Sportklimmen: de toekomst van topsport in Vlaanderen
Ondanks dat het reeds in 2016 bekend was dat Sportklimmen geïntegreerd zou worden op de Olympische Spelen van Tokyo in 2021, is het Olympische programma voorgedragen door KBF pas eind 2021 erkend en aanvaard door Sport Vlaanderen. Dit is een grote stap die uiteindelijk resulteert in de full time aanwerving van Topsportcoach Liselotte De Bruyn en de uitgesproken ambitie van Hannes Van Duysen en Ties Vancraeynest om een plaats op de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 te bemachtigen.
Vreemd, vraagt u zich nu af. Klopt als een bus. Hoe is deze situatie dan onstaan?
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) merkte tussen 2010 en 2015 op dat de Olympische Spelen het jonge publiek niet bereikten. Om dit op te lossen werd beslist sporten toe te voegen die voornamelijk het jongere publiek aanspreken. Vroeger konden
weliswaar bepaalde sporten als demonstratiesport aantreden op de Olympische Spelen, maar deelnemers aan deze sporten konden nooit een Olympische medaille bemachtigen.
In het nieuwe systeem kan de gaststad een aantal sporten voordragen. De atleten die deelnemen in deze sporten kunnen wél strijden voor een Olympische medaille, wat de beloning des te groter maakt. Zo dus ook sportklimmen, die zijn plaats vond naast skateboarden en surfen als toch een van de meest opvallende publiekstrekkers in het nieuwe aanbod.
Het nadeel van het nieuwe systeem is dat deze sporten telkens opnieuw moeten worden voorgedragen door de gaststad. Waar bijvoorbeeld baseball zeer actief wordt beoefend in Japan, is dat niet het geval in Parijs. Deze onzekere situatie bemoeilijkt ook het werken op lange termijn omdat de sport nooit zeker is van deelname aan de volgende Olympische Spelen tot ongeveer 4 jaar voor die specifieke Spelen.
Omwille van die onzekerheid heeft Sport Vlaanderen ervoor gekozen om enkel in te zetten op korte-termijndoelen, waardoor bij gebrek aan kandidaten, de KBF geen ondersteuning voor een Olympisch traject kon bemachtigen in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokyo 2020.
Door de covidperikelen die de Olympische Spelen een jaar verschoven hebben, moesten we zelfs een jaar langer op onze honger blijven zitten. Gelukkig kregen we begin 2021 al dubbel goed nieuws; Sportklimmen zou ook op de Olympische Spelen van Parijs
in 2024 zijn plaatsje hebben én onze atleten zouden kunnen strijden om 2 verschillende medailles in twee verschillende disciplines. Al snel werd door de International Federation of Sport Climbing (IFSC) de beslissing genomen om Speed los te trekken van de combined en een “nieuwe” combined te creëren bestaande uit Boulder en Lead.
Gewapend met deze nieuwe informatie alsook een hoop uitstekende resultaten van Hannes Van Duysen en Ties Vancraeynest, ging KBF aan de slag om Sport Vlaanderen ervan te overtuigen dat we niet alleen enkele goede kandidaten hebben die de Olympische Spelen kunnen bereiken in Los Angeles 2028 maar mogelijk ook Parijs 2024.
Na overleg met onze Waalse collega’s van CAB (Club Alpin Belge) besloten we om het parcours dat we van 2016 tot 2021 hadden afgelegd verder te zetten en vol in te zetten op de werking van het Belgisch Team. Het geloof dat deze samenwerking vruchten zou afwerpen had reeds in 2021 bewezen dat de mogelijkheden verregaand waren met in totaal meer dan 20 medailles op internationale wedstrijden, verdeeld over verschillende Belgische atleten. Eind 2021, begin 2022 kregen we voor de derde maal goed nieuws van het IOC front. Sportklimmen is opgenomen in het vaste programma van de Olympische Spelen van Los Angeles 2028. Dat wil zeggen dat we niet langer angstvallig moeten afwachten maar dat we eindelijk tot 7 jaar in de toekomst kunnen beginnen werken zonder dat we ons grote zorgen moeten maken of we hiervoor ondersteund zullen worden.
Hoe pakken we het van hieraf aan?
De belangrijkste stap hebben we ondertussen al gezet. Liselotte De Bruyn is sinds begin maart voltijds in dienst bij de KBF als Topsportcoach. Zij heeft hierdoor meer tijd om onze twee uitgesproken Olympische kandidaten intensief te begeleiden alsook trainingsdagen te organiseren voor alle atleten van het Belgian Climbing Team in samenwerking met de coaches die aangesteld zijn door de CAB. Daarnaast zal zij samen met Robby Toth (Technisch Directeur Topsport) mee instaan voor de verdere ontwikkeling van topsport in de verschillende KBF clubs met deze ambitie. Naar de toekomst toe willen we Sport Vlaanderen ertoe krijgen om de topsportwerking van de KBF-clubs breder dan deze twee atleten te laten ondersteunen door middel van een Olympisch ontwikkelingsprogramma. De eerste bouwstenen zijn hiervoor al gelegd, maar nu moeten we ook Sport Vlaanderen ervan overtuigen dat we het hiermee ver kunnen schoppen. Tot dan, blijf het Belgian Climbing Team volgen via de facebookpagina van het Belgian
Climbing Team (BCT) en de KBF.
Profiel Hannes
Leeftijd: 17 jaar
Eerste maal geklommen: 7 jaar (verjaardag)
Eerste internationale wedstrijd: YCCF Imst 2015
Meest memorabele ogenblik: Wereldkampioen Youth A Boulder 2021
Een overzicht van Hannes' prestaties vind je op www.ifsc.com
Profiel Ties
Leeftijd: 18 jaar
Eerste maal geklommen: 7 jaar
Eerste internationale wedstrijd: YCCF 2016 Imst
Meest memorabele ogenblik: 6e op het Wereldkampioenschap Youth
Lead in 2021
Een overzicht van Ties' prestaties vind je op www.ifsc.com
Profiel Liselotte
Leeftijd: 33 jaar
Eerste maal geklommen: 9 jaar
Eerste internationale wedstrijd gecoacht: 2012
Meest memorabele ogenblik als trainer: Ik heb er meerdere maar
deze twee springen er toch wel uit; de European Youth Cup in Puurs
2021 – drie maal goud waarvan twee persoonlijke atleten en het
goud van Hannes op het Wereldkampioenschap Boulder bij Youth A.