Onbekend is onbemind en onbeklommen.. Roche à Corbeaux - Lompret

2020
4
Onbekend is onbemind en onbeklommen..

Onbekend is onbemind en onbeklommen

Roche à Corbeaux - Lompret

Wie ooit een klimopleiding volgde heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met de rotsmassieven in Dave, Durnal, Yvoir of Mozet. Ook na afloop van de opleiding grijp je gauw terug naar dat bekende terrein. Maar wist je dat Wallonië nog talrijke andere, weliswaar kleinere klimgebieden herbergt? In deze rubriek “Onbekend is onbeklommen” stellen we in iedere editie van ons tijdschrift een onbekend of vergeten rotsmassief aan je voor. In dit nummer presenteren we: de Roche à Corbeaux te Lompret
 

DE MASSIEVEN DIE IN DEZE RUBRIEK AAN BOD KOMEN ZIJN STUK VOOR STUK EEN BEZOEKJE WAARD:  ZE ZIJN GELEGEN IN EEN PITTORESK STUKJE NATUUR EN ZELDEN OVERBEVOLKT. BEZOEK DEZE ROTSPARTIJEN OP INDIVIDUELE BASIS: GROEPSACTIVITEITEN ZIJN UIT DEN BOZE.

 

Specifieke kenmerken: 

Het massief bestaat in essentie uit twee quasi verticale hoofdwanden in kalksteen, ‘le Rocher Principal’ van een 20-tal m hoog, en ‘la Muraille’, een 12-tal m hoog.   

Rocher Principal
Rocher Principal - Foto © Koen Hauchecorne


Aanbod:

Dit is ‘terrain d’aventure’ en zeker niet KVB 3-conform, dus! Op de ‘Rocher Principal’ zijn een aantal routes gemarkeerd met de naam onderaan: Rebecca (5c?), Piolomania (6a/b?), l’Ordite (?), le Pilier Waty (6c?). De vaak sportieve behaking is een mengeling van lijm- en expansieboorhaken en slaghaken. La Muraille is minder goed behaakt, maar je kan een toprope installeren op bomen bovenaan. Een aantal routes lijken van een haalbaarder niveau te zijn (onderste 5de graad?). Aan de zuidkant van ‘le Rocher Principal’ bevindt er zich nog een wandje van een 10-tal m hoog waarop routes van de 4de en 5de graad mogelijk zijn (toprope aan bomen bovenaan). 

Routenamen op de rots geschreven
Routenamen op rots - Foto © Koen Hauchecorne

Hoe geraak je er? 

Het massief ligt langs de ‘Eau Blanche’ in de ‘Botte du Hainaut’, een relatief onbekende maar charmante streek in Wallonië. 
Aan het rond punt ten noorden van de dorpskern van Lompret neem je de Rue Hector Moniotte, die je volgt gedurende ongeveer 650 m richting Aublain. Aan de rechterkant is er dan een breed pad met aan het begin een heel beperkte parkeermogelijkheid. Volg het pad het bos in. Aan de eerste splitsing ga je links. Volg het pad verder, laat een ander pad rechts liggen, het bos wordt minder dicht. Ga aan de volgende splitsing naar rechts, het pad wordt minder breed. Aan de volgende splitsing ga je naar links, waarna je kan afdalen in de flank tussen de 2 hoofdwanden waaruit dit massief bestaat. Het traject vanaf de parking is aangeduid met nog vaag zichtbare oranje markeringen op bomen.

Coördinaten Google Maps: 50.064324, 4.388764

- Tekst & Foto's : Koen Hauchecorne

Routenamen op de rots geschreven met vogelnestvaren
Foto © Koen Hauchecorne

Meer bergsport-nieuws lezen? Lees de volledige vierde editie van Monte online