Initiator Bergwandelen worden

Heb je veel ervaring in het zelfstandig uitstippelen van bergwandeltochten, kan je vlot navigeren met kaart & kompas en beschik je over een goede fysieke conditie? Dan is de opleiding tot Initiator Bergwandelen op jouw lijf geschreven.
We stomen je helemaal klaar om je ervaring en passie door te geven aan anderen zodat ook zij veilig en comfortabel op stap leren gaan in de bergen. Voor de kaderopleiding werken we samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS) en leidt tot twee diploma's:
- Initiator Bergwandelen erkend door Sport Vlaanderen
- Instructor Mountain Walking & Trekking erkend door UIAA, de internationale koepel van de bergsportfederaties
Daarna kan je als vrijwilliger in de bergsportfederatie of andere organisaties actief worden. Opgelet, heb je commerciële ambities, dan raden we aan om de professionele opleiding tot International Mountain Leader te volgen, erkend door UIMLA.
Wat is het doel van de opleiding?
Je wordt opgeleid om:
- Als vrijwilliger één- en meerdaagse bergwandeltochten te begeleiden incl. bivaktochten
- Verantwoordelijkheid te kunnen dragen over een groep zowel op gebaande paden als in ongebaand terrein waar geen alpien materiaal (touw, stijgijzers, pikkel) nodig zijn. Je bevoegdheden reiken tot maximaal T5-bergwandelniveau (SAC wanderskala) en officiële wandelpaden op apere gletsjers (niet besneeuwd).
- Kennis en vaardigheden bij te brengen aan deelnemers
Wat is de planning?
De kaderopleiding gaat tweejaarlijks door en start opnieuw in oktober 2025. In het voorjaar wordt je palmares beoordeeld en wordt je al dan niet toegelaten tot de ingangsproeven die in september doorgaan. Daarna start de opleiding in oktober. Er zijn 4 aparte modules waarbij je maximaal aanwezig bent en telkens voor moet slagen om door te kunnen gaan naar de volgende module.
Hoe ziet de opleiding er concreet uit en wat kan ik verwachten?
In het volgende filmpje krijg je meer inzicht in wat het is om met mensen op stap te gaan in de bergen, wat de opleiding van Initiator Bergwandelen inhoudt en hoe de concrete planning eruitziet. Je kan de presentatie die is gebruikt op deze pagina bekijken en downloaden.
Hoe stel je je kandidaat?
Stap 1
Zorg ervoor dat je alle informatie (webinar en presentatie) goed hebt doorgenomen zodat je een duidelijk beeld hebt van de opleiding.
Stap 2
Vul het sjabloonpalmares in volgens de richtlijnen en stuur het naar bergwandelen@kbfvzw.be.
Vul ook dit formulier in om je motivatie te duiden.
Opgelet, deadline voor het invullen van het formulier én insturen van je palmares is 23 maart!
Stap 3
In de week van 24 maart nemen we met je contact op om een online gesprek van ongeveer 30 minuten in te plannen met 2 stageleiders waarin je je palmares en motivatie wat kan toelichten en je ook enkele vragen over je ervaring en doelen worden gesteld. Je kan zelf aan ons ook nog vragen stellen.
Alle online gesprekken moeten afgerond zijn tegen 20 april. We vinden zeker een moment dat past.
Stap 4
Op 22 april krijg je berichtgeving of je palmares goedgekeurd is voor deelname aan de ingangsproeven. Je meld je zelf aan voor de ingangsproeven via de link die je op dat moment zal krijgen. Uiterste datum om aan te melden is 25 mei.
Stap 5
Je bereid je voor op de ingangsproeven aan de hand van een set van mogelijke examenvragen, door aan je fitheid te werken en je oriëntatieskills met kaart en kompas op te frissen. De ingangstesten gaan door van vrijdagavond 12 tot en met zondag 14 september (en dit is de enige mogelijkheid).
Op deze pagina vind je ook enkele suggesties van opleidingen en bijscholingen die nuttig kunnen zijn om de kennis en vaardigheden die we van je verwachten als ervaren bergwandelaar(st)er te verbeteren.
Wat na de opleiding?
Je kan na de opleiding als vrijwilliger tochten begeleiden en je engageren bij één van de clubs van de Klim- en Bergsportfederatie. Zij zullen je met open armen verwelkomen om stages te organiseren en/of mee te helpen in de opleidingen voor zelfstandig bergwandelen.
Daarna heb je ook de mogelijkheid om je jaarlijks bij te scholen via VTS en KBF. In oktober komen de gediplomeerde wandelbegeleiders samen in de Ardennen om elkaar te ontmoeten en hun kennis en vaardigheden aan te scherpen. Dat is altijd een heel sfeervol en leerrijk gebeuren.
Eventuele vervolgopleidingen:
- Heb je ook ervaring met sneeuwschoenwandelingen in lawinegevaarlijk terrein, en intussen al wat ervaring met het begeleiden van groepen, dan kan je de stap zetten naar Initiator Sneeuwschoenwandelen.
- Wil je graag je bevoegdheden uitbreiden naar via ferrata, dan kan je na het slagen in de ingangsproef deelnemen aan een aanvullende kaderopleiding voor het begeleiden van groepen op via ferrata.
Vragen?
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met sporttechnisch medewerkster Debbie Sanders via bergwandelen@kbfvzw.be of 03 830 75 01.