Rhino Boulder Gym

2020
5
Rhino6


Rhino Boulder Gym

 

Lang geleden, in de Gouden Eeuw van het alpinisme, scherpten de leden van de Parijse high society hun vaardigheden aan door te oefenen op de rotsblokken die verspreid liggen in de bossen van Fontainebleau, net ten zuiden van de Franse hoofdstad. De stoere mannen demonstreerden er hun klauterkunsten aan de dames, die veilig op de grond bleven, ze waren er zich waarschijnlijk niet van bewust dat ze daardoor de grondslag hebben gelegd voor een heel nieuwe tak binnen de klimsport: het boulderen.
Het duurde tot de jaren '60 vooraleer boulderen echt als een aparte sport werd gezien. In de Verenigde Staten gingen jongemannen op zoek naar steeds moeilijkere en meer uitdagende boulders, niet alleen als training voor grotere wanden, maar ook louter als doel op zich. Het echte boulderen was geboren.

Rhino3Rhino4

Sedertdien kende de sport een sterke groei. Klimschoenen werden geperfectioneerd, crashpads verschenen op de markt, en rond de eeuwwisseling verschenen de eerste indoor boulderzalen, ook in België. Initieel vervaardigde men artificiële boulderwanden en plastic grepen die de rotsen moesten imiteren, en hoewel het boulderen daarmee toegankelijker werd, bleef het toch een niche-sport. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De kunststofgrepen werden verder ontwikkeld, de routesetting werd creatiever, waardoor de sport een breder aanbod kon bieden. Aan de ene kant van het spectrum nemen topatleten deel aan spectaculaire wedstrijden, aan de andere kant klauteren kinderen omhoog op de veelkleurige grepen. Dat en alles daartussenin, is sedert september van dit jaar mogelijk in België's nieuwste boulderzaal: Rhino Boulder Gym te Gent.

Genesteld aan de rand van de volkse wijk van de Brugse Poort, geeft de plek niet veel prijs wanneer je als nietsvermoedende bezoeker de poort binnen stapt. Je wordt begroet door een groen terras en een schijnbaar onschuldige gevel. Pas wanneer je de toegangsdeur open duwt, krijg je een eerste indruk van wat er zich achter de gevels schuil houdt. Aan het onthaal zie je reeds de eerste klimwanden, even aanmelden en daarna verkennen. In meer dan 1000m² oppervlakte valt er inderdaad heel wat te ontdekken. Spectaculaire overhangen, tricky slabs, technische verticale wanden, hoekversnijdingen, een groot horizontaal dak, het is er allemaal en voor elk wat wils. Daar tussenin staan er bankjes en sofa's waar je even op adem kan komen en de andere klimmers kan aanmoedigen. Achteraf kan je alles bespreken in de gezellige bar en op het zonnige terras.

Rhino1

Met Rhino Boulder Gym willen de oprichters en eigenaars Koen Baekelandt, Jan Van Hecke en Lieven De Vlaminck een plek creëren waar zowel de absolute beginner als de doorwinterde klimmer zich naar hartelust kunnen uitleven. Er wordt veel aandacht besteed aan kwalitatieve routes, met een goede spreiding van niveaus, en er worden ook klimlessen georganiseerd van absolute beginner over gevorderden tot individuele trainingsbegeleiding. Naast de klimwanden zijn er ook specifieke trainingsfaciliteiten zoals een uitgebreid campusbord en een spray wall.

Dat allemaal zorgt ervoor dat je om te boulderen voortaan in de Gentse Brugse Poort moet zijn, bij Rhino Boulder Gym natuurlijk!

Rhino2

Rhino Boulder Gym is in 2020 toegetreden als lid van de KBF - Klim-en Bergsportfederatie !

-Tekst en foto's Lisa Viane

 

Meer bergsport-nieuws lezen? Vind de volledige vijfde editie van Monte online!