteraan werkt snel en efficiënt. Ook al zou je er aan klassiek alpinisme mee kunnen doen, de aluminium punten zijn daarvoor eigenlijk te licht. Deze zijn dus niet bedoeld om in mixte terrein over de rotsen mee te stappen. Het is eerder een stijgijzer voor de toerskiër die op zoek is naar een licht en compact alternatief voor als hij/zij tijdens een tocht plots een verijsde passage tegenkomt. Voorwaarde is wel dat je voor- en achteraan op je schoen de juiste uitsparingen hebt. Het zakje is gemakkelijk vast te maken aan een klimgordel of de heupriem van een rugzak zodat je zeer snel bij je stijgijzers kunt.

Adviesverkoopprijs: 139,95 euro
Gewicht: 377 gram (zonder antibot) of 419 gram (met antibot)

Bekijk het product online

 

deuterDEUTER – Aircontact Ultra ‘Waar een licht gewicht, duurzaamheid en functionaliteit elkaar ontmoeten’

Waar andere rugzakmerken er steeds in slaagden om met telkens lichtere rugzakken af te komen, bleef Deuter ‘lichtjes’ achterophinken. Maar daar komt in 2022 verandering in. Niet alleen hebben ze een lichte reeks op de markt gebracht in de kleinere volumes (de Speedlite 23 en 28 voor dames en de 25 of 30 voor heren), maar ze zijn er ook in geslaagd om een licht rugzak in een groot volume te maken: De Aircontact Ultra. Voor dames verkrijgbaar in een 45+5 uitvoering en voor heren als 50+5. Het uiterlijk, de stijl, de verstelbaarheid en de functionaliteit, alles straalt Deuter en degelijkheid uit. De hele rugzak is verstelbaar, afhankelijk van je ruglengte. Het topcompartiment kan naar boven geschoven worden als je je rugzak met de additionele 5 liter volume wilt verruimen. Er is ruimte voor een drinkzak van drie liter. Er zitten kleine mesh zakjes op de heupriemen… Alles erop en eraan dus. Enkel een regenhoes ontbreekt, maar die kan apart bijgekocht worden. Bovendien bestaat het hele buitenwerk voor 100% uit gerecycleerde materialen.

Adviesverkoopprijs: 199,95 euro (Aircontact Ultra 45+10 SL) 264,95 euro (Aircontact Ulatra 50+5)

Gewicht: 1200 gram (Aircontact Ultra 45+10 SL) en 1210 gram (Aircontact Ulatra 50+5)

Bekijk het product online

 

unparallelUNPARALLEL – Uprise VCS ‘Stealth Rubber in een nieuw kleedje’

Wat er achter de schermen allemaal gebeurd is, weten we niet, en hoeven we niet te weten. Feit is dat de bedenker en maker van het iconische Stealth Rubber (dat vroeger 5.10 klimschoentjes groot heeft gemaakt) nu aan het werk is bij dit gloednieuwe merk van klimschoentjes. What’s in a name… Unparallel wil ongeëvenaarde klimschoenen aanbieden met een fantastische grip. De Uprise VCS is dan waarschijnlijk een van hun meest herkenbare en toegankelijke modellen. Het iconische rubber van vroeger heet hier ‘Real Honor’ en is over de hele zool aangebracht, niet enkel onder het voorste deel. Ze loopt trouwens ook door over de bovenkant van de tenen. Dit brengt je een schoen die zowel perfect is voor klimmen op kleine randjes (edging), op wrijving (smearing), als om er heel- en toehooks mee te doen. Bovendien zorgt die extra rubberen rand bovenop de tenen voor meer bescherming tijdens het barstklimmen. Daarnaast bestaat er ook een Uprise Pro voor nog meer bescherming tijdens het barstklimmen. Dit nieuwe merk belooft een van de meest veelbelovende nieuwkomers te worden in het klimlandschap!

Adviesverkoopprijs: 154,95 euro
Gewicht: 510 gram (per paar)

Bekijk het product online

 

via ferrata belay kitEDELRID – Via Ferrata Belay Kit ‘Op stap met kleine kinderen in verticaal terrein’

Hoe vaak krijgen we niet de vraag welke Via Ferrata Set er geschikt is voor kleine kinderen. Het antwoord is altijd: ‘geen’. De meeste Sets werken pas vanaf een gewicht van 40 kilogram. Bovendien kun je van de meeste kinderen onder dat gewicht (en de daarmee samenhangende leeftijd) eenvoudigweg nog niet verwachten dat ze alle potentiële gevaren en hindernissen onderweg correct kunnen inschatten. Je moet je kind in principe altijd bijzekeren met behulp van een touw. En dan komt deze handige Belay Kit van Edelrid heel hard van pas. Ook als je minder ervaren tochtgenoten bijhebt en je hen eventueel wilt bijzekeren op bepaalde technische passages, komt deze set van pas. Ze is beschikbaar met een touw van 15 of 25 meter. Alles zit handig en compact opgeborgen in een zakje dat je met behulp van een musketon aan je gordel kunt hangen zodat je er heel snel bij kunt. Dankzij de kleurcodering is het systeem heel intuïtief en bovendien werkt het zelfblokkerend bij het naar boven begeleiden van je ‘naklimmer’. Deze Belay Kit is een ideale set voor zowel begeleiders als avontuurlijke ouders.

Adviesverkoopprijs: 84,95 euro (voor 15m) of 99,95 euro (voor 25m)
Gewicht: 1 kg (voor 15m) of 1,5 kg (voor 25m)

Bekijk het product online

 

samayaSAMAYA - Samaya 2.5 ‘Een veelbelovende nieuwe speler op de markt’

Net als andere grote spelers zoals Grivel en Blue Ice, heeft ook dit merk zijn roots in het prachtige Mont Blanc Massief. Het is een jong merk dat zich specialiseert in compacte en vooral zeer lichte tenten. Net zoals de Sigma tenten van concurrent Lightwave, zijn het zogeheten Single Wall tenten. Geen binnen- en buitenzeil meer, maar slechts één wand. Dit betekent dat de tent effectief lichter en compacter wordt, maar ook veel sneller op te zetten is. Met een waterkolom van 10.000 mm en een ongeëvenaard hoog ademend vermogen van 40.000 g/m²/24h, blijf je dankzij het revolutionaire Nanovent Membraan absoluut droog. Je wordt zowel gespaard van regen en sneeuw, maar ook van condensatie. Het grondzeil bestaat uit licht en sterk dyneema materiaal (vandaar ook de prijs) en heeft een waterkolom van maar liefst 20.000 mm! De Samaya 2.5 bestaat in een blauwe en een (jawel) roze kleur, biedt plaats aan twee (ruim) tot drie (krap) personen en heeft in 2019 een ISPO-award gewonnen. De tent kan groter gemaakt worden door er een voortent (vestibule) aan te bevestigen en er bestaat ook een grondzeil op maat. Vanaf 2022 worden deze tenten dankzij de KBF aangeboden aan Mount Coach om ze in realistische omstandigheden te kunnen testen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Adviesverkoopprijs: 1.150 euro (+ 450 euro voor de Dyneema Vestibule of + 250 euro voor de Nylon Vestibule)
Gewicht: 1.470 gram (+ 460 gram voor de Dyneema Vestibule of + 630 gram voor de Nylon Vestibule) Andere extra’s: Footprint (90 euro en 195 gram)

Bekijk het product online