Instructor Winter Mountain Walking & Snowshoeing - uitgesteld naar 2023!

IWMWS

De Klim- en Bergsportfederatie hecht veel belang aan het opleiden van haar leden die zich op vrijwillige basis willen inzetten. In opdracht van KBF organiseert Bergsportschool vzw sportkaderopleidingen sneeuwschoenwandelen waarin de aspirant instructor wordt voorbereid op zijn taak als lesgever en/of begeleider binnen de club- of federatiewerking.

Bevoegdheid Instructor winter mountain walking and snowshoeing

In het kader van club- of federatiewerking kan je, als vrijwilliger, verantwoordelijkheid dragen om wintertochten te begeleiden en relevante technieken aan te leren:

  • In een bergachtig landschap
  • In lawinegevaarlijk maar niet-vergletsjerd terrrein
  • Vanuit een bemande of onbemande hut, kampeer- of bivakplaats

Waarde diploma

Aspiranten die met succes de opleiding doorlopen ontvangen het diploma 'Instructor winter mountain walking and snowshoeing’, een UIAA diploma. UIAA staat voor Union Internationale des Associations d’Alpinisme, en is de internationale koepelorganisatie van klim- en bergsportverenigingen wereldwijd. 

De opleiding die Bergsportschool vzw in opdracht van KBF organiseert is erkend door UIAA en werd onderworpen aan de kwaliteitscontrole door de commissie alpinisme van UIAA. Hierdoor wordt bergsportschool vzw onderworpen aan bepaalde kwaliteitseisen om onze erkenning te behouden. 

Daardoor zal je op je diploma steeds het UIAA label terugvinden, maar dien je je ook te houden aan de omschreven bevoegdheden van je diploma.

Deelnamevoorwaarden

Algemene toelatingsvoorwaarden 

  • Minimumleeftijd van 21 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start
  • Geldig diploma niveau Helper Rode Kruis of gelijkwaardig of bereid zijn dit te halen voor de start van module 3

 Specifieke toelatingsvoorwaarden

  • Je bent in het bezit van het diploma ‘Instructor Mountain Walking and Trekking’ of ‘Instructor Alpin Climbing’
  • Je hebt ervaring als gediplomeerd stageleider
  • Je hebt kennis van sneeuw- en lawinekunde (KBF-workshops of gelijkwaardig) & hebt zelfstandig ervaring in lawinegevaarlijk terrein (incl. beslissingen over lawinegevaar)
  • Je hebt ervaring met sneeuwschoentochten in alpien terrein (cf. palmares)
  • Je hebt een heel goed fysieke conditie en kan navigeren in een winters landschap (kaart, kompas, GPS)

Deadline indienen palmares: 30 april 2023

Uiterlijk op 30 april 2023 dient een motivatiebrief én palmares (zie bijlage onderaan deze pagina) bezorgd te worden aan Debbie Sanders, winter@kbfvzw.be. Indien het palmares voldoet aan de vereisten kan je deelnemen aan het intakegesprek die in mei of juni zal plaatsvinden (datum overeen te komen). Aarzel nooit om contact op te nemen bij vragen!

Intakegesprek in mei/juni 2023

Tijdens het intakegesprek wordt het palmares door de examinatoren samen met jou besproken en ook naar je ervaring & kennis en vaardigheden gepeild. 

Inhoud van de opleiding

De cursus bestaat uit 4 deeletappes.

Etappe 1 en 2 vinden plaats in België en bestaan uit theoretische en praktische vakken. Deze data worden gepland in oktober tot december 2023 en worden later meegedeeld. 

Overzicht vakken

Etappe 3 bestaat uit een 6-daagse hooggebergtestage onder leiding van een berggids. Daarin bestaat het eerste deel van 3 dagen uit opleiding op een winters terrein, met o.a. lawinekunde, weerkunde, tochtplanning, touwtechnieken in de sneeuw. Het tweede deel van 3 dagen is het evaluatiegedeelte. Deze etappe vindt plaats in januari of februari 2023.

Etappe 4 is een praktijkgerichte ervaringsstage onder toezicht van een mentor. Je wordt ofwel toegewezen aan een bestaande sneeuwschoenstage of je stelt zelf een concrete tocht voor (deadline 31 mei 2023) waarbij wij de haalbaarheid en de beschikbaarheid van een mentor checken. Je neemt zelf de volledige voorbereiding voor je rekening en fungeert ook als hoofdbegeleider. De mentor coacht en stuurt bij.

Meer vragen?

Vragen kunnen altijd gesteld worden aan Debbie Sanders, coördinator bergwandelen & winter via winter@kbfvzw.be.

Algemene gegevens
Uniek nummer:
2021-WIN-SKO-02
Type:
Kaderopleiding
Niveau:
Gevorderd
Leeftijdscategorie:
Volwassenen
Prijs
Prijs:
600 euro
Wie kan deelnemen
Voor iedereen toegankelijk
Deelnemers
Min. aantal deelnemers:
2
Max. aantal deelnemers:
8