Initiator Bergwandelen worden

bergwandelen

Heb je veel ervaring in het zelfstandig uitstippelen van bergwandeltochten, kan je vlot navigeren met kaart & kompas en beschik je over een goede fysieke conditie? Dan is de opleiding tot Initiator Bergwandelen op jouw lijf geschreven.

We stomen je helemaal klaar om je ervaring en passie door te geven aan anderen zodat ook zij veilig en comfortabel op stap leren gaan in de bergen. Voor de kaderopleiding werken we samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS) en leidt tot twee diploma's:

 • Initiator Bergwandelen erkend door Sport Vlaanderen
 • Instructor Mountain Walking & Trekking erkend door UIAA, de internationale koepel van de bergsportfederaties

Daarna kan je als vrijwilliger in de bergsportfederatie of andere organisaties actief worden. Opgelet, heb je commerciële ambities, dan raden we aan om de professionele opleiding tot International Mountain Leader te volgen, erkend door UIMLA.

Wat is het doel van de opleiding?

Je wordt opgeleid om:

 • Als vrijwilliger één- en meerdaagse bergwandeltochten te begeleiden incl. bivaktochten
 • Verantwoordelijkheid te kunnen dragen over een groep zowel op gebaande paden als in ongebaand terrein waar geen alpien materiaal (touw, stijgijzers, pikkel) nodig zijn. Je bevoegdheden reiken tot maximaal T5-bergwandelniveau (SAC wanderskala) en officiële wandelpaden op apere gletsjers (niet besneeuwd).
 • Kennis en vaardigheden bij te brengen aan deelnemers

Wat is de planning?

De kaderopleiding gaat tweejaarlijks door. In 2023 start een nieuw opleidingstraject. In het voorjaar wordt je palmares beoordeeld en wordt je al dan niet toegelaten tot de ingangsproeven die in september doorgaan. Daarna start de opleiding in oktober. Er zijn 4 aparte modules waarbij je maximaal aanwezig bent en telkens voor moet slagen om door te kunnen gaan naar de volgende module:

 • Deadline palmares: 19 maart 2023 (meer info hieronder)
 • Ingangsproeven: 15-17 september 2023
 • Module 1: Start2Coach (14-15 oktober 2023)
 • Module 2: Lesdagen en praktijkweekends (diverse data in najaar 2023 & voorjaar 2024)
 • Module 3: Evaluatiestage o.l.v. een berggids (14-20 juli 2024)
 • Module 4: Stage in een club (2024 of 2025, eigen keuze)

De inschrijvingsperiode is afgesloten. De volgende aanmeldingsperiode gaat door in het voorjaar van 2025.

Hoe ziet de opleiding er concreet uit en wat kan ik verwachten?

In deze webinar krijg je meer inzicht in wat het is om met mensen op stap te gaan in de bergen, wat de opleiding van Initiator Bergwandelen inhoudt en hoe de concrete planning eruitziet. Je kan de presentatie hier downloaden.

Hoe stel je je kandidaat?

Zorg ervoor dat je alle informatie (webinar en presentatie) goed hebt doorgenomen zodat je een duidelijk beeld hebt van de opleiding. Vul het sjabloonpalmares in volgens de richtlijnen en meld je via dit formulier aan voor de opleiding. Daar kan je ook je palmares opladen. 

Heb je vragen, aarzel dan niet om een mailtje te sturen aan bergwandelen@kbfvzw.be. We helpen je graag verder en kunnen je ook in contact brengen met de clubwerking als je je graag al wilt engageren. 

De inschrijvingsperiode is afgesloten. De volgende aanmeldingsperiode gaat door in het voorjaar van 2025.

Wat na de opleiding?

Je kan na de opleiding als vrijwillig(st)r tochten begeleiden en je engageren bij één van de clubs van de Klim- en Bergsportfederatie. Zij zullen je met open armen verwelkomen om stages te organiseren en/of mee te helpen in de opleidingen voor zelfstandig bergwandelen.

Daarna heb je ook de mogelijkheid om je jaarlijks bij te scholen via VTS en KBF. In oktober komen de gediplomeerde wandelbegeleiders samen in de Ardennen om elkaar te ontmoeten en hun kennis en vaardigheden aan te scherpen. Dat is altijd een heel sfeervol en leerrijk gebeuren.

Eventuele vervolgopleidingen:

 • Heb je ook ervaring met sneeuwschoenwandelingen in lawinegevaarlijk terrein, en intussen al wat ervaring met het begeleiden van groepen, dan kan je de stap zetten naar Initiator Sneeuwschoenwandelen.
 • Wil je graag je bevoegdheden uitbreiden naar via ferrata, dan kan je na het slagen in de ingangsproef deelnemen aan een aanvullende kaderopleiding voor het begeleiden van groepen op via ferrata.
Laatst aangepast
16 februari 23