Jeugd in Touw - Doelstellingen

Doelstellingen

Jeugd In Touw is een project om de kwaliteit van de jeugdwerking, het aanbod aan jeugdactiviteiten en de participatie van jeugdleden bij de klim- en bergsportclubs aangesloten bij KBF te verhogen.

Het project zet in op twee concrete doelstellingen:

1. De kwaliteit van de jeugdwerking verbeteren

Door de toekenning van een kwaliteitslabel in drie niveaus willen we de clubs stimuleren om hun jeugdwerking op een structurele manier kwalitatief uit te bouwen. Een doordacht jeugdbeleid, ondersteund door voldoende kwalitatief opgeleide trainers, met een gerichte communicatie en met oog voor gezond en ethisch sporten, dat zijn de aspecten die zullen bepalen of een club een bronzen, zilveren of gouden label kan behalen.

Dit label wordt op de Algemene Vergadering persoonlijk aan de clubs overhandigd. Zij verkrijgen dit ook digitaal zodat ze dit op hun website kunnen plaatsen of gebruiken via de kanalen van de sociale media. Clubs kunnen, eens ze een label hebben ontvangen, nog steeds gemotiveerd verder blijven werken om het volgende jaar een nog straffer label te verdienen.

Gesteund door Sport Vlaanderen kunnen wij de clubs niet alleen financieel een hart onder de riem steken maar hen ook ondersteunen in de organisatie van hun jeugdwerking. Met dit project willen we zeker onze aandacht vestigen op de clubs en disciplines die het meeste ondersteuning nodig hebben. De labels zijn dan ook zo opgesteld dat elk initiatief naar waarde wordt geschat. 

2. Een rijk en divers aanbod voor jongeren stimuleren

Een mooi uitgeschreven jeugdbeleid en een goed opgeleide groep trainers hebben weinig zin als er niet ook een goed aanbod is aan jeugdactiviteiten. Clubs die een label behaalden, kunnen een beroep doen op bijkomende middelen in functie van het aanbod dat zij ontwikkelen. Het is immers vooral de organisatie van activiteiten die geld kost. Door te voorzien in een voldoende ruim en divers aanbod, kunnen meer jongeren kennis maken met onze sport. Als het hen bevalt, blijven ze lid van een club en wie weet nemen zij daar op termijn een actieve rol op.

Laatst aangepast
10 januari 22