Onbekend is onbeklommen: Olloy

2022
3
Olloy

Wie ooit een klimopleiding volgde heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met de rotsmassieven in Dave, Durnal, Yvoir of Mozet. Ook na afloop van de opleiding grijp je gauw terug naar dat bekende terrein. Maar wist je dat Wallonië nog talrijke andere, weliswaar kleinere klimgebieden herbergt? In deze rubriek “Onbekend is onbeklommen” stellen we in iedere editie van ons tijdschrift een onbekend of vergeten rotsmassief aan je voor.

 

Over Mount Coach las u al vaker in dit tijdschrift. KBF realiseert niet enkel uitdagende beklimmingen voor een aantal jongeren, maar stimuleert hen ook een sportkaderopleiding te volgen. Vijftien onder hen zijn ondertussen in die hoedanigheid actief voor onze clubs. Minder bekend is dat ze zich ook inzetten voor het rotsbeheer. Vooral dankzij hun inspanningen kunnen we in deze rubriek nog eens de laatste aanwinst van KBF voorstellen: de carrière Prospèr te Olloy-sur-Viroin. Op 21 mei 2022 werd deze sfeervolle klimlocatie ingehuldigd in aanwezigheid van onder meer een aantal vertegenwoordigers van de gemeente.

 

 Topo Olloy Foto: Dominique Van Eycken

Specifieke kenmerken 

Natuurlijke rotsen die kunnen ingericht worden als klimsite worden zeldzamer, en ook de carrière Prospèr is, zoals de naam al zegt, een voormalige kalksteengroeve. Miljoenen jaren geleden plooiden enorme geologische krachten de afzettingslagen tot die rechtop stonden. Lang geleden hakten mensen zich een weg door de kalkheuvel om er bouwmateriaal te winnen. Verticaliteit is daarom het voornaamste kenmerk van de verschillende wanden van dit massief. 

 

 Olloy

Aanbod 

De 12 tot 15 m hoge routes zijn dan ook meestal (en soms erg) continu en technisch. Met brute kracht kom je er niet…tenzij op de boulders bij de ingang. Je leest het goed: boulderen in België, een zeldzaamheid! 

Ongeveer de helft van de twintig routes is van de vijfde moeilijkheidsgraad, de andere kregen een 6a, 6b of 6c en twee zelfs een 7a als quotatie. In de zomer en in een goed deel van de lente en de herfst ligt de zuidwand in de zon. Soms is het er dan zelfs té warm. De oostwand daarentegen blijft er vaak lang nat en kil bijliggen. Een touw van 60 m (zelfs 50 m) volstaat om veilig te klimmen. De routes zijn prima behaakt, KVB 3-conform, dus.

KBF heeft over dit massief een topo uitgegeven die verkrijgbaar is via de webshop. Ook de website ‘27crags’ biedt een topo aan.

 

Hoe geraak je er?

De carrière Prospèr ligt een eind weg, hoewel ze voor klimmers uit West-Vlaanderen sneller te bereiken is dan vele van de Ourthe-massieven zoals Hotton of Comblain-la-Tour. Een precies adres kunnen we niet geven. De Google Maps coördinaten zijn: 50.077928, 4.596556. Maar let op: Google Maps noemt de carrière verkeerdelijk ‘Haute Roche’, terwijl die laatste ongeveer een km meer naar het noorden ligt, in Dourbes. 

Om niet te verdwalen in de overigens prachtige bossen schaf je je dus best een topo aan. Die loodst je dan ook meteen naar de zeldzame parkeerplaatsen, vanwaar het trouwens nog een tiental minuten stevig bergop wandelen is om de site te bereiken.

Let er zeker op dat je geparkeerde auto het normale verkeer niet hindert. Het voortbestaan van het klimmen te Olloy hangt daarvan af!

Ten slotte: op nauwelijks een halve kilometer van de carrière Prospèr vind je in Dourbes het klimmassief “Rocher de la Maiselle”, dat we in deze rubriek al eerder voorstelden. “Maiselle onbekend onbeklommen” intikken in Google, en je vindt de info!

 

Topo: Verkrijgbaar in de KBF-webshop