Initiator Sneeuwschoenwandelen worden

Heb je veel ervaring met sneeuwschoentochten in lawinegevaarlijk terrein en geef je graag je passie en kennis door aan anderen? Meld je dan aan voor de opleiding tot Initiator Sneeuwschoenwandelen.
De sportkaderopleiding gaat tweejaarlijks door en de volgende editie start in het najaar van 2023. De voorwaarden zijn:
- Je bent minstens 21 jaar in het jaar dat de opleiding start.
- Initiator Bergwandelen of Bergbeklimmen bezitten (of in het bezit van het diploma IMWT of IAC en bereid te zijn een assimilatietraject van 19u te volgen)
- Ervaring met het begeleiden van groepen
- Basiskennis sneeuw- en lawinekunde
- Ervaring met het zelfstandig uitvoeren van sneeuwschoentochten in lawinegevaarlijk terrein (deel mag op toerski zijn)
- Beschikken over een goede fysieke conditie & navigatieskills in een winters landschap
We stomen je helemaal klaar om je ervaring en passie door te geven aan anderen zodat ook zij veilig en comfortabel op stap leren gaan in de bergen. Voor de kaderopleiding werken we samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS) en leidt tot twee diploma's:
- Initiator Sneeuschoenwandelen erkend door Sport Vlaanderen
- Instructor Winter Mountain Walking & Snowshoeing erkend door UIAA, de internationale koepel van de bergsportfederaties
Daarna kan je als vrijwilliger in de bergsportfederatie of andere organisaties actief worden. Opgelet, heb je commerciële ambities, dan raden we aan om de professionele opleiding tot International Mountain Leader te volgen, erkend door UIMLA.
WAT IS HET DOEL VAN DE OPLEIDING?
Je wordt opgeleid om:
- Als vrijwilliger één- en meerdaagse sneeuwschoentochten te begeleiden incl. bivaktochten
- Verantwoordelijkheid te kunnen dragen over een groep in lawinegevaarlijk én niet-vergletsjerd terrein waar geen technieken en materiaal van alpinisme nodig zijn.
- Kennis en vaardigheden bij te brengen aan deelnemers
WAT IS DE PLANNING?
De kaderopleiding gaat tweejaarlijks door. In 2023 start een nieuw opleidingstraject. In het voorjaar wordt je palmares beoordeeld en wordt je al dan niet toegelaten tot de ingangsproeven die in september doorgaan. Daarna start de opleiding in oktober. Er zijn 3 aparte modules waarbij je maximaal aanwezig bent en telkens voor moet slagen om door te kunnen gaan naar de volgende module:
- Deadline palmares & motivatiebrief: 30 april 2023 (meer info hieronder)
- Optioneel: Schakelprogramma voor IAC naar Initiator Bergbeklimmen: 14 mei, 23 mei en 10 juni
- Optioneel: Schakelprogramma voor IMWT naar Initiator Bergwandelen: 14 mei, 24 mei en 10 juni
- Module 2: 4 lesdagen en 1 praktijkweekend (diverse data in najaar 2023 & voorjaar 2024)
- Module 3: Opleiding & evaluatiestage o.l.v. een berggids (18-23 februari 2024)
- Module 4: Stage in een club (2024 of 2025, eigen keuze)
HOE ZIET DE OPLEIDING ER CONCREET UIT EN WAT KAN IK VERWACHTEN?
In deze webinar krijg je meer inzicht in wat het is om met mensen op stap te gaan in de winter, wat de opleiding van Initiator Sneeuwschoenwandelen inhoudt en hoe de concrete planning eruitziet. Je kan de presentatie hier downloaden.
HOE STEL JE JE KANDIDAAT?
Zorg ervoor dat je alle informatie (webinar en presentatie) goed hebt doorgenomen zodat je een duidelijk beeld hebt van de opleiding. Vul het sjabloonpalmares in volgens de richtlijnen en stuur het door samen met je motivatie naar winter@kbfvzw.be.
Heb je vragen, aarzel dan niet om een mailtje te sturen. We helpen je graag verder en kunnen je ook in contact brengen met ervaren stageleiders.
WAT NA DE OPLEIDING?
Je kan na de opleiding als vrijwillig(st)r tochten begeleiden en je engageren bij één van de clubs van de Klim- en Bergsportfederatie. Zij zullen je met open armen verwelkomen om stages te organiseren en/of mee te helpen in de opleidingen voor zelfstandig sneeuwschoenwandelen.
Je kan je ook engageren om samen met de andere winterstageleiders een workshop te geven op de Dag van de Winterbergsporter. De avond voordien gaan we samen uit eten.
Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je jaarlijks bij te scholen via VTS en KBF.