There And Back: Photographs from the Edge

2022
3
TAB

 

 

There And Back: Photographs from the Edge

Een nieuw, grensverleggend fotoboek van Jimmy Chin

EThere and Back: Photographs from the Edgeen fotoboek had Jimmy Chin nog niet in zijn repertoire, maar met ‘There and Back: Photographs from the Edge’ brengt hij daar verandering in. En dat werd stilaan tijd. De nieuwkomer is meteen een grote hit bij het publiek. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste druk volledig uitverkocht is.

Startend met zijn eerste expeditie in 1999 naar de Charakusa, neemt Chin je mee in zijn succesvolle carrière als Oscarwinnende filmmaker en fotograaf voor National Geographic. Noemenswaardig op zich, maar wat Jimmy helemaal bijzonder maakt, is dat hij niet alleen uitzonderlijke plaatjes maakt, ook op klimtechnisch niveau presteerde hij al verschillende hoogstandjes. Dat stelt hem in staat om de meest geëxposeerde plekken in (stilstaand) beeld te vertalen.

Jimmy Chin wint voor het eerst aan bekendheid met zijn film ‘Meru’ die in 2015 op het grote scherm verschijnt van het gerenommeerde Sundance Film Festival. Recensenten omschrijven de film als “aangrijpend” en “bovenmenselijk spectaculair”. Bovendien is Jimmy niet alleen de regisseur van deze film, hij is zelf één van de klimmers die de Meru Peak probeert te bedwingen. De klimfilm wint heel wat lof bij het kijkend publiek en zet de toon voor de rest van zijn carrière. Jimmy herhaalt het succes met Free Solo, en doet er nog een schepje bovenop. Deze documentaire over de eerste solobeklimming van El Capitan door Alex Honnold, vergt voor vele Monte-lezers geen verdere toelichting. De bloedstollende documentaire doet immens veel filmzalen vol lopen. In 2019 wordt Free Solo de eerste bergfilm die een Oscar binnensleept, dit voor Beste Documentaire. Net als bij zijn eerste film kan hij voor de regie rekenen op de hulp van zijn vrouw Elizabeth Chai Vasarhelyi, die als niet-klimmer een kritische kijk op het geheel weet te behouden.

Het leven in de bergen ziet er door Jimmy’s lens fenomenaal uit. Hij weet als geen ander hoe klimmers, skiërs en andere extreme situaties in beeld te brengen. In dit boek neemt Jimmy je mee in zowat heel zijn carrière en vertelt daarbij kort over zijn ervaringen. Het resultaat is een magisch fotoboek, dat je hier en daar doet stilstaan bij zijn avonturen en de mensen die hij daar tegenkomt.

310 pagina’s, hardcover 211 iconische foto’s
ISBN: 978-1-9848-5950-1
€50,-